Идеи за използване на корите от плодове в домакинството

1 коментар0/5

Обелките от плодовете, които ядем не са толкова ненужни колкото ви се струват. Освен в козметиката и кулинарията кората на много от познатите ни плодове може да се използва и в домакинството. Вижте няколко алтернативни идеи за евтин и екологичен начин, посредством който да поддържате чистота и ред в дома си:

Идеи за използване на корите от плодове в домакинството
Идеи за използване на корите от плодове в домакинството © iStock

Лимонена кора

Кората от лимон или лайм е популярно природно почистващо средство. Тя действа както срещу замърсявания от варовик, така и от мазнини, почиства микровълнови печки и държи насекомите далеч от дома ви.

С помощта на морска сол и лимонена кора лесно можете да върнете блясъка на стоманените съдове. С кора от лимон могат да се премахнат и следите от захабяване по любимата ви чаша за кафе. Единственото, което е нужно е да поставите в чашата лимонени кори и гореща вода. След като престои за няколко часа, петната ще се почистят много лесно с гъба.

Направи си сам: мултифункционален спрей с лимон и розмарин >>>

Кора от банан

Банановата кора също има много приложения като алтернативен почистващ продукт и способ за подхранване почвата на домашните растения. Едно от интересните и  малко познати нейни приложения е за поддържане на аксесоари и обувки от естествена кожа. За да върнете блясъка на кожата просто я потъркайте с вътрешната част на банановата кора и полирайте с мека кърпа. Резултат е видим и дълготраен.

Портокалова кора

Кората на повечето цитрусови плодове е идеална за проготвянето на домашен ароматизатор. Дали ще добавите към тях и други ароматни съставки или просто ще ги разпръснете на желаните места – няма да съжалявате от постигнатия резултат. Особено подходящи за това са портокалът, грейпфрутът и лимонът, заради свежия им аромат, който неутрализира неприятните миризми.

Портокаловите кори са чудесна добавка към компоста, който приготвяте за вашите растения. Имайте предвид, че на колкото по-малки парчета нарежете корите, толкова по-бързо ще се разградят.

Компост за био градина >>>

Освен това портокаловата кора може да премахне замърсявания от катран от подметките на обувките ви.

Кора от нар

Кората от нар е чудесна натурална боя за тъкани, която варира от жълти до оранжави тонове. За целта трябва да оставите кората от нар да престои в тенджера от неръждаема стомана с гореща вода. На сутринта кипнете водата още веднъж и извадете корите. В този момент боята е готова и плата трябва да се остави във водата от нар за поне ден, докато придобие желания нюанс.

24.08.2016/Боряна Харлова

1 коментарДобави коментар »

Linden

От Linden24.08.2016, 23:21 ч.

ЛимонЕНИ кори??Портокалени, бананени-така ли казвате?Моля ви, пишете правилно в статиите поне.

Виж всички коментари за "Идеи за използване на корите от плодове в домакинството".

Още от "Идеи"

3 идеи с декоративни камъчета

3 идеи с декоративни камъчета

Декоративните камъчета са интересен метод за освежаване на дома и градината. С тях се работи лесно, а проектите не изискват специални умения или много средства. Вижте нашите 3 идеи с декоративни камъчета.

Какво да правите със старите вестници?

Какво да правите със старите вестници?

Покрай съботно-неделните часове, прекарани в решаване на кръстословици и четене на любопитни статии, са се понатрупали вестници и списания. Преди да ги изхвърлите, вижте дали не могат да ви бъдат полезни.

Коледа наближава

Коледа наближава

За някои Коледа е още далеч. Но истината е, че последната декада на ноември е крайно време да се замислите за предстоящите празници и поне да се ориентирате какво смятате да правите.