Цветя за банята

1 коментар0/5

За някои решението да се отглеждат стайни растения в банята сигурно звучи странно. Истината е, че по този начин придавате съвсем нов, свеж вид на стаята. Кои цветя са подходящи за отглеждане в банята и с какво трябва да се съобразите?

Цветя за банята
Цветя за банята

Цветята в банята са чудесно допълнение към интериора. От една страна, внасят нотка на екзотика и тропически емоции, от друга – зеленината създава усещане за връзка с природата и абсолютен релакс. Освен това голяма част от растенията, подходящи за отглеждане в банята, имат способността да пречистват въздуха.

Цветята, които може да отглеждате в банята, обикновено са с тропически произход и обичат високата влажност на въздуха, затова помещението им пасва така добре. В повечето случаи растенията за баня предпочитат сенчестите места и не понасят ярката светлина, затова без проблем могат да се отглеждат в бани с малки отдушници.

Вижте също: Трикове за по-траен букет

Хубаво е все пак да ги държите в близост до прозореца, за да им създадете подходящи условия за фотосинтеза. Може да поставите цветята в банята също до ваната (в цветарник, на стойка или на сгъваемо столче) или близо до мивката, ако имате повече пространство върху шкафа.

Ако имате баня с по-голям прозорец, в която през половината ден е слънчево, тогава може да обзаведете помещението с азалия, гардения или орхидея.

Вижте също: Направи си сам флорариум

В случай, че разполагате с баня, в която достига по-малко количество светлина, тогава може да избирате между алое вера, африканска виолетка, лилия на мира. Подходящи цветя за банята са още бамбукът на щастието, венерините коси, дифенбахията и аспидистра (Семейно щастие).

Ако банята ви е по-просторна, помислете също за монстера или сансевиера, които да поставите в голяма саксия или продълговато сандъче, покрито с бели, декоративни камъни. 

13.03.2014/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Iveto13

От Iveto1315.05.2014, 21:51 ч.

Отглеждам азалии и гардения в банята. Чувстват се прекрасно.

Виж всички коментари за "Цветя за банята".

Още от "Фито-съвети"

Цветя за флорариум

Цветя за флорариум

Флорариумът е идеален дом за растения, които търсят по-специален климат и се чувстват добре само под покрива на някоя оранжерия.

Как да спасим умиращите цветя у дома

Как да спасим умиращите цветя у дома

Ако някое от домашните ви растения е започнало да увяхва или листата му са започнали да покафеняват, не се отказвайте моментално от него. Ако стеблата са още зелени и не се чупят, а корените не са изгнили, все още имате шанс да го спасите. Ето какво трябва да направите:

Грижа за градинските мебели

Грижа за градинските мебели

Независимо дали става въпрос за обзавеждане на градината или на балкона, трябва да знаете, че мебелите там изискват определени грижи за добра поддръжка. Вижте какво трябва да правите, за да изглеждат градинските мебели като нови.