Хитрини за поддържане на банските

0 коментара0/5

Банския костюм е дреха, която се амортизира дори само за един сезон. Но има няколко хитринки за поддържането на любимия бански, така че да удължите живота му.

Хитрини за поддържане на банските

Перете банския костюм след всяко обличане

Хлорираната вода в басейните, както и солената морска вода могат да съсипят тъканта на банските - да се напука, да загуби еластичност и да се отпусне дотолкова, че да не може да си носите любимия бански. Ето защо е важно да перете банския си, дори само с вода, след всяко ползване. Дори да не сте влизали във водата, пак е добре да перете банския си след ползване, тъй като слънцезащитната козметика също има агресивен ефект върху ластичната тъкан на банския костюм.

Перете банските на ръка и без препарати

Деликатната тъкан на банските е добре да се пере на ръка без препарати, които малко или много скъсяват живота на банските. Така или иначе банският не е мръсен, а просто трябва да отмиете хлорта или солта от него. Ако не сте привърженици на ръчното пране, може да перете банските и в пералня, но на 30 градуса без центрофуга или такава с много ниски обороти. Ако все пак искате да изперете банските с перилен препарат, използвайте бебешки гел за пране, който е деликатен към тъканите. А може да перете банските и с бял ябълков оцет, който помага при премахването на жълтите петна от слънцезащитната козметика и има функцията на омекотител.

Вижте още:  5 неща, които да почистите с оцет >>>

Как да предотвратите пожълтяването на белите бански?

Жълтите петна по белите бански се дължат най-вече на слънцезащитното олио. По-добре използвайте слънцезащитно мляко, което е по-малко мазно и няма да оцвети и омазни банския ви костюм.

Как да сушите банския костюм?

Не изцеждайте банския костюм, като го извивате и смачквате. Това може да разтегне тъканта и отпусне безвъзвратно тъканта. По-добре сложете банския костюм в хавлия и го подсушете, както подсушавате косата си. След което го сложете да съхне, но без да е пряко изложен на слънце, което с времето води до прегаряне, избелване на цвета и отпускане на тъканите. Най-добре сушете банския в хоризонтално положение, а не закачен на простир, тъй като така ще предотвратите обезформянето и разтягането на банския. 

Добави описание

Внимавайте къде сядате

Особено, ако сте с бял бански костюм, внимавайте къде сядате, за да не го съсипете. Ако искате да запазите по-дълго време любимия си бански в идеално състояние, не сядайте директно върху пясъка, на плочките около басейна или директно върху дървен шезлонг, ратанов стол и т.н. Винаги слагайте хавлиена кърпа, върху която да седнете.

Как да премахнете пясък от банския?

Ако имате попаднал пясък между влакната на тъканта, изчакайте банския да изсъхне напълно и да го разтрийте енергично, завит в суха хавлиена кърпа. Опитате леко да разпънете тъкната и да изтупате банския, за да падне пясъка. 

19.06.2017/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Хитрини за поддържане на банските".

Още от "Домашни тайни"

Конкурс: Имате ли икони у дома?

Конкурс: Имате ли икони у дома?

Имате ли икони у дома? Споделете мнението си за окачването на икони у дома и можете да спечелите книга.

ИГРА: Излишната мебел у дома?

ИГРА: Излишната мебел у дома?

Има ли мебел, която само заема място в дома ви и просто бихте искали да изхвърлите? Коя е излишната мебел във вашия дом? Един от коментиралите читатели ще спечели книгата "През онази нощ" на изд. ИБИС

Конкурс: Имате ли микровълнова?

Конкурс: Имате ли микровълнова?

Икономично, бързо и удобно – това означава микровълновата фурна за съвременната домакиня. Но не всеки подхожда по този начин към един от най-използваните кухненски уреди. Полезна или вредна е микровълновата често е тема за спор. Тази седмица в играта Домашни тайни ви питаме, имате ли микровълнова?