Почистващи продукти, които никога не бива да смесвате

0 коментара0/5

Кой са продуктите, които никога не трябва да смесвате, докато чистите у дома:

Почистващи продукти, които никога не бива да смесвате
Почистващи продукти, които никога не бива да смесвате © iStock

Често, когато сте увлечени в чистенето трудно можете да се задоволите само с един продукт. Упоритите петна ви довежда до отчаяние и посягате към всеки препарат, който можете да откриете у дома. Това обаче не винаги е добра и безопасна идея. Дори продуктите да не са опасни и токсични, никога не може да сте сигурни каква реакция ще предизвика смесването им. Ето защо не си играйте на химик, винаги четете етикетите на опаковката и никога не смесвайте следните продукти:

Препарат за отпушване на канали + Препарат за отпушване на канали

Не е препоръчително да смесвате два различни продукта или да ги използвате непосредствено един след друг. Тези препарати има опасни съставки, които при комбиниране могат да доведат дори до избухване. Вместо това използвайте само един от наличните ви продукти като следвате инструкциите. Ако няма резултат ви съветваме да се обърнете към водопровотчик.

Направи си сам почистващ препарат – 8 идеи >>>

Кислородна вода + Оцет

Може да сте чували, че се препоръчва почистването на плотовете у дома да се прави с смес от кислородна вода и оцет. Макар експертите да твърдят, че е безопасно, тези два продукта не бива да се смесват в един съд. Комбинирането им създава пероцетна киселина, която е потенциално токсична и може да раздразни кожата, очите и дихателната система.

Белина + Оцет 

Макар комбинацията от двете да звучи, като заявка за мощен дезинфектант, всъщност миксирането им е забранено. Заедно белината и оцетът образуват хлорен газ, който дори в малки количества може да доведе до проблеми с дишането, кашлица, изгаряния и сълзящи очи.

Добави описание

Белина + Амоняк

Белината смесена с амоняк образува токсичен газ, наречен хлорамин. Той води до същите странични ефекти като комбинирането на белина с оцет, като в допълнение предизвиква задъхване и болки в гърдите.

12 правила за чист дом всеки ден >>>

Белина + Алкохол за разтривки 

Вероятно сте чували за хлороформа – веществото, което похитителите в игралните филмите използват, за да хванат своите жертви. Въпреки че вероятно няма да ви накара да припаднете, тази комбинация може да бъде токсична и дразнеща.

Нека стане ваше правило при домашното почистване да не смесвате белина с нищо друго освен с обикновена вода. Дори препаратите за тоалетна или прозорци могат да съдържат в състава си амоняк или киселина, които както вече отбелязахме не бива да комбинирате с белина.

Още от "Идеи"

Как да освежим декоративните възглавници?

Как да освежим декоративните възглавници?

Декоративните възглавници създават уют и гостоприемна атмосфера у дома. Освен това са достъпен и оригинален начин за обновяване на декора вкъщи. Вижте как да освежите декоративните възглавници.

Щайги и палети у дома

Щайги и палети у дома

Бъдете дръзки и оригинални, като декорирате дома си, използвайки щайги и палети. Оказва се, че от уж ненужните щайги и палети се получават интересни и практични мебели за дома.

Пачуърк

Пачуърк

Една оригинална идея за разчупване на интериора в дома е посредством помощта на пачуърк.