Покупка на жилище

0 коментара0/5

Вероятно това е една от най-големите покупки, които ще направите през целия си живот, така че трябва добре да обмислите дали можете да си позволите закупуването на дом, както и какъв бихте искали да бъде той.

Покупка на жилище
 © Сн.: iStock.com

Как да разберете, че сте готови

Решението да се омъжите е до голяма степен повлияно от емоциите Решението да купите собствен дом обаче трябва да бъде точно обратното: напълно независимо от емоциите. Когато обмисляте дали сте готови да имате собствен дом, трябва да направите обстойна и без пристрастна оценка на финансовото си състояние и местния пазар на недвижими имоти.

Списъкът по-долу може да ви ориентира дали сте готови:

  • Можете ли да намерите жилище, което ви удовлетворява, и поглъща максимум една трета от приходите ви?
  • Имате ли достатъчно спестени пари за авансова вноска в размер на 20%?
  • Готови ли сте да се пренесете и да живеете в жилището в продължение на поне пет години, за предпочитане повече? В допълнение към вноските и ипотеката има значителни разходи при изплащане на кредита и продажба, а ако няма вероятност цената на имота ви да се повиши бързо, инвестицията ви ще отиде на вятъра. Ако пазарът на недвижими имоти е в застой, бъдете подготвени да живеете в жилището десет или повече години.

Често срещани понятия

Знаете ли какво означават понятията по-долу, свързани с недвижимите имоти? Ако отговорът е отрицателен, това не означава, че не сте готови, просто трябва да направите малко проучване.

Повишаване на цените/Обезценка: Трябва да се стремите да купите имот с достатъчно общи положителни качества, чиято цена ще се повишава, а няма да намалява с времето, до момента, когато сте готови да го продадете.

Препродажба/Препродавач: Когато пазарът е силен, препродаваните купуват имоти, реновират ги, след което веднага ги обявяват за продажба, за да ги продадат на печалба.

Пренасищане на пазара: Пренасищането на пазара на недвижими имоти означава, че имотите не могат да се продадат дълго време. Това показва, че пазарът е доминиран от купувачите и че има възможност да се договарят цени, по-ниски от обявените.

Прекалено високи вноски: Ако купите имот, който е толкова скъп, че месечните вноски по ипотечния кредит ви позволяват да ядете само спагети и да се обличате в дрехи втора употреба, то вноските ви са прекалено високи.

Кредитен доклад: Доклад, който съдържа подробна информация относно кредитната ви история, включително и записи на просрочени сметки, заеми и вноски по кредитни карти, както и информация за банковите ви сметки и история на разходите ви. Банките, които могат да ви отпуснат кредит (ипотечен кредит например), разглеждат този доклад и кредитния рейтинг, който е резултат от него, за да определят при какъв риск могат да ви отпуснат пари.

 

Вижте също:

 

Местоположение, местоположение и пак местоположение

Вече сте решили, че сте готови да имате свой собствен дом. Как да прецените в кой квартал и какъв имот да купите? Имайте предвид следното.

Местоположение. „Местоположение, местоположение и пак местоположение" - това е приоритетът от първостепенно значение при покачването на цената на даден имот. Дори вие да се примирите с имот, който е близо до голямо летище или оживена магистрала, има голяма вероятност бъдещите купувачи да не го направят и вашето жилище ще се застои на пазара.

Квартал и качество на живот. Има ли активно обществено сдружение в квартала? Хората обновяват ли домовете си и инвестират ли в района? Има ли добри държавни училища (това също е фактор при покачването на цените на имотите) и хубави ресторанти и супермаркети наблизо? Ако районът е градски, могат ли да се намерят места за паркиране на улицата?

Цена. Изчислете колко можете да си позволите да плащате на месец за вноски по ипотечния кредит, както и колко можете да платите в брой като първоначална вноска, като не забравяте да пресметнете и разходите за прехвърляне на собствеността (около 2 до 3 процента от продажната цена в зависимост от това къде живеете). Изберете ценови клас, който ви е по силите.

