Дом в сиво

0 коментара0/5

Сивият цвят не винаги означава скука и еднообразие. С подходящия декор и правилните цветови комбинации домът в сиво може да изглежда стилен, елегантен и много различен. Ето няколко идеи!

Дом в сиво

Символика на сивия цвят

Сивият цвят е златната среда на бялото и черното. Повечето хора го асоциират с нещо скучно и обикновено, но всъщност сивото има богато символно значение. Цветът излъчва сигурност и стабилност, затова е предпочитан за декор на дома. Освен това е символ на интелект, зрялост, ерудиция. Понякога сивият цвят оставя усещане за изолираност, но в повечето случаи от него струи спокойствие и хармония.

Сивото и другите цветове

Дизайнерите наричат сивото „новото бежово“, защото напоследък нашумя като един от най-актуалните неутрални цветове в декора на дома. Сивото предлага необятни възможности за комбинация с другите багри. Предимство на цвета е, че ограничава въздействието на по-ярките багри, като по този начин постига баланс и хармония в цветната палитра на дома.

В зависимост от ефекта, който търсите, избирате различи комбинации. Сивото се съчетава отлично с жълто и бежово – комбинацията е стилна, свежа и модерна. Цветът си пасва също с кафяво и оранжево, с които образува идеалния декор за есенните месеци. За по-нежно излъчване може да направите дует между сиво и бебешко розово или сиво и небесносиньо. Ако пък търсите по-драматично и аристократично излъчване, заложете на комбинацията между сиво и червено. Актуални са също дръзките съчетания между сивия цвят с тюркоазено или цикламено. Класика в жанра си остава комбинирането на сиво с графитени елементи и животински мотиви в черно и бяло.

В повечето случаи декораторите избират сивия цвят като основен за стените, а другите багри присъстват като акценти в интериора. Причината е, че по този начин цветът изглежда ненатрапващо, успокояващо и уютно, като отваря много възможности за експерименти в декора. Не е изключено обаче да обърнете схемата и да заложите на сиви мебели с пъстри стени. Може да проявите новаторство и като използвате два различни нюанса на сивото, за да разширите оптически помещението.

По желание изберете френско сиво (с бежови нотки), зеленикаво сиво (с отенъци на зеления цвят), кремави нюанси, тъмно сиво или „мишо“ сиво (светли нюанси).

Добави описание

Декор в сиво

Сивият цвят стои изискано и стилно, затова е отличен избор за декор на дома. С подходящата комбинация, сивото се превръща в идеален цвят за всяка стая – от кухнята до банята и детската. Най-използван е обаче за интериор в хола и офиса.

И ако преди сивият цвят се свързваше главно с индустриалния стил, то днес той предлага услугите си и за декор в скандинавски стил, комбинирайки се с бяло, бежово, пухкави килими и минималистичен декор. Сивото е подходящо и за по-модернистичен стил – тип Холивуд, когато е в съчетание с ярки багри, поп арт картини и неонови акценти.Цветът е идеален и за дом в аристократичен стил, когато се комбинира с барокови мебели, изящни скулптури и впечатляващи картини.

Ако пък искате по-модерно звучене, заложете на комбинация от сиво с черно-бели фотографии и стъкло в интериора. Сивият цвят предлага и възможност за експеримент с различни принтове – флорални мотиви, анималистични детайли, графични линии.

Важно условие за дома в сиво е той да бъде отлично осветен, защото цветът се свързва със сянката и при липса на светлина, прави стаята мрачна и отблъскваща. Затова избирайте сиво за помещения с големи прозорци или по-силни осветителни тела.

11.11.2013/ Христина Спасова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Дом в сиво".

Още от "Идеи"

Стилни идеи за дома

Стилни идеи за дома

С настъпването на пролетта се появава и желанието за промяна в интериора на дома.  Питате се как да запазите уюта, без да влагате прекалено много средства за нововъведения. Запомнете - стилните идеи се раждат от въображението.

Как да съхраним свещта по-дълго

Как да съхраним свещта по-дълго

Свещта играе основна роля в най-значими моменти от нашия живот- рождени дни, романтични вечери, празници или просто, за да облее стаята в мека светлина.

Идеи за кухненските шкафове

Идеи за кухненските шкафове

Кухнята е мястото, където обикновено семейството прекарва най-много време. Желателно е тя да бъде функционално организирана и подредена, за да се улесни готвенето. Вижте полезни идеи за кухненските шкафове.