Съвети за увеличаване на естествената светлина у дома

0 коментара0/5

Как да увеличим притока на естествена светлина у дома без да се налага да бутаме стени, ето нашите съвети:

Съвети за увеличаване на естествената светлина у дома
 © istockphoto.com

Достъпът на естествена светлина в жилищното пространство не е само от полза за доброто осветление, но и за здравето ни. Слънчевата светлината подобрява общото физическо състояние, намалява риска от респираторни заболявания и стреса. Добре осветената от слънцето стая, дава приятно чувство на уют и неизменно покачва настроението и тонуса ни.


Ето как да позволите слънчевата светлина да влезе и във вашия дом:
 

Редовно почистване на прозорците

Редовно почистване на прозорците

Това може да ви се струва като нещо очевидно, но колко пъти сте отлагали миенето на прозорци? Върху тях се натрупват много прах и мръсотия, като създават своеобразна бариера, която не позволява преминаването на естествената светлина през тях. Оптималният вариант за поддържане на прозорците е почистването им веднъж месечно.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Съвети за миене на прозорци >>>

 

Огледалата – най-добрият ви съюзник

Огледалата – най-добрият ви съюзник

За да увеличите притока на естествена светлина в дома си, не забравяйте да използвате и отразяваща повърхност на огледалата. Поставете ги близо до прозорците или на противоположната стена. Когато са в съседство, огледалото създава илюзия за повече прозорци. Когато са на противоположни стени, огледалото отразява светлината и стаята изглежда по-просторна. Ето и още няколко полезни трика с огледала, които може да изпробвате:

  • Разположете огледала с едни и същи размери едни срещу други. Привидно набора от отражения създава усещане за безкрайна дълбочина, което прави стаята по-светла и голяма.
  • Добавете голямо огледало в края на къс коридор, за да го направите по-дълъг.
  • За да създадете илюзия за по-голям прозорец, поставете огледало на стената с размери близки до тези на прозореца. Това ще направи прозореца да изглежда по-голям и ще внесе повече светлина.

 

Внимавайте с цветовете в интериора

Внимавайте с цветовете в интериора

Всеки човек, който се е изправял пред изпитанието да обзаведе и декорира своя дом, знае, че изборът на цветовете както за стените, така и за мебелите е от основно значение за цялостния вид на помещението. Що се отнася до осветлението правилото гласи, че тъмните и наситени цветове поглъщат светлината, като по-този начин правят стаята по-сумрачна.
 


 

За да се сдобиете с просторно и светло жилище, избирайте светли и неутрални цветове, а също така и пастелни нюанси. Ярките цветове запазете за финалните декоративни щрихи, за да създадете контраст и настроение на помещението.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кои са тенденции в интериора за 2017 година? >>>

 

Подредба на мебелите

Подредба на мебелите

За да извлечете максимума от естествена светлина също така е необходимо да внимаваме с разположението на мебелите в стаята. Високите мебели, като библиотеки, гардероби и т.н. не трябва да бъдат позиционирани около прозорците, за да не пречат на преминаването на светлината.

 

 

На такива места поставяйте по-ниски шкафове, по възможност със стъклени или друг тип траспарентни повърхности, които да способстват за отразяването на светлината.

 

Метализирани и прозрачни повърхности

Метализирани и прозрачни повърхности

 

Създаването на "огледален ефект" може да постигнете и чрез използването на различни метализирани или стъклени елементи в интериора, които също ще спомогнат за добавянето на повече светлина в помещението.

Помислете за акрилни материали и изчистени мебели. Те имат способността да намалят количеството светлина, абсорбирано от мебелите. Всякакви елементите от стъкло, мед, злато или сребро - от дръжки до фоторамки ще способстват за създаването на по-светло и просторно помещение.

 

 

 

 

26.04.2017/Боряна Харлова

Още от "Дом"

8 стила в интериора на дома – част 2

8 стила в интериора на дома – част 2

Вече ви показахме четири стила в интериора на дома, а сега ви поднасяме останалата половина. Вашият стил може да е съчетание между някои от долу изброените и някой от предишните пет стила. Всичко е въпрос на виждане и вкус.

Аромати за дома

Аромати за дома

Хладните есенни дни засилват желанието да прекарваме повече време на топло вкъщи. Чувството за уют и спокойствие зависи много и от аромата на дома. Как да ароматизирате вашия дом и на какви аромати да заложите?

Здравословен дом за здравословен живот

Здравословен дом за здравословен живот

Европейците за здравето: Вентилацията и достъпът на свеж въздух в помещенията са по-важни от упражненията