Цветя за банята

1 коментар0/5

За някои решението да се отглеждат стайни растения в банята сигурно звучи странно. Истината е, че по този начин придавате съвсем нов, свеж вид на стаята. Кои цветя са подходящи за отглеждане в банята и с какво трябва да се съобразите?

Цветя за банята
Цветя за банята

Цветята в банята са чудесно допълнение към интериора. От една страна, внасят нотка на екзотика и тропически емоции, от друга – зеленината създава усещане за връзка с природата и абсолютен релакс. Освен това голяма част от растенията, подходящи за отглеждане в банята, имат способността да пречистват въздуха.

Цветята, които може да отглеждате в банята, обикновено са с тропически произход и обичат високата влажност на въздуха, затова помещението им пасва така добре. В повечето случаи растенията за баня предпочитат сенчестите места и не понасят ярката светлина, затова без проблем могат да се отглеждат в бани с малки отдушници.

Вижте също: Трикове за по-траен букет

Хубаво е все пак да ги държите в близост до прозореца, за да им създадете подходящи условия за фотосинтеза. Може да поставите цветята в банята също до ваната (в цветарник, на стойка или на сгъваемо столче) или близо до мивката, ако имате повече пространство върху шкафа.

Ако имате баня с по-голям прозорец, в която през половината ден е слънчево, тогава може да обзаведете помещението с азалия, гардения или орхидея.

Вижте също: Направи си сам флорариум

В случай, че разполагате с баня, в която достига по-малко количество светлина, тогава може да избирате между алое вера, африканска виолетка, лилия на мира. Подходящи цветя за банята са още бамбукът на щастието, венерините коси, дифенбахията и аспидистра (Семейно щастие).

Ако банята ви е по-просторна, помислете също за монстера или сансевиера, които да поставите в голяма саксия или продълговато сандъче, покрито с бели, декоративни камъни. 

13.03.2014/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Iveto13

От Iveto1315.05.2014, 21:51 ч.

Отглеждам азалии и гардения в банята. Чувстват се прекрасно.

Виж всички коментари за "Цветя за банята".

Още от "Фито-съвети"

Да прочистим дома си с цветя

Да прочистим дома си с цветя

Каква роля играят зелените листенца на цветята срещу молекулите, които застрашават здравето ни?

Най-красивият балкон на 2013 е под наем

Най-красивият балкон на 2013 е под наем

Най-красивият балкон на 2013 година е на 30-годишната Антония Койчева от Пловдив.

Продукти от кухнята срещу проблеми в градината

Продукти от кухнята срещу проблеми в градината

Прекалените грижи на начинаещите градинари в комбинация с неподходящи метеорологични условия през лятото (високи температури, внезапни бури или силни дъждове) често водят до появата на вредители по растенията. Вижте кои продукти от кухнята да използвате при проблеми в градината.