ИГРА: Свети Валентин или Трифон Зарезан

96 коментара0/5

Кой от двата празника почитате/ почетохте на 14-ти февруари или отбелязвате деня на любовта и виното едновременно. Споделете мнението си в коментарите и един от вас ще спечели книгата "Любовта на великите мъже"

ИГРА: Свети Валентин или Трифон Зарезан

За да участвате в играта „Домашни тайни“, трябва да оставите коментар под статията до следващия четвъртък (16.02.2017 г. включително). Победителят в седмичната игра ще бъде определян в петък на тази страница и ще бъде известен чрез лично съобщение от нас как да си получи наградата.

Ако до месец, след като сме Ви уведомили, че печелите, не изпратите данните си за доставка, наградата ще бъде дадена на друг участник.

Победител:  Penmar

Напоследък спорът какво трябва да празнуваме на 14-ти февруари - Свети Валентин или Трифон Зарезан, се вихри всяка година около тази дата. От една страна е традиционният за България Трифон Зарезан, от друга страна е Свети Валентин, който е чужд празник, който не бива да бъде отбелязван. Малцина знаят обаче подробности около историята на празниците и всъщност виждат от една страна комерсиализма на Деня на влюбените и възможността за обилна трапеза, полята с вино уж в чест на Свети Трифон.

Свети Валентин е католически празник, който се чества от края на V век. Като Ден на любовта започва да се отбелязва от XIV век. Днес мнозина не харесват празника и не разбират отбелязването му заради комерсиализирането му. От началото на февруари витрините са отрупани с розово-червени начини да "засвидетелстваме" любовта си на половинката. Друга критика към празника е, че не бива да има Ден на любовта, защото любовта се показва и доказва всеки ден.

Двойка Свети Валентин

Трифон Зарезан от друга страна е традиционен български празник. На този ден отбелязваме Деня на лозаря. На този ден според традицията трябва да се омеси хляб и да се изпече кокошка, пълнена с ориз. Те се взимат заедно с бъклица вино и се занасят на лозето, където се извършва ритуала "зарязване". Днес тази традиция, както и много други, се спазва на много малко места за съжаление.

Трифон Зарезан червено вино

Комбинацията между лансирането на силно комерсиалния Свети Валентин и собственото ни "забравяне" на българските традиции води до поредния спор: Трябва ли да празнуваме чуждите празници редом/ вместо нашите? Отговорът е различен за всеки. Но не можем ли да почитаме собствените си празници и да приемем чуждите, които навлизат в културата ни заради глобализацията?

Тази седмица ви питаме:

Кой празник почитате/ почетохте на 14-ти февруари?

Един от коментиралите читатели ще спечели книгата "Любовта на великите мъже" 

Добави описание

96 коментарaДобави коментар »

Eli_BB

От Eli_BB16.02.2017, 19:44 ч.

Обикновено празнувам Трифон Зарезан, но на 14 февруари има и друг празник, който не се споменава често - Деня на археолога, който аз комбинирам с Трифон Зарезан.

Виж всички коментари за "ИГРА: Свети Валентин или Трифон Зарезан".

Още от "Домашни тайни"

Конкурс: Ползвате ли климатик вкъщи?

Конкурс: Ползвате ли климатик вкъщи?

С настъпването на първите летни жеги, много хора си задават въпроса дали е уместно да инвестират в качествен климатик. Споделете своя опит с нас - ползвате ли климатик вкъщи? Един от коментиралите ще спечели интересна книга.

Конкурс: Вентилатор или климатик за жегите?

Конкурс: Вентилатор или климатик за жегите?

Кое предпочитате за горещите дни - вентилатор или климатик? Очакваме мненията ви в коментар под статията. Един от коментиралите ще спечели комплект книги на изд. СББ Медиа АД

ИГРА: Къде държите чадърите?

ИГРА: Къде държите чадърите?

Есента е тук и през следващите месеци все повече ще се налага да използваме "услугите" на чадъра. Но къде у дома съхранявате чадърите? Споделете в коментар под статията и един от вас ще спечели комплект книги на изд. СББ Медиа АД.