Въздействието на цветовете

15 коментара3/5

Съчетаването на цветовете в жилищния интериор не може да се извърши по конкретни правила, защото подбирането, въздействието и начинът на използуването им са тясно свързани с индивидуалните усещания на човека.

При вземане на решение за цвета на стените в помещенията трябва да се съобразяваме преди всичко с естетичните и функционалните аспекти на интериора, а също така и с психическото въздействие на цветовете.

Общо взето, може да се приеме принципът, че цветът на стените, които са фон за мебелите, тъканите, картините и хората, трябва да бъде устойчив и неутрален - само тогава с него ще хармонират всички елементи на интериора. Равновесието на багрите в този случай се постига по-лесно и няма опасност от цветови дразнения.

Научните изследвания са доказали психическото въздействие на цветовете.
 • Червените цветове са най-възбуждащи и тревожни, но те са едни от най-обичаните, защото са израз на сила, достойнство и изобилие. Продължителното пребиваване в среда с червен цвят обаче уморява очите и действува раздразнително. При по-големи плоскости е наложително да се търсят убитите и омекотени нюанси на червените цветове.
 • Жълтите цветове в интериора създават илюзия на топлота и предизвикват спокойствие и весело настроение. При усилена работа не действат успокояващо и градивно, като активизират мозъчните функции. Важно предимство на жълтите цветове е, че не променят оптичния мащаб на помещението. Омекотени до зелено или оранж, те създават чувство на оптимизъм, богатство и плодородие. Жълтите цветове са подходящи за стаи с малък достъп на слънчева светлина. Употребени в дневната и детската стая, тези цветове предразполагат към творчество и вглъбяване.
 • Оранжевите цветове са едни от най-активните. Те действат силно емоционално и възбуждащо, настройват към радост и веселие, олицетворяват здраве и деен живот, но намаляват оптично пространството. В интериора оранжевите цветове се прилагат с интензивен тон за подсилване на зоните на активните процеси.
  Боядисването на стените с тези цветове трябва да се избягва или да се прилагат умерено, и то само в стаи с малък достъп на слънчева светлина. „Убити" като охра, те са подходящи за боядисване на стените и таваните в дневната. Употребени в ярките си нюанси, но в малки петна (възглавнички, цветя, художествена пластика и др.), тези цветове успешно подсилват емоционалността на интериора.
 • Зелените цветове изразяват сигурност, настройват успокояващо и създават добри условия за почивка. В интериора се прилагат в омекотени тонове, предимно като цвят за стените в спални и по-рядко в дневни. От нюансите на тези цветове са познати светлозеленият, резедавият, смарагдовият, масленият и др.
 • Сините цветове излъчват спокойствие и предразполагат към съсредоточаване на мисълта. Внушават представа за безкрайност, по-голяма обемност и въздушност. В интериора те са подходящи особено за слънчеви помещения. Употребени за стените и тавана в дневната и спалнята, действат успокояващо и създават чувство за престореност. В близост със зелените цветове сините стават по-студени. При добре подбрани нюанси сините цветове могат да заемат по-голям процент в интериора и да бъдат отличен фон на мебелите от махагон и орех.
 • Виолетовите цветове се получават като смес на червения и синия цвят. Предизвикват чувство на сериозност и достойнство и са израз на тържественост, блясък и разкош. Употребени в чисти тонове и малки количества, виолетовите цветове се ефектен контраст към зеленожълтите и жълтите цветове в интериора.
 • Кафявите цветове внасят чувство за топлота, уют и отмора. В композицията на интериора тези цветове се оказват много необходими. Без тях липсва търсената устойчивост и закътаност на жилището ни.
 • Ахроматичните (неутралните) цветове също влияят за емоционалното въздействие на интериора.
 • Белите цветове в жилищните помещения се смятат за багри на чистотата и светлината. Те омекотяват пъстротата и хармонират с всички цветове. За фон обаче на предмети с други цветове не са подходящи. При тъмните хармонични цветове белият цвят създава силни контрасти.
 • Сивите цветове са неутрални. Те влизат в хармония с всички цветни тонове. За интериора сивите цветове са особено важни, защото смекчават яркостта на останалите цветове до поносими граници. Те са прекрасен фон за открояване на други цветове в интериора.
 • Черните цветове са символ на скръб и тъга, но същевременно те са изразител на сдържаност, самообладание и власт. Черното е показател още на сила и сериозност.
  В допир с други цветове те създават добър контраст и отличен фон, на който се откроява великолепието на другите цветове.
 • Сребърните багри хармонират най-много с червения и синия цвят. Създават веселост и добро настроение.
 • Златните багри са символ на разкош. Предизвикват чувство на топлота и пищност. Хармонират с всички цветове.

15 коментарaДобави коментар »

Ваня

От Ваня25.04.2008, 12:16 ч.

Здравейте, в момента правим ремонт - разбиваме стената между трапезарията и хола. Имам нужда от съвет как да боядисам стените - искам тоновета да са нюанси на оранжавото, но незнам как до го съчетая, кои стени да са...

Виж всички коментари за "Въздействието на цветовете".

Още от "Дом"

Климатик у дома

Климатик у дома

Проучванията сочат, че през последните няколко седмици продажбата на климатици е скочила десет пъти.

Домашната аптечка

Домашната аптечка

Не е лъжа, че есенните месеци са любими на вирусите и бактериите, защото тогава си намират най-много жертви. Бъдете подготвени!

Уникални аромати за дома от ШкафА

Уникални аромати от ШкафА

Студио ШкафА изненадва клиентите си ново направление сред аксесоарите за дома.