Как да декорирате масата за Коледа?

0 коментара0/5

Как да подредите масата за Коледа е дилема, пред която много домакини са изправени. Съчетани цветовете, подредени според етикета съдове, празничен декор с умерени акценти са само част от нещата, за които трябва да помислите.

Добави описание

В какви цветове да подредите масата за Коледа?

 
По традиция цветовете за Коледа са червено и зелено, но това не означава, че сте длъжни да декорирате трапезата само с тях. Всичко зависи от цветовата гама, в която сте украсили стаята, където ще се храните. Някои наистина залагат на традиционното и изпитаното, защото харесват съчетанието на червената покривка със зелените елхови клонки.
 
Други обаче предпочитат да експериментират, декорирайки със сини и сребристи нюанси, докато трети залитат по златистите отблясъци. Друга възможност е подредите масата за Коледа в цветове, които нямат нищо общо с празника – например в лилаво или в розово. А когато говорим за комбинации, ето част от „коледния асортимент“: златно и бяло; златно, зелено и бяло; златно, бежово и кафяво; сребърно и синьо; бордо, сребърно и бяло; лилаво, сребърно и бяло; зелено, бяло и синьо; 
светлосиньо и бяло; червено и зелено
 

Добави описание

Подредба на масата според етикета
 
Тъй като по празниците става въпрос за по-специално семейно събиране, е хубаво да подредите масата според общоприетия етикет. Това ще рече, че чиниите трябва да са подредени на около 2-3см от ръба на масата. Желателно е да са поставени една в друга, като най-отдолу стои чинията за основно ястие, а най-отгоре – за супа или предястие. 

 

Много домакини обаче избират да не струпват чиниите на масата, а да ги сервират поотделно заедно с ястието.
 
При приборите системата е следната. От ляво на чиниите слагате вилиците, като от външна страна е тази за предястието, а от вътрешна – за основното. От дясно на чиниите стоят ножовете и лъжиците. От най-вътрешна страна поставяте ножа за основно, в средата подреждате ножа за предястието и от най-външна страна идва ред на лъжицата. Не забравяйте, че ножът се поставя с острата част към чинията. Над чиниите и успоредно на тях стоят приборите за десерт, които са обърнати в противоположна посока.
 
Чашата за вода трябва да стои на няколко сантиментра от върха на ножа за основно хранене. До нея, вляво и леко под ъгъл, компания й прави чашата за аперитив или вино. Що се отнася до салфетката, може да избирате дали да я оставите вляво от вилиците или да я поставите в чинията.
 
Декорация на празничната трапеза
 
Покрай коледната еуфория хората често прекаляват с декорацията на празничната трапеза. Когато и вие усетите подобен прилив на „вдъхновение“, повтаряйте си, че храната има водеща роля, а всичко останало просто й партнира. Не е задължително да декорирате със специална празнична покривка.
Добави описание
Чудесна работа върши и бялата, стига да я украсите правилно. Върху нея сложете под ъгъл по-малка, квадратна коледна покривка или заложете на цветни салфетки, които да контрастират на бялото. Някои пък изобщо не използват покривка, а предпочитат отделни подложки от плат с празнични мотиви.
 
Изберете си елемент, който да бъде фокусна точка на масата. Например, стъклена купа с шишарки или поднос с топки за елха (още по-добре ако разполагате със по-висока стойка за торта). Друг вариант е да сложите свещник или коледен венец на масата.
 
Вазата с цветя също стои стилно, но трябва да внимавате да не пречи на разговорите по време на вечеря. Бъдете различни. Сложете цветята в обикновен буркан, който обаче сте опаковали в подаръчна хартия, завързана с панделка, така че да скрива импровизираната ваза.
Още идеи как да подредите масата за Коледа:
 
Потърсете в магазините не много големи декоративни коледни чорапи и пъхнете в тях ножа, вилицата и лъжицата. Няма да сте по етикет, но оригиналността ви ще бъде оценена.
 
Подредете отделна маса за малчуганите. Проявете въображение и я декорирайте с подходящи за възрастта мотиви – например салфетки с Дядо Коледа, покривка със снежни човеци. Сложете в чаша близалки в червено и бяло.
 
Вместо свещи, поставете на върха на свещниците шишарки, оцветени в златист или сребрист цвят, малки топки за елха или пъхнете вътре елхова клонка.
 
18.12.2012/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да декорирате масата за Коледа?".

Още от "Идеи"

Великден в пастелни цветове

Великден в пастелни цветове

Пастелните цветове са запазена марка за пролетта, затова много хора избират великденска украса именно в такива тонове. Вижте защо трябва да украсите дома за Великден в пастелни цветове и какви идеи може да използвате.

Вила 4.0 в Холандия

Вила 4.0 в Холандия

Вила 4.0 е проектиран от студиото по архитектура и дизайн  на Dick van Gameren Architects. 

5 идеи с есенни листа

5 идеи с есенни листа

Да декорираш дома с есенни листа е едновременно икономично и оригинално. Пренасянето на есенната атмосфера вкъщи прави адаптацията към новия сезон по-лесна, а домът по-красив. Предлагаме ви 5 идеи за декор с есенни листа.