Какво значение има качеството и продължителността на съня?

1 коментар4/5

Сънят е специфично психосоматично състояние, в което човек прекарва средно една трета от живота си.

Сънят

Сънят  има силно влияние както върху физическото благосъстояние на организма, така и върху психиката ни. Според съвременните проучвания, качеството му е не по-малко значимо, от неговата продължителност. Макар и да не ни се вярва, учените успяват да докажат, че времето, през което не сме будни не отстъпва по важност, на всички дейности, с които е запълнено активното ни ежедневие.

Сънят не трябва да се възприема само като някаква форма на абсолютна пасивност и покой, имайки единствено регенериращ, възстановителен ефект. Напротив, той заема фундаментално място в установяването на цялостния здравословен баланс, оказва своето влияние върху почти всички сфери на нашия живот. Нуждата от него е различна при всеки човек, но средната необходимост е в границите на 7 – 8 часа на денонощие. Някой хора се чувстват отпочинали дори след три - четири часова дрямка, но това би могло да има отрицателно въздействие върху здравето им. Първият, най-очевиден резултат от липсата на сън е увеличаването на телесно тегло.

Другите последици могат да бъдат:

 • Намалена концентрация и работоспособност
 • Проблеми със слуха, зрението и речта
 • Проблеми с паметта
 • Болки в гърба, схващания
 • Уязвимост при стресови ситуации, натрупване на негативно напрежение
 • Депресии
 • Натрапчива превъзбуденост, неадекватност в проблематични ситуации
 • Нервни разстройства, гняв, раздразнителност
 • Физическо и умствено изтощение

Сънят

Ако често спим непълноценно и некачествено, то това със сигурност би се отразило по някакъв начин на поведението, настроението, чувствата, емоциите и ефективността на работата ни, на общуването, на отношението ни към другите. Проблемите със съня могат да доведат до множество изменения в човешкия организъм. Затова и грижата за неговата пълноценност е жизнено необходима за всички нас!

Погрижете се за себе си, бъдете във възможно най-добра кондиция!

Tрябва да обърнем внимание на средата, в която обикновено заспиваме. Сред външните фактори, оказващи въздействие се нареждат: температура, светлина, шум, включени електрически уреди, неудобен матрак, домашни любимци и други. Съответно тишината, отсъствието на светлина, подходящата температура и достатъчно количество кислород в спалнята, наличието на удобен, комфортен, анатомичен матрак -  са едни от най-важните условия за пълноценен сън. За хората, които страдат от алергии е от значение в спалнята да няма прах. През нощта алергиите се активират от натрупаното количество прах и нечистота на въздуха в стаята. Поддържането на добра хигиена в спалнята, включва както редовното почистване на под, секции, пердета, така и правилната грижа за завивките и начина, по който ги почиствате.

Знаете ли как да изберете подходящ матрак с високо качество и добри показатели?
При избора на матрак, трябва да се съобразите дали той притежава следните основни характеристики:

Качествен сън

 

 • Да позволява на тялото да отпочива и да се възстановява
 • Перфектно да се адаптира към индивидуалните форми на тялото
 • Да поддържа тялото в правилна позиция
 • Да не губи формата си
 • Да притежава защита срещи гъбички и бактерии

 

Не забравяйте, не пренебрегвайте съня, полагайте необходимите грижи за своето здраве, вие ще се чувствате по-добре!
Трябва да обръщаме внимание на какво и как спим, за да предотвратим нежеланите реакции и последствия от лошия сън и недоспиването.  За създаване на идеалните условия на комфорт, се посъветвайте с Дормео .

 

 

Още от "Дом"

Цветове за малки стаи

Цветове за малки стаи

Няма значение дали разполагате с голямо жилище или уютен малък дом, вкъщи сигурно имате поне едно помещение, което е с по-ограничени размери. Вижте кои цветове може да изберете за декор на малки стаи.

Дом в лилаво

Дом в лилаво

Лилавият цвят е любим на много хора, защото се смята, че има положително въздействие и силна позитивна енергия. Какви са предимствата на лилавия цвят, когато става въпрос за деко на дома? Ето какво трябва да знаете за дом в лилаво.