Големина. От колко голям дом имате нужда? Не се стремете домът ви да е също толкова голям колкото жилищата на приятелите ви. Концентрирайте се върху самите себе си и върху вашите собствени нужди.

Характеристики. Напишете три приоритета по отношение на характеристиките на дома. Кое е по-важно за вас - къщата ви да има достатъчно пространство на открито и страхотна кухня или повече ви вълнуват гаражът и кабинетът? Абсолютно задължително ли е да имате голям килер? Може би винаги сте искали стара къща или пък сте привърженик на новото строителство? Записването на приоритетите ще ви помогне да се съсредоточите по време на търсенето.

Близост до семейството. Искате ли да живеете близо до семейството си? Колко близо? Идеалното разстояние между вас и родителите на половинката е на 90 минути път с кола (достатъчно близо, за да ходите на гости, но не толкова, че да ви изненадват с чести посещения, без да предупредят).

Пътуване до работа. Помислете как ще пътувате от дома си до работа, тъй като това е една от основните характеристики на качеството на живот. Със сигурност няма да искате да си купите дом и да прекарвате цялото си време в колата си.

 

Покупка на жилище

 

Съвети при търсенето на имоти

Лесно е козметичните недостатъци на имотите, които оглеждате, да привлекат вниманието ви, но по-важна е конструкцията. Номерът при оценяването на имота е да гледате отвъд тези елементи, които могат лесно да се поправят.

■ Ужасяващ цвят на боята (ще пребоядисате)

■ Старомодни тапети (лесно ще се отървете от тях)

■ Грозни или изцапани килими (лесно ще ги смените)

■ Мебелите на продавача (те няма да са там, когато се нанесете)

■ Безпорядък (представете си как ще изглежда стаята, като разтребите)

■ Грозно оформление на градината (може да го промените)

 

Ето за какво трябва да се притеснявате. (Тези неща са трудни за подмяна или ще ви струват много  пари за попряване):

■ Видими повреди на водопровода

■ Шум от съседите или от улицата

■ Липса на светлина

■ Миши изпражнения

■ Общи помещения със съседите

■ Решетки на прозорците (показва, че в района има висока престъпност)

■ Твърде ниски тавани (няма как да ги промените)

■ Остарели кухни и бани (те могат да се ремонтират, но ще ви струват скъпо)

■ Лоша гледка (ще я имате завинаги)

■ Стари прозорци, от които става течение (ще бъде скъпо да ги смените)

 

Разменили сте клетвите си, разрязали сте тортата, първият ви танц е минал. А сега какво следва? Сватбата може и да е минала, но бракът тепърва предстои. За щастие „Младоженците: Ръководство за употреба“е тук, за да помогне на вас и партньора ви да преминете през особеностите на първите години от брака. От общуването и съвместното съжителство до роднините на половинката, парите и секса, това ръководство е за всяка двойка, която току-що е започнала нов живот заедно.

Добави описание

 

Още за: дом, покупки

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Покупка на жилище".

Още от "Дом"

Перфектност във всеки детайл на дома

Перфектност във всеки детайл на дома

За модерния човек, който е погълнат от забързаното ежедневие, е изключително важно да се чувства уютно, когато се прибере вечер у дома.

Лесни трикове за премахване на често срещани петна през лятото

Лесни трикове за премахване на често срещани петна през лятото

Летните забавления - пикник в парка, концерт на открито или обикновена разходка с приятели, неизбежно водят след себе си петна от сладолед, кетчуп и вино по любимите дрехи. Научете как да се справяте бързо с неприятните замърсявания без да остане и следа от тях:

Параванът – нотка от миналото

Параванът – нотка от миналото

Ако живеете в малко жилище, ако търсите нестандартен и различен декор или просто имате слабост към винтидж интериора, тогава обзаведете дома си с параван. Параванът внася носталгични нотки от миналото, съчетани с практичност и оригиналност.