За абсорбатора

27 коментара0/5

При съвременните жилища пространствата на дневната, трапезарията и кухнята все по-често преливат едно в друго. И макар миризмата на току-що приготвено ястие в кухнята понякога да е приятна, в повечето случаи чистият въздух е за предпочитане.Тогава на помощ идва абсорбаторът.

Абсорбаторът не само пречиства въздуха, но защитава предметите от жълтите налепи, които оставят парата, дима и мазните изпарения.
При покупката на абсорбатор е нужно да се обърне внимание на неговата мощност, шумови характеристики, размери и материали от които е направен и наличието на филтри.

Мощността на мотора е най-важния параметър при абсорбатора.

Измерва се в куб.см/час.
Мощността на абсорбатора зависи от големината на кухнята и дали тя е отворена към други помещения. Разумно съотношение между цена и мощност е изборът на абсорбатор с мощност 450 куб. м. на час, която позволява бърза обмяна на въздуха в кухнята.
Когато кухнята е част от дневната, по-добре се спрете на по-мощен модел - с капацитет на пречистване 560 или 650 куб. м. на час.

Също така ефективната работа на абсорбатора зависи и на какво разстояние се намира от готварския плот, то е установено от 65-85 сантиметра. Ако по някакви причини абсорбаторът е над 85см – вие се нуждаете от по-мощен абсорбатор.


Ниво на шум.

Освен мощността, като купувате абсорбатор, проверете нивото на шума на избрания от вас модел.

От мотора зависи не само скоростта и качеството на пречистването на въздуха, но и колко безшумно ще работи абсорбатора.
Нивото на шума се измерва в децибели.

Съвременните абсорбатори при работа на максимална скорост, шумът е не повече от 50 децибела. За сравнение: нивото на шума в тиха стая е 30 дицибела, пределната норма е 150Дб. Ако нивото на шума от абсорбатора е повече от 50 Дб – в кухнята ще бъде трудно да се разговаря, слуша радио или телевизор.


Цените варират според вида, материала и мощността.

Най-общо цените варират от 58 до 2600 лв. и зависят освен от вида и материала и от мощността на мотора, както и от типа абсорбатор.
Той може да е с рециркулация на въздуха чрез филтри (един и същ въздух минава през тях и се връща пречистен), вторият вид отвежда въздуха в комин, а има и комбинирани - пречистващи и по двата начина.
Първият модел може да сложим и в помещение без комин, но за вторите два вида ни е нужен отдушник за газовете и парите.
Важно е, купувайки абсорбатор, да изберем такъв, на който да почистваме лесно филтрите (има такива, които се мият в миялна машина), или ако се сменят, да е възможно по-лесно и по-рядко; добре е да има светващ индикатор, когато се замърси филтърът. Иначе има опасност от запалване при натрупване на голямо количество мазнина върху филтъра.


Свързаните с комина абсорбатори са по-ефективни.

Свързаните с комин абсорбатори са по-ефективни, но понякога излита и топлината от кухнята, затова за предпочитане са комбинираните. Много са ефектни абсорбаторите, висящи от тавана над островната кухня, но знайте, че за един и същи модел в зависимост от това дали е допрян до стената или висящ, цената нараства почти двойно.


Абсорбаторът трябва да се връзва със стила на помещението.Външният вид на абсорбатора трябва да отговаря на стила на кухнята - за модерната - от метал и стъкло, за рустикалната кухня (обикновено дървена с богат детайл) е добре да напомня кош на огнище (с дървена полица, от медна ламарина и т.н.).

Най-красиви са свободно стоящите - но пък са доста по-скъпи от вградените в шкаф (част от шкафчето е заето от въздуховода).

Ако печката ви е разположена в ъгъла, има и такива ъглови абсорбатори.

Когато печката не е в близост до комина, отвеждащата тръба можем да скрием в окачен таван или да отведем въздуха през въздуховод с правоъгълно сечение, монтиран над горния ред шкафове.На горната схема нагледно е показано, как добрият мощен абсорбатор ефективно проветрява всички стай, без да е необходимо да се отваря прозорец.

27 коментарaДобави коментар »

Krass

От Krass27.04.2010, 20:45 ч.

...Мощността на мотора е най-важния параметър при абсорбатора. Измерва се в куб.см/час. Мощността на абсорбатора зависи от големината на кухнята и дали тя е отворена към други помещения... По-голяма простотия не бях...

Виж всички коментари за "За абсорбатора".

Още от "Дом"

Как да организирате дома си, когато имате домашен любимец?

Как да организирате дома си, когато имате домашен любимец?

Домашният любимец е най-верният приятел на човека и най-злият враг на реда у дома. Дори и да не е от най-палавите животни, неизменно присъствието му води до бъркотия, ако не се вземат съответните мерки. Ето защо ви предлагаме няколко хитринки, които да ви помогнат да се справите с хаоса, в основата на който е косматият ви приятел.

Еко съвети за чист дом

Еко съвети за чист дом

Ако шкафът ви с почистващите препарати е вече препълнен, а на вас ви иде да захвърлите всичко и да почистите дома с магическа пръчка, тогава опитайте някой от нашите еко съвети за чист дом. Така ще почистите бързо, лесно и използвайки единствено продукти от домакинството.

Декор с техника color blocking

Декор с техника color blocking

Color blocking е метод за комбиниране на различни цветове и през последните години се използва често в модата. Интериорът обаче също черпи вдъхновение от него. Вижте как да декорирате дома с техника color blocking.