Природни средства за пречистване на въздуха у дома

1 коментар0/5

Знаете ли, че въздуха в затворени помещения често може да съдържа повече токсини и химикали от въздуха на открито? Вижте как да се преборите с мръсния въздух у дома с екологични средства:

Природни средства за пречистване на въздуха у дома
 © Архив

Проветряване

Добрата вентилация и проветряването намаляват нивото на влагата, която е основен проблем за качеството на въздуха в затворени помещения. Ето защо не забравяйте да пускате аспиратора, когато готвите, след баня пускайте вентилацията, за да предотвратите появата на мухал и плесен и често ежедневно проветрявайте отделните помещения в дома си.

 

Восъчни свещи

Добави описание

Обикновените парафинови свещи се произвеждат от петрол и при изгаряне отделят опасни химични вещества като бензен, толуен, сажди и други химикали във въздуха. Те имат по-скоро вредно, отколкото благоприятно действие и употребата им трябва да бъде избягвана.

От друга страна натуралните свещи от пчелен восък горят без почти да отделят дим и миризма като същевременно пречистват въздуха, тъй като освобождават отрицателни йони. Те имат способността да се свързват с токсините и да прочистват въздуха от тях.

Свещи от пчелен восък са особено полезни за хората, които страдат от астма или алергии, тъй като ефективно премахват прах и замърсявания във въздуха. Освен това тези свещи са много икономични, тъй като горят много по-бавно от парафиновите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Направи си сам ароматни свещи >>>

 

Солна лампа

Добави описание

Лампите от хималайска сол са естествен йонен пречиствател на въздуха, който изтегля токсините и ги неутрализира. Предлагани в интересни форми, те се превръщат в стилен декор за всеки дом или офис. Интересен факт е, че солните лампи действат както когато светят, така и когато са изключени.

Активен въглен

Друго природно средство, което пречиства въздуха в затворени помещения е активния въглен. Можете да поставите мрежеста торбичка с въглена във всяка стая, а той ще се погрижи за премахването на миризми и токсини от въздуха в помещението.

Добави описание

Особено подходящ за дома е бамбуковият въглен. Неговата пореста структура помага за отстраняване на бактерии, вредни замърсители и алергени от въздуха, абсорбира влагата и предотвратява появата на мухъл. Той е лесно се справя и с премахването на миризми от домашни любимци или от банята.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

10 стъпки за успешно пролетно почистване >>>

Как да се справите с домашния прах? >>>

 

Растения в саксия

Добави описание

Съществуват видове растения и цветя, които са подходящи за отглеждане в домашни условия и влияят благотворно върху качеството на въздуха. Едни от най-популярните сред тях са алое вера, фикус, бръшлян.

 

Етерични масла

Добави описание

Етеричните масла като канела, грейфрут, евкалипт, чаено дърво, лимон освен всички свои полезни действия както за здравето, така и за красотата, са ефективни и в пречистването на въздуха. Те са способни да убият гъбичките, вирусите и бактериите, които се появяват в застоелия и мръсен въздух. Единственото, което трябва да направите е да добавите няколко капки от маслото в декоративната свещ или почистващия спрей, с който дезинфекцирате.

15.03.2017/ Боряна Харлова

Още от "Дом"

Завръщането на тапета

Завръщането на тапета

Кой каза, че тапетът вече е демоде? Дори да е бил, мисля, че ясно вече може да го обявим за гръмко завърнал се на интериорната сцена.

Избор на холна маса

Избор на холна маса

Холната маса е задължителна при обзавеждането на стилен и модерен хол, независимо от размерите му. Холната маса внася уют и удобство. Вижте на какво да обърнете внимание, когато избирате холна маса.

7 предимства на малкото жилище

7 предимства на малкото жилище

Много хора си мечтаят за голям и просторен дом, без да оценяват предимствата на уютното малко жилище, което обитават. Вижте 7 причини, с които малкото жилище е по-добро от голямото.