Идеи за използване на корите от плодове в домакинството

1 коментар0/5

Обелките от плодовете, които ядем не са толкова ненужни колкото ви се струват. Освен в козметиката и кулинарията кората на много от познатите ни плодове може да се използва и в домакинството. Вижте няколко алтернативни идеи за евтин и екологичен начин, посредством който да поддържате чистота и ред в дома си:

Идеи за използване на корите от плодове в домакинството
Идеи за използване на корите от плодове в домакинството © iStock

Лимонена кора

Кората от лимон или лайм е популярно природно почистващо средство. Тя действа както срещу замърсявания от варовик, така и от мазнини, почиства микровълнови печки и държи насекомите далеч от дома ви.

С помощта на морска сол и лимонена кора лесно можете да върнете блясъка на стоманените съдове. С кора от лимон могат да се премахнат и следите от захабяване по любимата ви чаша за кафе. Единственото, което е нужно е да поставите в чашата лимонени кори и гореща вода. След като престои за няколко часа, петната ще се почистят много лесно с гъба.

Направи си сам: мултифункционален спрей с лимон и розмарин >>>

Кора от банан

Банановата кора също има много приложения като алтернативен почистващ продукт и способ за подхранване почвата на домашните растения. Едно от интересните и  малко познати нейни приложения е за поддържане на аксесоари и обувки от естествена кожа. За да върнете блясъка на кожата просто я потъркайте с вътрешната част на банановата кора и полирайте с мека кърпа. Резултат е видим и дълготраен.

Портокалова кора

Кората на повечето цитрусови плодове е идеална за проготвянето на домашен ароматизатор. Дали ще добавите към тях и други ароматни съставки или просто ще ги разпръснете на желаните места – няма да съжалявате от постигнатия резултат. Особено подходящи за това са портокалът, грейпфрутът и лимонът, заради свежия им аромат, който неутрализира неприятните миризми.

Портокаловите кори са чудесна добавка към компоста, който приготвяте за вашите растения. Имайте предвид, че на колкото по-малки парчета нарежете корите, толкова по-бързо ще се разградят.

Компост за био градина >>>

Освен това портокаловата кора може да премахне замърсявания от катран от подметките на обувките ви.

Кора от нар

Кората от нар е чудесна натурална боя за тъкани, която варира от жълти до оранжави тонове. За целта трябва да оставите кората от нар да престои в тенджера от неръждаема стомана с гореща вода. На сутринта кипнете водата още веднъж и извадете корите. В този момент боята е готова и плата трябва да се остави във водата от нар за поне ден, докато придобие желания нюанс.

24.08.2016/Боряна Харлова

1 коментарДобави коментар »

Linden

От Linden24.08.2016, 23:21 ч.

ЛимонЕНИ кори??Портокалени, бананени-така ли казвате?Моля ви, пишете правилно в статиите поне.

Виж всички коментари за "Идеи за използване на корите от плодове в домакинството".

Още от "Идеи"

Уютен дом

Уютен дом

През есента идва традиционното за годината есенно почистване. Възползвайте се от него, за да промените обстановката у дома и да внесете доза разнообразие във всяка стая.

Къде да държите ненужните вещи?

Къде да държите ненужните вещи?

Всеки човек, независимо сантиментален или не, държи у дома куп вещи, които не използва толкова често, но не можр и да изхвърли. Къде обаче да складирате натрупалите се предмети? Ето някои идеи къде да държите ненужните вещи.

Натурални бои за яйца

Натурални бои за яйца

Ако не искате да използвате традиционните бои за яйца, които се продават по-магазините и тази година сте решили да подходите природосъобразно към великденските обичаи, тогава използвайте натурални бои за яйца. Вижте как да си ги направите.