За абсорбатора

27 коментара0/5

При съвременните жилища пространствата на дневната, трапезарията и кухнята все по-често преливат едно в друго. И макар миризмата на току-що приготвено ястие в кухнята понякога да е приятна, в повечето случаи чистият въздух е за предпочитане.Тогава на помощ идва абсорбаторът.

Абсорбаторът не само пречиства въздуха, но защитава предметите от жълтите налепи, които оставят парата, дима и мазните изпарения.
При покупката на абсорбатор е нужно да се обърне внимание на неговата мощност, шумови характеристики, размери и материали от които е направен и наличието на филтри.

Мощността на мотора е най-важния параметър при абсорбатора.

Измерва се в куб.см/час.
Мощността на абсорбатора зависи от големината на кухнята и дали тя е отворена към други помещения. Разумно съотношение между цена и мощност е изборът на абсорбатор с мощност 450 куб. м. на час, която позволява бърза обмяна на въздуха в кухнята.
Когато кухнята е част от дневната, по-добре се спрете на по-мощен модел - с капацитет на пречистване 560 или 650 куб. м. на час.

Също така ефективната работа на абсорбатора зависи и на какво разстояние се намира от готварския плот, то е установено от 65-85 сантиметра. Ако по някакви причини абсорбаторът е над 85см – вие се нуждаете от по-мощен абсорбатор.


Ниво на шум.

Освен мощността, като купувате абсорбатор, проверете нивото на шума на избрания от вас модел.

От мотора зависи не само скоростта и качеството на пречистването на въздуха, но и колко безшумно ще работи абсорбатора.
Нивото на шума се измерва в децибели.

Съвременните абсорбатори при работа на максимална скорост, шумът е не повече от 50 децибела. За сравнение: нивото на шума в тиха стая е 30 дицибела, пределната норма е 150Дб. Ако нивото на шума от абсорбатора е повече от 50 Дб – в кухнята ще бъде трудно да се разговаря, слуша радио или телевизор.


Цените варират според вида, материала и мощността.

Най-общо цените варират от 58 до 2600 лв. и зависят освен от вида и материала и от мощността на мотора, както и от типа абсорбатор.
Той може да е с рециркулация на въздуха чрез филтри (един и същ въздух минава през тях и се връща пречистен), вторият вид отвежда въздуха в комин, а има и комбинирани - пречистващи и по двата начина.
Първият модел може да сложим и в помещение без комин, но за вторите два вида ни е нужен отдушник за газовете и парите.
Важно е, купувайки абсорбатор, да изберем такъв, на който да почистваме лесно филтрите (има такива, които се мият в миялна машина), или ако се сменят, да е възможно по-лесно и по-рядко; добре е да има светващ индикатор, когато се замърси филтърът. Иначе има опасност от запалване при натрупване на голямо количество мазнина върху филтъра.


Свързаните с комина абсорбатори са по-ефективни.

Свързаните с комин абсорбатори са по-ефективни, но понякога излита и топлината от кухнята, затова за предпочитане са комбинираните. Много са ефектни абсорбаторите, висящи от тавана над островната кухня, но знайте, че за един и същи модел в зависимост от това дали е допрян до стената или висящ, цената нараства почти двойно.


Абсорбаторът трябва да се връзва със стила на помещението.Външният вид на абсорбатора трябва да отговаря на стила на кухнята - за модерната - от метал и стъкло, за рустикалната кухня (обикновено дървена с богат детайл) е добре да напомня кош на огнище (с дървена полица, от медна ламарина и т.н.).

Най-красиви са свободно стоящите - но пък са доста по-скъпи от вградените в шкаф (част от шкафчето е заето от въздуховода).

Ако печката ви е разположена в ъгъла, има и такива ъглови абсорбатори.

Когато печката не е в близост до комина, отвеждащата тръба можем да скрием в окачен таван или да отведем въздуха през въздуховод с правоъгълно сечение, монтиран над горния ред шкафове.На горната схема нагледно е показано, как добрият мощен абсорбатор ефективно проветрява всички стай, без да е необходимо да се отваря прозорец.

27 коментарaДобави коментар »

Krass

От Krass27.04.2010, 20:45 ч.

...Мощността на мотора е най-важния параметър при абсорбатора. Измерва се в куб.см/час. Мощността на абсорбатора зависи от големината на кухнята и дали тя е отворена към други помещения... По-голяма простотия не бях...

Виж всички коментари за "За абсорбатора".

Още от "Дом"

Следпразнично почистване

Следпразнично почистване

Празниците свършиха, подаръците са отворени, шумните партита приключиха, а елхата е загубила свежестта и блясъка си. И всичко, което ви се иска сега е отново да имате чист дом, в който да се чувствате уютно и релаксиращо, когато се приберете.

Мартенско настроение у дома

Мартенско настроение у дома

Честита Баба Марта! Да приветстваме новия месец с подобаващо мартенско настроение у дома!

10 хитри съвета за чист дом

10 хитри съвета за чист дом

Голямото есенно почистване определено не е най-любимият начин на една жена за прекарване на свободното време, затова колкото по-кратко и безпроблемно е то, толкова по-добре. Предлагаме ви 10 хитри съвета за чист дом.