Как да спасим умиращите цветя у дома

0 коментара0/5

Ако някое от домашните ви растения е започнало да увяхва или листата му са започнали да покафеняват, не се отказвайте моментално от него. Ако стеблата са още зелени и не се чупят, а корените не са изгнили, все още имате шанс да го спасите. Ето какво трябва да направите:

Как да спасим умиращите цветя у дома
 © istockphoto.com

Пресадете растението

Пресаждането може направи чудеса с увяхващото цвете. Подхранването му с нова почва и поставянето му в нова саксия с подходящи размери (по-широка от предишната), за да растат корените свободно, са неща, които могат да спасят растението. 

Добави описание

Ако голяма част от коренището е загнило, отрежете част от листата на растението, за да се намали тежестта, която подa върху корена.

Добавете подхранваща смес

Растението ви се нуждае от здравословна храна, както всяко живо същество. Ето защо, ако виждате, че растението не се развива добре, добавете към пръстта специализирана тор, която да обогати почвата с необходимите хранителни вещества. Не използвайте повече от един продукт, за да не предозирате и предизвикате обратен ефект, които да убие вместо да съживи, болното ви цвете. Имайте предвид, че оздравителният процес е бавен и изисква търпение от ваша страна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

             Практично подхранване на растенията у дома >>>

Поливайте разумно

Поливайте разумно

Ако имате болно цвете, считайте схемата на поливане от решаващо значение за спасяването му. Както знаем различните растения изисква специфична система на поливане. Уверете се, че имате правилна информация за изискванията на всяко растение и ги поливайте внимателно.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

          5 цветя, които трудно ще уморите >>>

Значението на светлината

Добави описание

Повечето хора смятат, че ако растението не се развива според очакванията им, то автоматично се нуждае от повече светлина. Това, обаче е процес, към който трябва да се подхожда предпазливо. Когато са изтощени и болни, дори растенията, които обичат светлината, не трябва да бъдат излагани за дълги периоди на слънце, за да не бъдат предизвикани по-сериозни проблеми.

Светлината, която поемат трябва да бъде 100% непряка, докато се възстановят напълно.

Създайте импровизиран парник у дома

Някои растения се нуждаят от по-влажна среда, за да се развиват правилно. Увеличаването на влажността у дома, специално за стайните растения, изисква отделно помещение, което рядко можем да си позволим. Ето защо можете да си направите импровизиран парник, като покриете болното растение с пласмасов похлупак (Пр.:срязана бутилка) или найлонова торбичка. Оставете го така за 4-5 дена, докато се регулира необходимата влажност.

Ако спазвате тези съвети, трябва да видите подобрение в състоянието на растението след 3 – 4 седмици.  

01.02.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да спасим умиращите цветя у дома".

Още от "Фито-съвети"

Как да накарате коледната звезда да цъфне?

Как да накарате коледната звезда да цъфне?

Коледната звезда е един от символите на коледните празници. С наситения си червен цвят цветето внася настроение и усмивки в дома, но как да го накарате да цъфне навреме? Ето някои полезни съвети как да накарате коледната звезда да цъфне.

Подправките – на една ръка разстояние

Подправките – на една ръка разстояние

Подправките са верни съюзници на домакинята в кухнята, а отглеждането им е изпитан метод за красива и ароматна градина. Ето защо е добре подправките да са на една ръка разстояние от вас. Как да си отгледаме подправки?

5 коледни цветя в саксия

5 коледни цветя в саксия

Освен от пищност и блясък празничната украса се нуждае и от свежест и наситени цветове от природата. Тук на помощ идват растенията, които ни радват по Коледа. Вижте 5 коледни цветя в саксия, които може да си отгледате вкъщи или да подарите на вашите близки.