Очарованието на градинските мостчета

2 коментара0/5

Не е задължително да имате огромен двор, пресичан от река, за да изградите мост в него.

Достатъчно е да разполагате с градина и да проявите вкус и фантазия в създаването на най-подходящото място за любовни признания и романтично съзерцаване на звездите. Отдавна оставило на заден план своите чисто практически функции, градинското мостче днес се причислява към малките архитектурни форми и е често използван елемент в ландшафтния дизайн.

7376_1.jpg

Умело проектираното и построено мостче се вписва хармонично във всеки стил градина и я разнообразява.

То мирно съжителства и с пейзажните, и с геометричните, и способства за “търсене на истината” в източните градини. Във всяка от тях мостът притежава характерни особености.
Разбира се, най-добре е, когато мостчето свързва двата бряга на рекичка, поточе или друг воден елемент, но това съвсем не е задължително. Като декоративен елемент на градината то може да се направи дори и да нямате река, дворно езерце или буен поток. В избраното от вас място импровизирайте сухо дере с русло покрито с чакъл и дребни речни камъчета, с брегове, потънали в зеленина, и над него прехвърлете мостче.

Важно е обаче мястото му да бъде подбрано правилно – то трябва да се забелязва отдалеч и най-добре изгледът към него да бъде страничен. Издигнете мостчето максимално високо – така ще постигнете двоен резултат – гледката и към него, и от него ще бъде най-ефектна. И не се захващайте с мащабни проекти - малкото мостче по-лесно се вписва в градината и не нарушава мащаба й.

Много важно е свързването му с градинските комуникации. От дизайнерска гледна точка то е част от общия стил на градината и се включва в системата от пътеки и алеи, стълби, подпорни стени и други елементи. Видът му трябва да се съчетае с архитектурата на сградите и с насажденията.

7376_2.jpgДъговиден или прав, мостът може да бъде изграден от дърво, камък или желязо. Ако искате непременно да имате каменен мост трябва да поставите и други каменни композиции в градината. В зависимост от предпочитанието си може да използвате обработени или необработени камъни. Ако плочите са с правилна форма, мостът трябва да има строги архитектурни линии. Така той ще се впише добре в градина в класически стил.

Мостчето от загладени речни камъни е по-подходящо за пейзажната градина. То ще представлява естествено продължение на калдъръмената пътека. Естествени скални късове, прехвърлени над тясно поточе, могат да оформят ефектна каменна купчина, през която водата се промушва.

Много подходящо е съчетаването й с алпинеуми и други скални форм
и.
Има вариант мостът да се направи от ковано желязо

В този случай платното е от дъски или от желязна мрежа с настилка от декоративни плочи. Интересни са мостчетата от лят чугун в стил модерн.

Въжените мостчета са подходящи за по-просторен парцел с подчертана денивелация.
Обикновено върху здрави въжета се прикрепват дъски. Те са много ефектни и преминаването по тях е доста вълнуващо преживяване.

Най-популярни са дървените мостчета.

Те се свързват идеално с естествения ландшафт. Дървото лесно се обработва и е лек строителен материал. То трябва да е устойчиво на въздействието на водата и неблагоприятните климатични условия. Като строителен материал се използват бреза, дъб, бук, които се импрегнират срещу влага. Най-доброто, но и най-скъпото решение е дъб, а от екзотичните породи - кедърът.

Какъвто и избор да направите, постарайте се мостчето във вашата градина да бъде достатъчно здраво и устойчиво, за да ви носи само радост и приятни емоции.

Любезно предоставен от www.gradinata.bg

ГРАДИНАТА

2 коментарaДобави коментар »

Асие

От Асие16.08.2012, 21:07 ч.

Много е хубаво да имаш градина с някое от тези мостчета.

Виж всички коментари за "Очарованието на градинските мостчета".

Още от "Фито-съвети"

Антуриумът   унищожава 70% от стафилококите (бактерии, причинители на инфекции) в стаята.

Цветя за здраве и късмет в дома ни

Освен че внасят уют и добро настроение, много от стайните цветя помагат и за прочистването на въздуха, свеждат до минимум вредното въздействие на битовата техника и синтетичните материали.

Как да спасим умиращите цветя у дома

Как да спасим умиращите цветя у дома

Ако някое от домашните ви растения е започнало да увяхва или листата му са започнали да покафеняват, не се отказвайте моментално от него. Ако стеблата са още зелени и не се чупят, а корените не са изгнили, все още имате шанс да го спасите. Ето какво трябва да направите:

Трикове за по-траен букет във вазата

Трикове за по-траен букет във вазата

Подарен за специален повод, като неочаквана изненада или просто като част от декора на стаята, букетът цветя внася настроение и енергия в дома. Вижте няколко трика за по-траен букет във вазата.