Полезни съвети в домакинството, които ще ви спестят пари

0 коментара0/5

Спестете пари и се чувствайте по-щастливи и здрави, като приложите следващите еко съвети във вашето домакинството:

Полезни съвети в домакинството, които ще ви спестят пари
 © iStock

Да живеем екосъобразно вече не е просто една от многото модерни тенденции, то е наше задължение. Освен това наистина изкушаваща е мисълта, че само с няколко прости промени в решаването на ежедневните домакински задачи, може да спестим завидна сума пари. Вижте кои са 5-те еко съвета, които ще променят домакинството ви:

 

Интелигентна консумация на вода

Всички знаем, че докато се сапунисваме по време на душ или мием зъбите си трябва да спираме водата, за да не я прахосваме. 

Добави описание

Важен навик, който освен от полза за природата е от помощ и за спестяване от сметките. Освен това обаче течовете са друга потенциална заплаха за набъбване на разходите за вода. Капещата вода от разваленото кранче може да прибавя до 0.5 кубика вода на седмица към месечната ви сметка. Стряскащо, нали? Ето защо е важно да си създадете навика да проверявате редовно всички тела (включително тръбите под мивки), тъй като течовете могат да останат скрити.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Как да намалите разходите? >>>

 

Обърнете специално внимание на програмата на пералната машина

Замислете се, коя е програмата на вашата пералня, която използвате най-често? Бързите програми обикновено са най-икономични и препоръчвани, тъй като траят около 30 минути и перат на ниски градуси, което автоматично означава пестене на ток, вода и време. С изключение на упоритите замърсявания, този режим е подходящ за пране на почти всякакви дрехи. Температурата, която избирате също е от основополагащо значение за разхода на машината, тъй като около 90% от консумацията на перална машина е причинена от нагряването на водата необходима за измиването.

Дребни неща, които да не забравяте, когато сте в кухнята

Когато готвите поставяйте капака на всяка тенджера. Това може да ви изглежда излишно, но всъщност този дребен детайл може да допринесе за намаляването на сметката за ток или потреблението на газ. Готвенето на пара също е начин да спестите време и пари, като същевременно се грижите за си, тъй като тази техника позволява да се приготвят различни съставки едновременно, с помощта само на един котлон.

Тенджерата под налягане  пък е полезен инструмент, особено що се отнася до готвене бобови култури. Тя помага за намаляване на времето за готвене и на потребление - наполовина. Благодарение на добрата си проводимост, която им осигурява бързо загряване, медни тигани също са ценни помощници при пестенето на ток.

Редуцирайте количеството на използваните препарати

Често сме склонни да прекаляваме с количеството на почистващите гелове, препарати за миене на чинии и т.н. , когато в действителност препоръчителните дози са също толкова ефективни и освен това са от полза за здравето и джоба ви.

Добави описание

Приемайки това ново правило в домакинството ще откриете невероятни ползи, както по отношение на намаляването на парите отделяни за такъв тип покупки, така и на околната среда. Ако разполагате със съдомиялната машина поставяйте по половин таблетка вместо цяла. По този начин ще избегнете полепването на остатъци от препарата и уредът ще имат по-дълъг живот, без да правите компромиси с чистотата и блясъка на съдовете.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ: Еко съвети за чист дом >>>

 

Преразглеждане на употребата на натрупаните уреди

Колко от уредите, които притежавате са ви наистина полезни? Често се случва да трупаме всевъзможни уреди, като например кухненски роботи, които влизат в употреба веднъж месечно или по-рядко, но стоят включени в контакта и заемат място. Дори най-използваните уреди като кафе машина, електрическа кана, зарядно за телефон или лаптоп е редно да бъдат изключвани от мрежата, когато не се ползват.

Научавайки се да използваме техниката около нас по разумен начин, всеки човек се замисля за влиянието и върху околната среда и върху неговото здраве. Нека не приемаме заобикалящият ни свят като даденост, а да се грижим за неговото благо.

 

        А вие как пестите средства в домакинството?

Добави описание

Още от "Дом"

Еко съвети от Жизел Бюндхен

Еко съвети от Жизел Бюндхен

Бразилският супермодел Жизел Бюндхен споделя някои съвети и идеи, които са и помогнали при ремонта на дома и в Калифорния и които всеки може да приложи. От това да изключваш уредите, които не използваш от контакта до инсталирането на слънчеви панели, съветите на Жизел за екологичен и природосъобразен начин на живот ще ви очароват:

Съвети за уютен хол

Съвети за уютен хол

Холът е сред помещенията у дома, които най-често са обект на погледи и коментари от страна на любопитни съседи и (не)чакани гости. Затова той трябва винаги да е бойна готовност за посрещането на посетители.

Забавни мисли за домакинската работа

Забавни мисли за домакинската работа

Домакинската работа е тежка и отговорна задача, пред която е изправена всяка домакиня. Понякога обаче е по-лесно да погледнеш на нея с усмивка. Ето някои забавни мисли за домакинската работа!