Идеи за великденска украса

2 коментара3/5

Великден е само след пет дни, а празничното настроение едва сега се сеща за вас. Ако все още не сте украсили дома си за празника, предлагаме ви няколко бързи и лесни идеи за великденска украса.

Идеи за великденска украса
Цветовете на Великден

Ако искате да украсите дома си в цветовете на Великден, то разполагате с богата палитра от свежи пролетни нюанси, които създават празнично настроение. Сред най-често срещаните цветови комбинации за празника са небесносиньо и патешко жълто, тревисто зелено и бледооранжево. Може обаче да използвате и други багри като основен акцент във великденската ви декорация – розово, виолетово или просто по-ярки нюанси на вече изброените цветове. Червеното също е вариант, тъй като обвързва Великден с християнството и религиозните ритуали. Без значение кой цвят сте избрали, бялото се съчетава успешно с всички.

Идеи за великденска украса

Магазините са отрупани с примамливи предложения за великденска украса.
Но освен изложените по витрините идеи за декорация, може да зарадвате дома си и със собственоръчно изработена украса, която не изисква особени усилия или средства. Ето и нашите идеи за Великден:

Животните на Великден.
С празника се свързват няколко познати и симпатични образи на животни от гората и от двора – заек, патица и кокошка с техните малки, в по-редки случаи и агънце. Посрещнете ги в дома си под формата на декоративни фигурки, изрисувани от вас или детето ви картинки, превърнати във венец. Радвайте им се, докато ви гледат от празничната покривка или от чашата ви за кафе. Направете си пиленца от жълта прежда – трябва само да измайсторите две помпончета с различна големина, които да съедините с конец, и да добавите очи и човка.
Идеи за великденска украса
Великденски декупаж.
След като сте се запознали отблизо с техниката, наречена декупаж, възползвайте се от възможностите, които ви предлага тя. Изберете си предмет, който да декорирате, както и подходящи салфетки с великденски мотиви. Заредете се с необходимите материали и превърнете обикновена кутия в панер за великденски яйца или украсете скучната бяла свещ с празнични орнаменти. Салфетната техника е приложима и за изработването на декоративни яйца.

Идея за декорация от плат.
По-сръчни от вас могат да си направят весела великденска украса с помощта на игла, конец, парче плат и малко памук. Изрежете от плата две парчета с еднаква форма на пате, зайче или друг познат празничен мотив, започнете да ги пришивате едно към друго и малко преди да завършите шева, напълнете „торбичката“ с памук или изрезки от плата. В зависимост от големината на получената фигурка може да й отредите различно място вкъщи.

Великденско дърво.
Една от най-често срещаните идеи за тематична празнична украса е великденското дърво. Съберете няколко сухи клонки и ги аранжирайте във вазата.Към тях прикачете с помощта на панделки в различни цветове декоративни кухи яйца (без значение купени или „собствено производство“). Може да поставите вазата като акцент в хола.

Идеи за великденска украсаИдея за великденска ваза.

Ако вазите, с които разполагате вкъщи, вече са ви омръзнали и искате да разнообразите, импровизирайте. Вземете например порцеланова чаша за варено яйце и поставете в нея маргаритки, теменужки, букет от момина сълза или няколко лалета, като предварително им скъсите дръжки. Новата ваза ще стои кокетно на великденската трапеза.

Великден в градината.

Времето се стопля и вие прекарвате все повече в градината. Заредете и нея с великденско настроение. Поставете на някои от саксиите хартиени заешки ушички и нарисувайте саксията с очи и мустаци на заек. Вместо сандъчета пък използвайте плетена кошница, в която да поставите цветята. Украсете я с панделки и великденски мотиви. Теменужките или игликите, които сте разположили на прозореца, може да прехвърлите в нови саксии, взети назаем от кухнята (стари шарени купички или чаши за кафе, които само събират прах в шкафа).

Весел празник!

10.04.2012/ Христина Спасова

2 коментарaДобави коментар »

cveti786

От cveti78611.04.2012, 07:04 ч.

Нямам навик да украсявам за великден..

Виж всички коментари за "Идеи за великденска украса".

Още от "Идеи"

5 правила на шаби шик декора

5 правила на шаби шик декора

Шаби шик декорът не е новост в интериора. Създаден още 80-те години на миналия век, днес вече повече от 30 години по-късно, той продължава да е актуален. Вижте 5 правила на шаби шик декора.

Ученическа дъска у дома

Ученическа дъска у дома

За някои ученическата дъска е мил спомен от училище, за други по-скоро неприятна асоциация с неочаквания изпитвания. Оказва се обаче, че ученическата дъска може да ви свърши полезна работа у дома.

Есенен букет

Есенен букет

Макар през есента цветята да не изобилстват толкова, колкото през пролетта, домът ви пак може да засияе с красиво аранжиран есенен букет. А какво да включва цветната композиция – зависи от вас. Ето как да си направите есенен букет.