Съветите на баба: Как да спасим белите тъкани от пожълтяване?

1 коментар0/5

Вижте как да не позволите на любимите си дантелени покривки и чаршафи да пожълтеят с времето, като използвате изпитаните бабини методи за премахване на петна:

Съветите на баба: Как да спасим белите тъкани от пожълтяване?
Съветите на баба: Как да спасим белите тъкани от пожълтяване? © iStock

Всеки притежава някой скъп, от сантиментална гледна точка, комплект спално бельо, завеси или покривка, предавани от поколение на поколение. Някои - тъкани на ръка, с красиви дантели, съхранили в себе си историята на рода. Често те не се използват и остават скрити дълбоко в гардероба, тъй като са ни скъпи или не се вписват в модерния интериор. С годините, обаче дори и неизползвани, те започват да пожълтяват и да губят естетическия си вид. Вижте как да възпрепятствате този процес и как да спасите вече увредените платове с помощта на следните съвети:

Вижте още: Марсилски сапун – провансалското чудо >>>

Как да предотварите пожълтяването?

За да предотвратите пожълтяването на деликатни тъкани, съхранявайте ги увити  в тъмни на цвят парчета плат или креп хартия, така че до тях да не достига светлина.

Не забравяйте, че ако не се използват, трябва да ги проветрявате през известно време. Най-добре това да става на чист въздух и на слънце.

Премахване на жълтите петна 

Ако вече е прекалено късно и жълтите петна са на лице, забравете за белината и пералнята и се пригответе да изперете всичко на ръка. Ето точно как да го направите:

  1. Като за начало накиснете увредените тъкани в леген с гореща вода, в който сте добавили сол и лимонов сок. Съотношението е на всеки 2 литра вода – 1 чаша сол и сок от 5 лимона. Алтернативеният разтвор е гореща вода, в която се добавя настърган марсилки сапун и сода бикарбонат.
  2. В зависимост от степента на пожълтяване, оставете платът да се накисне за няколко часа или за цяла нощ.
  3. Ако петната са упорити, а захабеното е нещо малко – калъфка за възглавница или салфетка, можете да опитате да ги сварите на котлона в сапунена вода. Ако у дома разполагате с камина, можете да пробвате и друг изпитан метод, който нашите баби са използвали, а именно да изварите всичко във вода с дървесна пепел.
  4. След около 20 минути изплакнете и изперете с мек или с марсилски сапун.
  5. Ако тъканите са здрави и по-устойчиви, не съдържат коприна или вълна, а също така и дантели, можете да добавите кислородна вода.

12.09.2016/Боряна Харлова

Още от "Идеи"

Как да съхраним свещта по-дълго

Как да съхраним свещта по-дълго

Свещта играе основна роля в най-значими моменти от нашия живот- рождени дни, романтични вечери, празници или просто, за да облее стаята в мека светлина.

Идеи за коледна украса

Идеи за коледна украса

Мит е, че красивата и оригинална коледната украса изисква солидни средства. Стига да имате желание, въображение и да сте готови да отделите от времето си, може да превърнете дома си в истинска приказка. Ето няколко практични идеи за коледна украса.

10 идеи и съвети за коледната елха

10 идеи и съвети за коледната елха

Коледната елха е в центъра на празничната украса, емблема на домашния уют по време на дните около Коледа и Нова година. Вижте 10 полезни идеи и съвети за коледната елха у дома.