Климатик у дома

19 коментара5/5

Проучванията сочат, че през последните няколко седмици продажбата на климатици е скочила десет пъти.

И това е повече от логично, защото температурите достигат рекордно високи стойности и за разлика от зимата, когато можем да се стоплим по всевъзможни начини, единственото спасение през лятото е климатикът.

Доказано е, че употребата на климатик благоприятства върху кондицията на човек – кръвното не се покачва и не спада рязко, не сте прекалено сънливи и отпуснати, не ви прилошава. Именно затова хората, които страдат от ниско или високо кръвно налягане е почти задължително да не стоят на летните жеги и да поддържат нормална стайна температура – около 25 градуса.
Вероятно малцина знаят, че една от най-важните съставки на климатика е фреонът. Благодарение на неговата циркулация се сменят температурите. Когато фреонът преминава от течно в газообразно състояние, помещението се охлажда, а при обратния процес се затопля.

Когато си избирате климатик, в никакъв случай не се съветвайте само с продавача в съответния магазин.

Климатиците са много сложна система, която има около 10 разновидности и ако изберете евтин на цена климатик, може горчиво да съжалявате заради високите сметки, които ще плащате. Не се залъгвайте да купувате малки по мощност климатици и да ги слагате в по-голяма от предвидената кубатура помещение. Много е вероятно да ви се откаже гаранция и устройството да не ви върши добра работа.

Особено важни параметри, които трябва да следите при избора на климатик, са температурата на изпарение на фреона във външното тяло и температурата на кондензация на фреона във вътрешното. Колкото по-малка е разликата между тях, толкова по-ефективен и икономичен е климатикът.

Какво е добре да знаете, когато вече сте се сдобили с климатик и живеете и работите в помещения, където климатиците ежедневно работят. За съжаление заедно с редицата плюсове, които има, и комфорта, който несъмнено ни създава, климатикът крие своите рискове за здравето ни. Какви са те?

  • Рязката смяна на температурите между външната среда и вътре в помещението може да предизвика стрес за организма и да се разболеете. Затова е препоръчително разликата между вън и вътре през летните месеци да не е повече от 10 градуса. Това не само е по-добре за вас, но също и за правилното функциониране на климатика.

  • Ако стоите продължително време на студената струя и то само в една поза (например ви духа от едната страна), то настинката и схващането са ви гарантирани. За съжаление това става доста неусетно и докато човек разбере на какво се дължи продължителното неразположение, проблемът може да се задълбочи. Затова, каквото и да ви коства, не се излагайте продължително време на студената струя от климатика.

  • Освен настинка, климатикът може да предизвика алергии или дори по-тежки вирусни заболявания. Това се случва, когато филтърът не се почиства често и помещението не се проветрява редовно. За никого не е тайна, че климатикът не вкарва свеж въздух в стаята и така прахът и бактериите се наслояват с времето. Качествените и добре поддържани климатици обаче не предизвикват този проблем, а дори предпазват от алергии.

  • Когато климатикът работи твърде дълго, въздухът в стаята се изсушава. Това влияе зле на косата и на кожата ви, тъй като те се дехидратират. Така че не обвинявайте само слънцето за изсушената си в последно време коса, а вземете мерки да не стоите по осем часа на ден в помещение, в което климатикът не спира да работи.


Най-правилното решение за здравето и за джоба ви е да изберете най-функционалния климатик за помещението, в което ще се монтира.

Ползвайте климатика само тогава, когато реално имате нужда от него, а не просто защото забравяте да го изключите. Действително употребата на климатик е икономичен вариант, но не и когато не го спирате изобщо.

Балансираното използване ще помогне да не нарушите и здравословното си състояние.

03.09.2007/Деси Великова

19 коментарaДобави коментар »

Л

От Л23.02.2010, 14:37 ч.

Какво знаете за мобилен климатик-ЗЕЛМЕР

Виж всички коментари за "Климатик у дома".

Още от "Дом"

Какви трябва да са балконът или градината през 2015-та?

Какви трябва да са балконът или градината през 2015-та?

След като разгледахме тенденциите във водещите помещения у дома, отправяме поглед навън. Вижте как да трябва да изглежда балконът през 2015-та и какви са тенденциите за обзавеждането и аранжирането на градината?

Каква да е кухнята през 2016-та?

Каква трябва да е кухнята през 2016-та?

Каква трябва да е кухнята през 2016-та? Вижте някои от тенденциите, които ще са актуални през тази година.

Как да реорганизирате гаража

Как да реорганизирате гаража

Гаражът е мястото, което събира всички ненужни или неизползвани ежедневно вещи. Ако и вие използвате гаража си за склад, значи не сте успеели да преминете всички предизвикателства, които поставя почистването и подреждането на дома и гаражът ви се нуждае от ред.