6 идеи за красива и безопасна за децата елха

0 коментара0/5

Ако това е първата ви Коледа с тичащо и пипащо навсякъде дете, ето как да обезопасите елхата, без това да се отрази на красивия й външен вид.

6 идеи за красива и безопасна за децата елха
 © istockphoto.com

Истинска или изкуствена елха?

Определено истинската придава неповторим дух на Коледа у дома, но не винаги е най-подходящото решение за малки деца. Те обичат да пипат навсякъде и лесно могат да попаднат в бодливата прегръдка на истинската елха. Освен това игличките й лесно капят и могат да попаднат в устата на детето. Ето защо много родители предпочитат изкуствената, като по-устойчив вариант за малки изследователи.

Стъклени или пластмасови играчки?

Безспорно стъклените играчки изглеждат много по-красиви и нямат място за сравнение с пластмасовите. Но се чупят изключително лесно и могат да порежат детето. А пък е трудно да оясните на едно малко дете, че това са играчки, но коледни, а не  такива, с които то може да играе. Така че коледната украса на елхата често бива махана и слагана по 100 пъти от малките пакостници. Ето защо е по-добре да заложите на нечупливите играчки и пухкави гирлянди.

Минималистична и опростена коледна украса

Освен да са нечупливи, играчките е добре да бъдат леки. Забравете също за изкуствен снях и слагането на памук върху елхата, които могат да попаднат в устата на детето и да го задавят. Избягвайте гирляндите, които представляват дълго въже с нанизани на него топчета. На децата са им любими и си ги слагат като гердан на врата, но увивайки ги така, може да пострадат. Стиропорените играчки за елха пък лесно се разпадат на малки топчета, които също може да бъдат погълнати от детето.

Ако искате елхата ви да бъде богато украсена, красива, но и безопасна за детето, изберете освен пластмасови играчки, но и такива от филц и друг вид текстил, гирлянди от пуканки или ядки, например. 

Ако все пак част от коледната украса на елхата може да бъде опасна за детето, постарайте се тя да бъде недостъпна за него, като я сложите в горната част на коледното дръвче.

Коледните лампички

Най-добре е да забравите за тях, ако искате елхата ви да бъде напълно безопасна за детето. Ако пък държите на лампичките, се постарайте детето да няма достъп до тях, особено до щепсела. Изберете такива, които не се нагряват твърде много, създавайки предпоставки за инциденти.

Безопасно място за елхата

Вдигнете елхата върху мааса, така че детето да няма достъп до играчките по нея. Ако пък е на земята, я обградете с предмети, така че детето да няма достъп до нея.

Стабилна стойка за елха

Независимо дали елхата ви е изкустена или истинска и отсечена, здравата и стабилна стойка за нея е от основно значение за безопасността на децата. Най-добре е тя да е желязна и по-тежка от самата елха, за да я държи здраво на земята, дори ако детето падне върху коледното дръвче.

19.12.2016/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "6 идеи за красива и безопасна за децата елха".

Още от "Идеи"

Идеи и съвети за малката трапезария

Идеи и съвети за малката трапезария

Всяко жилище, дори малкото, трябва да осигури на собствениците зона за хранене – уютна трапезария, която да събира семейството и близките на празнични вечери. Полезни идеи и съвети за малката трапезария.

Креативни начини за декорация с тапети

Креативни начини за декорация с тапети

Тапетите са лесен и удобен начин да разнообразите интериора у дома. Те обаче отдавна не са запазена територия само за стените и тяхната употреба е много разнообразна. Тъй като тази година те са един от основните акценти в интериорния дизайн, ние подбрахме няколко необичайни, но креативни идеи за декориране с тапети, с които да освежите дома си:

Ниша у дома – 10 идеи как да я използвате

Ниша у дома – 10 идеи как да я използвате

Когато човек си избира нов дом, обикновено обръща внимание на изложението, разположението, размера и функционалността на жилището. Едва когато се нанесе, забелязва нишата в някоя от стените и се чуди какво да я прави.