Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента

0 коментара0/5

Месец септември е предвестник на есента. И макар все още да се радваме на много слънце и високи температури през деня, вечер времето застудява и това се отразява на растенията в домашната градина. Ето защо е редно да предприемете някои действия в посока подготвяне на растенията за зимата.

Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента
Градината през септември - как да подготвите растения у дома за есента © iStock

Вижте, кои са задачите, които трябва да изпълните през месец септември:

Първо се погрижете за растенията в апартамента. През лятото изнасяме саксиите на терасите или в градината. Спрямо времето, което през септември е променливо и коварно, тъй като температурните амплитуди са широки, е добре да се ориентирате към внасяне на растенията отново на закрито. Това е особено важно за по-нежните цветя като азалия, гардения, бегония и цитрусовите плодове като лимона.

Прибирайки ги, растенията ще се намират на постоянна температура и влажност, които ще намалят риска от боледуване.

Добави описание

Саксиите, които са били на открито през лятото трябва да бъдат добре почистени и измити, за да се предотврати зимуването на вредителите в тях и опасността от заразяване на стайните растения.

Постепенно започнете да намаляте напояването, особено на сукулентите, тъй като в този период техният растеж започва да се забавя.

Можете да засадите луковиците на някои пролетни цветя в саксии у дома. Нарцис, ранен минзухар, хионодокса и синчец, зюмбюл и кокиче - те внесат цвят на сандъчетата в апартамента през зимата.

Вижте още: Засаждане на луковици за цветна зима >>>

Месец септември е подходящ за подготвяне на растенията за зимния вегетативен период. Отстраняване на изсъхналите цветове и листа от растенията, изрязване на по-дългите клони. Мушкатото е едно от цветята, които образуват голямо коренище. Ако растението ви е възрастно, то най-вероятно се задушава в тясната саксия. Ето защо можете да откъснете чесначе и да замените с младо растение колекцията в домашната градина.

Добави описание

Почвата се изтощава и става на бучки с течение на времето. За това е добре да я подхраните с органични вещества богати на азот, фосфор и калий. Освен това е важно да премахнете стария горен слой на пръстта и да го замените с нов.

Ако имате зеленчукова градина в двора или на терасата, септември е месецът,  в който трябва да премахнете летните растения, които вече не раждат плодове. През есента можете да посеете спанак, цвекло, моркови, репички, а също така и някои билки като кориандър и валериана.

И не на последно място сега е моментът за отглеждане на дървесни гъби, като кладницата, в домашни условия. Мицелът (семената) за тези гъби се поръсва върху дървени пънчета (брезата и тополата са подходящи за целта). Домашно отгледаните гъби ще ви позволят да се насладите на прекрасни кулинарни изкушения на сезона с екологични продукти от вашата градина.

07.09.2016/Боряна Харлова

 

 

 

Още от "Фито-съвети"

Листата на растенията – сигнал за проблем

Листата на растенията – сигнал за проблем

Растенията не са като хората – те не говорят с думи и няма как да ни кажат в прав текст, че нещо не им харесва или че страдат. Затова са листата, които освен че са пряко свързани с фотосинтезата, сигнализират за евентуални проблеми в грижите.

Грешки при отглеждането на цветята

Грешки при отглеждането на цветята

Падат, пожълтяват, свиват се листата, окапват цветовете, появяват се кафяви петна, растението линее – това са едни от последиците при неправилното отглеждане на цветята.

Съвети за прибиране на балконските цветя

Съвети за прибиране на балконските цветя

Още с първите понижавания на температурите е добре да се замислите за цветята на открито - за някои от тях застудяването може да е пагубно. Вижте няколко полезни съвети за прибиране на балконските цветя.