6 начина за закачане на картини без пробиване на дупки

0 коментара0/5

Пробиването на дупки в стените е неприятна и мръсна задача, така че ето как без да дупчите стените може да окачите картини и снимки.

6 начина за закачане на картини без пробиване на дупки
 © istockphoto.com

Картините и снимките в рамка, окачени на стената, несъмнено са декорация, която придава завършен вид на интериора и прави домът ви по-уютен и цветен. Атмосферата в дома определено се променя, когато стените не са голи, а запълнени с изображения, които отразяват вашите интереси, спомени, арт виждания и прочие. Но всичко това има своите минуси – дупките.

Има няколко съществени причини да избягвате пробиването на стените:

 • То е свързано с боршамиша, шум и прахоляк.
 • Не умеете да боравите добре с бормашина.
 • Колкото и точно да мерите, никога не е изключено да кривнете с бормашината, и двете картини, които се предполага, че трябва да са окачени на едно ниво, видимо да изглеждат разкривени.
 • Ако решите да размествате и сменяте рамките по стените, ще ви се наложи отново да правите нови дупки, а старите да запълвате.
 • Ако сте на квартира, хазяите често не са съгласни да пробивате стените на жилището им.

Как да избегнете пробиването на дупки в стените при поставянето на рамки?

 • Релса за картини (подходяща за много тежки картини)

Прилича на корниз, който се поставя на стената, непосредствено до тавана, а може и по-ниско, в зависимост от естетическа гледна точка как ви харесва. Монтират се с дюбели и винтове към стената, но пробиването на дупки и еднократно. Оттам нататъкможе да сменяте местата на картините, да размествате и добавяте нови, без никакво дупчене. Картините се държат на релсата чрез прозрачна корда, така че от естетическа гледна точка, домът ви ще добие вид на луксозна галерия.

 

 • Монтажно велкро (подходящо за среднотежки картини)

Това е пластмасово еластично велкро, едната част на което се залепва за стената, а другото – върху задната страна на рамката. Различните размери и големини на тези велкро лепенки издържат различно тегло, така че сложете такива (може и няколко броя наведнъж), които съответстват на теглото на рамката, която искате да закачите. Ако картината/снимката ви е омръзнала и искате да я смените с друга рамка, няма нужда да махате велкро лепенката нито от стената, нито от рамката. Просто сложете велкро лепенка върху новата рамка и я закачете за стената върху велкро лепенката от старата рамка.

 • Лепенки тип двойнолепящо тиксо (подходящи за по-леки картини)

Има специални лепенки за картини, които се слагат в четирите края на рамката и тя се залепя за стената. Достатъчно здрави са, а когато решите да махнете картината, лепенките лесно се свалят от стената, без да оставят петна.

 

 • Декоративно тиксо (подходящо за снимки без рамка)

То ще играе ролята на рамка. Облепете от всички страни снимката и я залепете за стената. Изберете още няколко снимки и ги аранжирайте една до друга. Използвайте цветно декоративно тиксо, което да подхожда на интериора ви. Плюсът е, че декоративното тиксото няма да остави следи върху стената и снимките и може редовно да променяте и размествате, когато старите снимки ви омръзнат.

 • Етажерка за картини (подходяща за снимки и малки картини)

Представлява дълга и тясна дървена плоскост с Г-образен или П-образем профил, така че картините да не се пързалят и падат от етажерката. Поставя се лесно с дюбели и винтове. А оттам нататък върху нея може да аранжирате снимким картини, както и други декорации.

 

 • Простир за снимки (подходящ за снимки и картини без рамка)

Представлява метална тел или дебела корда, опъната вертикално или хоризонтално върху стената, като в двата края има държачи, които се монтират с дюбели и винтове за стената. Подобен механизъм не издържа на тежести, но е идеален за снимки или детски рисунки. Окачват се с щипки или кукички и може да сменяте и размествате, колкото си искате, без да се налага да дупчите стените.

 

Вижте още:  Идеи за акценти в рамка >>>

13.02.2017/Ели Йорданова

Още от "Идеи"

Как да изберете цвят за стената?

Как да изберете цвят за стената?

Лятото е сезонът на ремонтните дейности вкъщи – от освежаващо пребоядисване до грандиозна трансформация. По този повод решихме да ви разкрием какви са правилата и най-честите грешки при избор на цвят за стената.

6 идеи с панери

6 идеи с панери

Панерите са удобни за организация на дома, като в същото време се вписват отлично в декора на стаите. Предлагаме ви 6 практични идеи с панери за всяка стая вкъщи.

Ниша у дома – 10 идеи как да я използвате

Ниша у дома – 10 идеи как да я използвате

Когато човек си избира нов дом, обикновено обръща внимание на изложението, разположението, размера и функционалността на жилището. Едва когато се нанесе, забелязва нишата в някоя от стените и се чуди какво да я прави.