6 начина за закачане на картини без пробиване на дупки

0 коментара0/5

Пробиването на дупки в стените е неприятна и мръсна задача, така че ето как без да дупчите стените може да окачите картини и снимки.

6 начина за закачане на картини без пробиване на дупки
 © istockphoto.com

Картините и снимките в рамка, окачени на стената, несъмнено са декорация, която придава завършен вид на интериора и прави домът ви по-уютен и цветен. Атмосферата в дома определено се променя, когато стените не са голи, а запълнени с изображения, които отразяват вашите интереси, спомени, арт виждания и прочие. Но всичко това има своите минуси – дупките.

Има няколко съществени причини да избягвате пробиването на стените:

 • То е свързано с боршамиша, шум и прахоляк.
 • Не умеете да боравите добре с бормашина.
 • Колкото и точно да мерите, никога не е изключено да кривнете с бормашината, и двете картини, които се предполага, че трябва да са окачени на едно ниво, видимо да изглеждат разкривени.
 • Ако решите да размествате и сменяте рамките по стените, ще ви се наложи отново да правите нови дупки, а старите да запълвате.
 • Ако сте на квартира, хазяите често не са съгласни да пробивате стените на жилището им.

Как да избегнете пробиването на дупки в стените при поставянето на рамки?

 • Релса за картини (подходяща за много тежки картини)

Прилича на корниз, който се поставя на стената, непосредствено до тавана, а може и по-ниско, в зависимост от естетическа гледна точка как ви харесва. Монтират се с дюбели и винтове към стената, но пробиването на дупки и еднократно. Оттам нататъкможе да сменяте местата на картините, да размествате и добавяте нови, без никакво дупчене. Картините се държат на релсата чрез прозрачна корда, така че от естетическа гледна точка, домът ви ще добие вид на луксозна галерия.

 

 • Монтажно велкро (подходящо за среднотежки картини)

Това е пластмасово еластично велкро, едната част на което се залепва за стената, а другото – върху задната страна на рамката. Различните размери и големини на тези велкро лепенки издържат различно тегло, така че сложете такива (може и няколко броя наведнъж), които съответстват на теглото на рамката, която искате да закачите. Ако картината/снимката ви е омръзнала и искате да я смените с друга рамка, няма нужда да махате велкро лепенката нито от стената, нито от рамката. Просто сложете велкро лепенка върху новата рамка и я закачете за стената върху велкро лепенката от старата рамка.

 • Лепенки тип двойнолепящо тиксо (подходящи за по-леки картини)

Има специални лепенки за картини, които се слагат в четирите края на рамката и тя се залепя за стената. Достатъчно здрави са, а когато решите да махнете картината, лепенките лесно се свалят от стената, без да оставят петна.

 

 • Декоративно тиксо (подходящо за снимки без рамка)

То ще играе ролята на рамка. Облепете от всички страни снимката и я залепете за стената. Изберете още няколко снимки и ги аранжирайте една до друга. Използвайте цветно декоративно тиксо, което да подхожда на интериора ви. Плюсът е, че декоративното тиксото няма да остави следи върху стената и снимките и може редовно да променяте и размествате, когато старите снимки ви омръзнат.

 • Етажерка за картини (подходяща за снимки и малки картини)

Представлява дълга и тясна дървена плоскост с Г-образен или П-образем профил, така че картините да не се пързалят и падат от етажерката. Поставя се лесно с дюбели и винтове. А оттам нататък върху нея може да аранжирате снимким картини, както и други декорации.

 

 • Простир за снимки (подходящ за снимки и картини без рамка)

Представлява метална тел или дебела корда, опъната вертикално или хоризонтално върху стената, като в двата края има държачи, които се монтират с дюбели и винтове за стената. Подобен механизъм не издържа на тежести, но е идеален за снимки или детски рисунки. Окачват се с щипки или кукички и може да сменяте и размествате, колкото си искате, без да се налага да дупчите стените.

 

Вижте още:  Идеи за акценти в рамка >>>

13.02.2017/Ели Йорданова

Още от "Идеи"

Как да аранжирате масата за Великден?

Как да аранжирате масата за Великден?

По Великден семейството обикновено се събира за обяд или вечеря, за да празнува заедно, както е традицията. Около трапезата се събират също кумове и кумци. Посрещнете гостите с красиво декорирана трапеза - ето някои идеи как да аранжирате масата за Великден?

Идеи за кухненските шкафове

Идеи за кухненските шкафове

Кухнята е мястото, където обикновено семейството прекарва най-много време. Желателно е тя да бъде функционално организирана и подредена, за да се улесни готвенето. Вижте полезни идеи за кухненските шкафове.

Идеи за модерен дом

Идеи за модерен дом

Съвременното разбиране за модерен дом често се асоциира със студено и безлично излъчване заради принципа, на който се подчинява – малко мебели и много функционалност. Но всъщност модерен дом може да означава уют, комфорт и съвършенство.