Съвети за премахване на петната от восък от всяка повърхност

0 коментара0/5

Свещите в декора на дома създават уютна атмосфера, а по време на празниците засилват магията на коледното настроение. Употребата им обаче често води до петна, върху любимата покривка, килим или върху паркета, които понякога се оказват по трудни за отстраняване от колкото изглеждат.

Съвети за премахване на петната от восък от всяка повърхност
 © iStock

Ето защо ви представяме полезни съвети за това как да третирате петната от восък ефективно от всяка повърхност в дома:

Средствата, които можете да използвате за отстраняване на восък, са различни и зависят от повърхността, която ще третирате. Във всеки случай, общо правило е да оставите восъка да изсъхне преди да започнете почистването на петното, за да бъде отстраняването му по-лесно и ефективно. Освен това, имайте предвид, че неоцветеният бял восък се чисти много по-лесно от цветния. И в двата случая, обаче, втвърденият восък не трябва да се остъргва с отстри предмети, тъй като има опасност да късат или надраскат повърхността. Ето и как да премахнете петната от восък от най-често срещаните повърхности:

 

От килим или мокет

Ако върху килима или мокета са паднали капки восък, използвайте дръжката на вилица, нож или друг предмет, който няма да среже материала, за да отстраните по-големите парчета восък.  След това можете да използвате популярната и ефективна практика - да поставите хартиена Добави описаниекърпа върху петното и да преминете върху нея с нагорещена ютия. Така восъкът се разтапя и попива в кърпата, не оставяйки петно върху килима. Същата практика е подходяща и за премахването на восък от облекла, покривки и други текстилни изделия. За да премахнете цветния отпечатък от боядисания восък от килима, се препоръчва използването на течен препарат за миене на съдове, непосредствено след премахване на восъка.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

               Рецепти срещу упорити петна >>>

 

От дървени мебели и паркет

Ако восъкът падне върху масата, друг дървена мебел или върху паркета е препоръчително да се сложи лед върху петното, за да го втвърди. За да не намокрите дървото, предварително поставете парчето лед в чиста кърпа и го оставете върху петното поне за 2 минути. След като се е втвърдил, восъкът може да се отстрани с помощта на дървена шпатула, пластмасова карта или друг заоблен предмет, който да не надраска повърхността.

Добави описание

Ако засегнатото място е по-голямо използвайте торбичка с лед за по-бърз резултат. Накрая измийте със сапунена вода и подсушете добре.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

            Подова настилка за дома >>>

 

От теракота

Плочките можете да почистите с помощта на обезмаслител като предварително сте премахнали по-големите парчета восък. Друга идея е използването на етилов спирт. В чаша със спирт натопете стара четка за зъби и изтъркайте петното от восък. Комбинацията от алкохола и техниката с лед улесняват почистването.

Още от "Дом"

Как да аранжирате цветята във вазата?

Как да аранжирате цветята във вазата?

Подреждането на цветя във вазата сред най-приятните домакински задачи, тъй като действа успокояващо, а крайният резултат е наслада за окото и освежаване на стаята. На пръв поглед може да изглежда лесно, но аранжирането на цветни композиции също има собствени закони и правила.

Как да поддържате паркета?

Как да поддържате паркета?

Паркетът все по-често се налага като предпочитана подова настилка за дома главно заради естетичните й функции. Но как да поддържате паркета в добро състояние, така че да съхраните материала по-дълго време?

Зониране на жилището

Зониране на жилището

Зониране на жилището е ефективен метод за организация на дом с по-малка площ. Правилното зониране на жилището създава уют, прави помещението по-просторно и спомага за неговата функционалност. Вижте как да разделите дома си на зони.