Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента

0 коментара0/5

Месец септември е предвестник на есента. И макар все още да се радваме на много слънце и високи температури през деня, вечер времето застудява и това се отразява на растенията в домашната градина. Ето защо е редно да предприемете някои действия в посока подготвяне на растенията за зимата.

Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента
Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента © iStock

Вижте, кои са задачите, които трябва да изпълните през месец септември:

Първо се погрижете за растенията в апартамента. През лятото изнасяме саксиите на терасите или в градината. Спрямо времето, което през септември е променливо и коварно, тъй като температурните амплитуди са широки, е добре да се ориентирате към внасяне на растенията отново на закрито. Това е особено важно за по-нежните цветя като азалия, гардения, бегония и цитрусовите плодове като лимона.

Прибирайки ги, растенията ще се намират на постоянна температура и влажност, които ще намалят риска от боледуване.

Добави описание

Саксиите, които са били на открито през лятото трябва да бъдат добре почистени и измити, за да се предотврати зимуването на вредителите в тях и опасността от заразяване на стайните растения.

Постепенно започнете да намаляте напояването, особено на сукулентите, тъй като в този период техният растеж започва да се забавя.

Можете да засадите луковиците на някои пролетни цветя в саксии у дома. Нарцис, ранен минзухар, хионодокса и синчец, зюмбюл и кокиче - те внесат цвят на сандъчетата в апартамента през зимата.

Вижте още: Засаждане на луковици за цветна зима >>>

Месец септември е подходящ за подготвяне на растенията за зимния вегетативен период. Отстраняване на изсъхналите цветове и листа от растенията, изрязване на по-дългите клони. Мушкатото е едно от цветята, които образуват голямо коренище. Ако растението ви е възрастно, то най-вероятно се задушава в тясната саксия. Ето защо можете да откъснете чесначе и да замените с младо растение колекцията в домашната градина.

Добави описание

Почвата се изтощава и става на бучки с течение на времето. За това е добре да я подхраните с органични вещества богати на азот, фосфор и калий. Освен това е важно да премахнете стария горен слой на пръстта и да го замените с нов.

Ако имате зеленчукова градина в двора или на терасата, септември е месецът,  в който трябва да премахнете летните растения, които вече не раждат плодове. През есента можете да посеете спанак, цвекло, моркови, репички, а също така и някои билки като кориандър и валериана.

И не на последно място сега е моментът за отглеждане на дървесни гъби, като кладницата, в домашни условия. Мицелът (семената) за тези гъби се поръсва върху дървени пънчета (брезата и тополата са подходящи за целта). Домашно отгледаните гъби ще ви позволят да се насладите на прекрасни кулинарни изкушения на сезона с екологични продукти от вашата градина.

07.09.2016/Боряна Харлова

 

 

 

Още от "Фито-съвети"

Как да спасим умиращите цветя у дома

Как да спасим умиращите цветя у дома

Ако някое от домашните ви растения е започнало да увяхва или листата му са започнали да покафеняват, не се отказвайте моментално от него. Ако стеблата са още зелени и не се чупят, а корените не са изгнили, все още имате шанс да го спасите. Ето какво трябва да направите:

Градина от висящи кошници

Градина от висящи кошници

Висящите кошници са ефектен избор за цветна украса на балкона или терасата. Освен, че привличат погледите, висящите кошници внасят красота, без да заемат твърде много място, за разлика от пъстрите сандъчета. Вижте нашите идеи за градина от висящи кошници.

Съвети и задачи за градинаря през есента

Съвети и задачи за градинаря през есента

Това, че топлите и слънчеви дни са на свършване, не означава, че и работата в градината намалява. Вижте задачите на градинаря през есента и няколко полезни съвета.