Растения с характерен аромат, които можете да отглеждате у дома

0 коментара0/5

Вижте, кои са стайните растения с най-характерен аромат, които може да отглеждате у дома:

Растения с характерен аромат, които можете да отглеждате у дома
 © iStock

Има много причини защо да отглеждаме растения у дома - те пречистват въздуха, внасят естественост в декора и помагат да се освободим от натрупания стрес. Освен всичко това подбирайки подходящите видове, те ще ви зарадват с неустоим аромат – от нежен и цветен до наситен и пикантен.

 

Хоя

Добави описание

Хоята, наричана още восъче, е тропическо пълзящо растение разпространено в Южна Азия, Индия и Австралия. Може да порасне на височина между 1 и 10 м., ако има за какво да се захване. Цветовете му са събрани в грозд и имат специфична твърда като восък структура, откъдето произлиза и наименованието им. Хоята цъфти в розови и бели нюанси и има сладникав аромат. Нейните лъскави, тъмнозелени листа са привлекателни, дори когато растението не е цъфнало.

Хоята не е претенциозна откъм грижи. Обича да бъде на светло, но трябва да се пази от течение. Това растение е подходящо за разсеяните цветари, тъй като обича по-суха почва и няма да има нищо против, ако от време на време забравяте да го поливате. Подхранването и се осъществява с течен тор през пролетта и есента.

 

Кубински риган

Добави описание

Растение с големи и плътни листа и специфичен пикантен аромат, кубинският риган е лесен за отглеждане и сходен на шведския бръшлян.(Интересен факт е, че нито едно от двете растение не произлиза от държавата, която му е дала името). Кубинският риган е безвреден и може да се използва като подправка в кулинарията. За да го накарате да освободи аромата си, единственото, което трябва направите е да потъркате листата му.

Растението обича светлината, но теченията не му се отразяват добре. Нуждае се от редовно поливане, за да се поддържа влажна почва.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

  7 ароматни билки, които можете да отглеждате на балкона >>>

 

 

Дафиново дърво

Добави описание

Атрактивен бавнорастящ храст, който може да се превърне в малко дърво. Характерните му блестящи листа с прекрасен билков аромат, са незаменима подправка за супи, яхнии и други кулинарни изкушения, особено през зимата.

Дафиновото или лаврово дръвче обича високата влажност на въздуха и светлината. Почвата трябва да се поддържа влажна през пролетните и летните месеци, докато през зимата търпи засушаване.

Mоже да оставите дръвчето да прекара зимата в латентно състояние, ако имате хладно помещение (7-15 градуса), в което да го поставите. Поливайте го веднъж на 2-3 седмици.

 

Мурая (Портокалов жасмин)

Добави описание

Портокаловият жасмин е еднакво красив, когато е обсипан с цветове и когато не е, благодарение на добре оформените му листа в наситено зелен цвят. Той се превръща в наслада не само за очите, но и за носа, когато започне да цъфти с малки бели цветчета, които има портокалов аромат.

Растението се нуждае от светла и влажна среда. Поливането и наторяването му редовно през летния сезон е от огромно значение. През зимата количеството вода, от което се нуждае намалява, а подхранването може да се преустанови.

Портокаловият жасмин може да живее и в условия на по-малко светлина. В такъв случай обаче, има вероятност растението да не цъфти.

 

Евкалипт

Добави описание

Докато повечето градинари не възприемат евкалипта като стайно растение, това лесно за отглеждане дръвче всъщност може да се превърне в акцент в дома ви, стига да му осигурите достатъчно светлина. Неговите специфични сиво-сини листа, отделят свеж, смолист аромат с цитрусови нотки, когато бъдат потъркани.

Растението се нуждае от редовно поливане целогодишно. Не се страхувайте да го подрязвате от време на време, за да не порасне прекалено на височина.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

  5 растения в спалнята за по-добър сън >>>

 

 

Онцидиум

Добави описание

Това е вид ароматна орхидея, чийто аромат наподобява ванилов шоколад. Уникалните по-форма и цвят цветове са истинско бижу за запалените градинари.

Цветето не изисква специфични грижи – нуждае е се от свелина и често пулверизиране особено през пролетта и есента, както и редовно поливане.

22.02.2017/Боряна Харлова

Още от "Фито-съвети"

Топиар - изкуство в градината

Топиар - изкуство в градината

Приказни градини, причудливи форми, свежи растения – това е най-точното описание на топиарът. С топиари превръщате всяка градина в произведение на изкуството. Как да си направите топиар за вашата градина?

Пензиране на цветята

Пензиране на цветята

Дори тези, които от скоро се занимават с градинарство вкъщи, полагат максимални грижи, за да се радват на красива градина през топлите дни. За някои от растенията тези грижи включват и пензиране. Какво представлява пензирането на цветята?

Очарованието на градинските мостчета

Очарованието на градинските мостчета

Не е задължително да имате огромен двор, пресичан от река, за да изградите мост в него.