6 начина за закачане на картини без пробиване на дупки

0 коментара0/5

Пробиването на дупки в стените е неприятна и мръсна задача, така че ето как без да дупчите стените може да окачите картини и снимки.

6 начина за закачане на картини без пробиване на дупки
 © istockphoto.com

Картините и снимките в рамка, окачени на стената, несъмнено са декорация, която придава завършен вид на интериора и прави домът ви по-уютен и цветен. Атмосферата в дома определено се променя, когато стените не са голи, а запълнени с изображения, които отразяват вашите интереси, спомени, арт виждания и прочие. Но всичко това има своите минуси – дупките.

Има няколко съществени причини да избягвате пробиването на стените:

 • То е свързано с боршамиша, шум и прахоляк.
 • Не умеете да боравите добре с бормашина.
 • Колкото и точно да мерите, никога не е изключено да кривнете с бормашината, и двете картини, които се предполага, че трябва да са окачени на едно ниво, видимо да изглеждат разкривени.
 • Ако решите да размествате и сменяте рамките по стените, ще ви се наложи отново да правите нови дупки, а старите да запълвате.
 • Ако сте на квартира, хазяите често не са съгласни да пробивате стените на жилището им.

Как да избегнете пробиването на дупки в стените при поставянето на рамки?

 • Релса за картини (подходяща за много тежки картини)

Прилича на корниз, който се поставя на стената, непосредствено до тавана, а може и по-ниско, в зависимост от естетическа гледна точка как ви харесва. Монтират се с дюбели и винтове към стената, но пробиването на дупки и еднократно. Оттам нататъкможе да сменяте местата на картините, да размествате и добавяте нови, без никакво дупчене. Картините се държат на релсата чрез прозрачна корда, така че от естетическа гледна точка, домът ви ще добие вид на луксозна галерия.

 

 • Монтажно велкро (подходящо за среднотежки картини)

Това е пластмасово еластично велкро, едната част на което се залепва за стената, а другото – върху задната страна на рамката. Различните размери и големини на тези велкро лепенки издържат различно тегло, така че сложете такива (може и няколко броя наведнъж), които съответстват на теглото на рамката, която искате да закачите. Ако картината/снимката ви е омръзнала и искате да я смените с друга рамка, няма нужда да махате велкро лепенката нито от стената, нито от рамката. Просто сложете велкро лепенка върху новата рамка и я закачете за стената върху велкро лепенката от старата рамка.

 • Лепенки тип двойнолепящо тиксо (подходящи за по-леки картини)

Има специални лепенки за картини, които се слагат в четирите края на рамката и тя се залепя за стената. Достатъчно здрави са, а когато решите да махнете картината, лепенките лесно се свалят от стената, без да оставят петна.

 

 • Декоративно тиксо (подходящо за снимки без рамка)

То ще играе ролята на рамка. Облепете от всички страни снимката и я залепете за стената. Изберете още няколко снимки и ги аранжирайте една до друга. Използвайте цветно декоративно тиксо, което да подхожда на интериора ви. Плюсът е, че декоративното тиксото няма да остави следи върху стената и снимките и може редовно да променяте и размествате, когато старите снимки ви омръзнат.

 • Етажерка за картини (подходяща за снимки и малки картини)

Представлява дълга и тясна дървена плоскост с Г-образен или П-образем профил, така че картините да не се пързалят и падат от етажерката. Поставя се лесно с дюбели и винтове. А оттам нататък върху нея може да аранжирате снимким картини, както и други декорации.

 

 • Простир за снимки (подходящ за снимки и картини без рамка)

Представлява метална тел или дебела корда, опъната вертикално или хоризонтално върху стената, като в двата края има държачи, които се монтират с дюбели и винтове за стената. Подобен механизъм не издържа на тежести, но е идеален за снимки или детски рисунки. Окачват се с щипки или кукички и може да сменяте и размествате, колкото си искате, без да се налага да дупчите стените.

 

Вижте още:  Идеи за акценти в рамка >>>

13.02.2017/Ели Йорданова

Още от "Идеи"

Идеи и съвети за таванска стая

Идеи и съвети за таванска стая

Таванското помещение често е подценявано, а всъщност крие много възможности, така че с малко усилия да го превърнете в уютно и практично кътче. Вижте идеи и съвети за таванска стая.

Идеи за рециклиране на хавлиените кърпи

Идеи за рециклиране на хавлиените кърпи

Всеки от нас има многобройни хавлиени кърпи у дома - кои подарък, кои купени, защото са просто много красиви, кои използвани до скъсване, кои прибрани в шкафа още с етикета.

Еко идеи за борба срещу комари

Еко идеи за борба срещу комари

Обявете война на досадните насекоми без да използвате отровни препарати, които са опасни за здравето ви. Представяме ви няколко ефективни и напълно натурални идеи и продукти, които да ви помогнат да се отървете за нула време от комарите и да прекарате едно страхотно лято без досадните сърбрежи и зачервявания по кожата. Ето и кои са те: