Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента

0 коментара0/5

Месец септември е предвестник на есента. И макар все още да се радваме на много слънце и високи температури през деня, вечер времето застудява и това се отразява на растенията в домашната градина. Ето защо е редно да предприемете някои действия в посока подготвяне на растенията за зимата.

Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента
Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента © iStock

Вижте, кои са задачите, които трябва да изпълните през месец септември:

Първо се погрижете за растенията в апартамента. През лятото изнасяме саксиите на терасите или в градината. Спрямо времето, което през септември е променливо и коварно, тъй като температурните амплитуди са широки, е добре да се ориентирате към внасяне на растенията отново на закрито. Това е особено важно за по-нежните цветя като азалия, гардения, бегония и цитрусовите плодове като лимона.

Прибирайки ги, растенията ще се намират на постоянна температура и влажност, които ще намалят риска от боледуване.

Добави описание

Саксиите, които са били на открито през лятото трябва да бъдат добре почистени и измити, за да се предотврати зимуването на вредителите в тях и опасността от заразяване на стайните растения.

Постепенно започнете да намаляте напояването, особено на сукулентите, тъй като в този период техният растеж започва да се забавя.

Можете да засадите луковиците на някои пролетни цветя в саксии у дома. Нарцис, ранен минзухар, хионодокса и синчец, зюмбюл и кокиче - те внесат цвят на сандъчетата в апартамента през зимата.

Вижте още: Засаждане на луковици за цветна зима >>>

Месец септември е подходящ за подготвяне на растенията за зимния вегетативен период. Отстраняване на изсъхналите цветове и листа от растенията, изрязване на по-дългите клони. Мушкатото е едно от цветята, които образуват голямо коренище. Ако растението ви е възрастно, то най-вероятно се задушава в тясната саксия. Ето защо можете да откъснете чесначе и да замените с младо растение колекцията в домашната градина.

Добави описание

Почвата се изтощава и става на бучки с течение на времето. За това е добре да я подхраните с органични вещества богати на азот, фосфор и калий. Освен това е важно да премахнете стария горен слой на пръстта и да го замените с нов.

Ако имате зеленчукова градина в двора или на терасата, септември е месецът,  в който трябва да премахнете летните растения, които вече не раждат плодове. През есента можете да посеете спанак, цвекло, моркови, репички, а също така и някои билки като кориандър и валериана.

И не на последно място сега е моментът за отглеждане на дървесни гъби, като кладницата, в домашни условия. Мицелът (семената) за тези гъби се поръсва върху дървени пънчета (брезата и тополата са подходящи за целта). Домашно отгледаните гъби ще ви позволят да се насладите на прекрасни кулинарни изкушения на сезона с екологични продукти от вашата градина.

07.09.2016/Боряна Харлова

 

 

 

Още от "Фито-съвети"

Работа в градината

Работа в градината

Есенният сезон предполага зазимяване на градината и подготвянето й за студено и неприятно време.

Вируси и бактерии по растенията

Вируси и бактерии по растенията

Освен неприятни насекоми, които разболяват растенията, съществуват и опасни вируси и бактерии, които могат да убият цветята ви. Ето някои от най-разпространените вируси и бактерии по растенията.

5 типа ограда за всяка градина

5 типа ограда за всяка градина

Още от миналото оградата е била задължителен елемент за всяка. Без значение от какъв материал е направена, оградата е незаменим помощник в декора и сигурността на дома. Вижте 5 типа ограда, на които може да се спрете!