Цветя за банята

1 коментар0/5

За някои решението да се отглеждат стайни растения в банята сигурно звучи странно. Истината е, че по този начин придавате съвсем нов, свеж вид на стаята. Кои цветя са подходящи за отглеждане в банята и с какво трябва да се съобразите?

Цветя за банята
Цветя за банята

Цветята в банята са чудесно допълнение към интериора. От една страна, внасят нотка на екзотика и тропически емоции, от друга – зеленината създава усещане за връзка с природата и абсолютен релакс. Освен това голяма част от растенията, подходящи за отглеждане в банята, имат способността да пречистват въздуха.

Цветята, които може да отглеждате в банята, обикновено са с тропически произход и обичат високата влажност на въздуха, затова помещението им пасва така добре. В повечето случаи растенията за баня предпочитат сенчестите места и не понасят ярката светлина, затова без проблем могат да се отглеждат в бани с малки отдушници.

Вижте също: Трикове за по-траен букет

Хубаво е все пак да ги държите в близост до прозореца, за да им създадете подходящи условия за фотосинтеза. Може да поставите цветята в банята също до ваната (в цветарник, на стойка или на сгъваемо столче) или близо до мивката, ако имате повече пространство върху шкафа.

Ако имате баня с по-голям прозорец, в която през половината ден е слънчево, тогава може да обзаведете помещението с азалия, гардения или орхидея.

Вижте също: Направи си сам флорариум

В случай, че разполагате с баня, в която достига по-малко количество светлина, тогава може да избирате между алое вера, африканска виолетка, лилия на мира. Подходящи цветя за банята са още бамбукът на щастието, венерините коси, дифенбахията и аспидистра (Семейно щастие).

Ако банята ви е по-просторна, помислете също за монстера или сансевиера, които да поставите в голяма саксия или продълговато сандъче, покрито с бели, декоративни камъни. 

13.03.2014/ Христина Спасова

1 коментарДобави коментар »

Iveto13

От Iveto1315.05.2014, 21:51 ч.

Отглеждам азалии и гардения в банята. Чувстват се прекрасно.

Виж всички коментари за "Цветя за банята".

Още от "Фито-съвети"

Проблеми и решения в градината

Проблеми и решения в градината

Дори най-опитните градинари понякога не могат да опазят градината си от вредители или допускат на пръв поглед дребни грешки, които се отразяват сериозно на здравето на цветята. Ето някои проблеми и техните решения в градината.

За или против пълзящи растения у дома

За или против пълзящи растения у дома

Отглеждането на пълзящи растения у дома провокира дискусии сред любителите на цветята. От една страна, те са пленени от красотата на този тип растения, от друга – притеснени от суеверия, свързани с тях. За или против отглеждането на пълзящи растения у дома?

Цветя в саксия за подарък

Цветя в саксия за подарък

Цветята в саксия са един от най-често избираните подаръци за новодомци или когато сте поканени на гости в приятели. Става ли обаче всяко цвете за подарък и кои цветя в саксия са подходящ избор за отглеждане от начинаещи градинари? Вижте нашите съвети.