Идеи и съвети за стълбището

0 коментара0/5

Ако имате щастието да живеете в по-голяма къща или мезонет, то сигурно сте наясно колко важно е стълбището за интериора на дома и функционалността на жилището. Ето някои полезни идеи и съвети за стълбището вкъщи.

Идеи и съвети за стълбището

В зависимост от пространството, с което разполагате, и помещението, в което се намират стълбите, може да избирате между няколко варианта. За по-малките жилища подхожда тясна вита стълба. За да е по-ефектна, някои избират да бъде със стъклени стъпала, а други залагат на оригинален парапет.

Ако пък имате таванска стая, но нямате построена стълба към нея, използвайте сгъваема. Стълбата се монтира за тавана и при сгъване се превръща във „врата“, която скрива отвора към стаята. Предимството на този вариант е, че пести място, а недостатъкът – не е подходящ за всяко жилище.

Най-разпространеният вариант остава стандартното, по-широко стълбище, което обаче образува ниши.

Добави описание

5 идеи за нишата под стълбището

Често мястото под стълбището остава празно и по този начин работата ви по декора на дома изглежда незавършена. Целта е пространството вкъщи да се използва по възможно най-функционалния и удобен за домакинята начин. Предлагаме ви 5 идеи, за какво да оползотворите нишата под стълбището.

Превърнете я в библиотека
Не е нужно да купувате специална етажерка или да търсите помощ от дърводелец. Достатъчно е да монтирате няколко рафта, на които да наредите книгите, и да потърсите оригинални вещи, с които да подпирате изданията, без да им позволявате да нарушават реда. Редувайте хоризонтално и вертикално подредени книги, разнообразявайте със снимки, малка ваза с цветя, сувенири и талисмани. За да е по-ефектна библиотеката, боядисайте стената под стълбището в ярък цвят – например тюркоазено, жълто или червено.

Монтирайте допълнителни шкафчета
Тъй като пространството под стълбището няма стандартни размери, ще ви се наложи да потърсите помощ от дърводелец. По поръчка той може да изработи шкафове, които да паснат точно на мястото. В тях може да съхранявате кутии с обувки, чанти, чадъри и други принадлежности, които иначе се опитвате да съберете в антрето.

Фотогалерия под стълбите
Ако мястото под стълбището е по-тясно, използвайте го за семейна галерия от снимки. В случай, че харесвате по-ефектен и нестандартен декор, подредете фотосите в рамки с различен цвят и големина. За класически стил изберете черни рамки с черно-бели снимки. Някъде между фотографии може да вмъкнете и грамоти или други документи за особени постижения на членовете на семейството.

Удобен килер
Независимо дали пространството под стълбището е тясно и малко или пък по-дълбоко, няколко рафтчета и плъзгаща врата го превръщат в идеалния килер. Ако стълбите са близо до кухнята, в него може да съхранявате сладка, зимнина и други продукти от супермаркета, за които не ви достига мястото в кухненските шкафчета. Килерът под стълбите е идеален и за съхранение на почистващи и перилни препарати, парцали, метли и други подобни домакински пособия, защото може да го държите под ключ и така да ги предпазите от любопитните детски ръчички.

Хоби кът

Плетива, гоблени, квилинг, мъниста – всичко, което ви вдъхновява и ви върши работа за любимото ви хоби вече си има собствен дом под стълбището. За целта поставете пейка с мека тапицерия в ефектни цветове, а под нея наредете панери с нужните пособия. Не забравяйте да монтирате лампа под стълбите, за да може да творите и вечерно време.

28.08.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Идеи и съвети за стълбището".

Още от "Идеи"

Прохладен дом през лятото

Прохладен дом през лятото

През лятото слънчевите лъчи атакуват не само нежната кожа, но и стените на дома, опитвайки се да превърнат в своеобразна сауна. Предлагаме ви няколко лесни за прилагане съвети, с помощта на които да държите дома прохладен през летните месеци.

Коледна украса за входната врата

Коледна украса за входната врата

Коледната украса за входната врата говори за гостоприемност и домашен уют. Тя е част от празничната декорация, създава позитивно настроение и разнообразява иначе скучния вид на входната врата.

Къде да държите ненужните вещи?

Къде да държите ненужните вещи?

Всеки човек, независимо сантиментален или не, държи у дома куп вещи, които не използва толкова често, но не можр и да изхвърли. Къде обаче да складирате натрупалите се предмети? Ето някои идеи къде да държите ненужните вещи.