Въздействието на цветовете

15 коментара3/5

Съчетаването на цветовете в жилищния интериор не може да се извърши по конкретни правила, защото подбирането, въздействието и начинът на използуването им са тясно свързани с индивидуалните усещания на човека.

При вземане на решение за цвета на стените в помещенията трябва да се съобразяваме преди всичко с естетичните и функционалните аспекти на интериора, а също така и с психическото въздействие на цветовете.

Общо взето, може да се приеме принципът, че цветът на стените, които са фон за мебелите, тъканите, картините и хората, трябва да бъде устойчив и неутрален - само тогава с него ще хармонират всички елементи на интериора. Равновесието на багрите в този случай се постига по-лесно и няма опасност от цветови дразнения.

Научните изследвания са доказали психическото въздействие на цветовете.
 • Червените цветове са най-възбуждащи и тревожни, но те са едни от най-обичаните, защото са израз на сила, достойнство и изобилие. Продължителното пребиваване в среда с червен цвят обаче уморява очите и действува раздразнително. При по-големи плоскости е наложително да се търсят убитите и омекотени нюанси на червените цветове.
 • Жълтите цветове в интериора създават илюзия на топлота и предизвикват спокойствие и весело настроение. При усилена работа не действат успокояващо и градивно, като активизират мозъчните функции. Важно предимство на жълтите цветове е, че не променят оптичния мащаб на помещението. Омекотени до зелено или оранж, те създават чувство на оптимизъм, богатство и плодородие. Жълтите цветове са подходящи за стаи с малък достъп на слънчева светлина. Употребени в дневната и детската стая, тези цветове предразполагат към творчество и вглъбяване.
 • Оранжевите цветове са едни от най-активните. Те действат силно емоционално и възбуждащо, настройват към радост и веселие, олицетворяват здраве и деен живот, но намаляват оптично пространството. В интериора оранжевите цветове се прилагат с интензивен тон за подсилване на зоните на активните процеси.
  Боядисването на стените с тези цветове трябва да се избягва или да се прилагат умерено, и то само в стаи с малък достъп на слънчева светлина. „Убити" като охра, те са подходящи за боядисване на стените и таваните в дневната. Употребени в ярките си нюанси, но в малки петна (възглавнички, цветя, художествена пластика и др.), тези цветове успешно подсилват емоционалността на интериора.
 • Зелените цветове изразяват сигурност, настройват успокояващо и създават добри условия за почивка. В интериора се прилагат в омекотени тонове, предимно като цвят за стените в спални и по-рядко в дневни. От нюансите на тези цветове са познати светлозеленият, резедавият, смарагдовият, масленият и др.
 • Сините цветове излъчват спокойствие и предразполагат към съсредоточаване на мисълта. Внушават представа за безкрайност, по-голяма обемност и въздушност. В интериора те са подходящи особено за слънчеви помещения. Употребени за стените и тавана в дневната и спалнята, действат успокояващо и създават чувство за престореност. В близост със зелените цветове сините стават по-студени. При добре подбрани нюанси сините цветове могат да заемат по-голям процент в интериора и да бъдат отличен фон на мебелите от махагон и орех.
 • Виолетовите цветове се получават като смес на червения и синия цвят. Предизвикват чувство на сериозност и достойнство и са израз на тържественост, блясък и разкош. Употребени в чисти тонове и малки количества, виолетовите цветове се ефектен контраст към зеленожълтите и жълтите цветове в интериора.
 • Кафявите цветове внасят чувство за топлота, уют и отмора. В композицията на интериора тези цветове се оказват много необходими. Без тях липсва търсената устойчивост и закътаност на жилището ни.
 • Ахроматичните (неутралните) цветове също влияят за емоционалното въздействие на интериора.
 • Белите цветове в жилищните помещения се смятат за багри на чистотата и светлината. Те омекотяват пъстротата и хармонират с всички цветове. За фон обаче на предмети с други цветове не са подходящи. При тъмните хармонични цветове белият цвят създава силни контрасти.
 • Сивите цветове са неутрални. Те влизат в хармония с всички цветни тонове. За интериора сивите цветове са особено важни, защото смекчават яркостта на останалите цветове до поносими граници. Те са прекрасен фон за открояване на други цветове в интериора.
 • Черните цветове са символ на скръб и тъга, но същевременно те са изразител на сдържаност, самообладание и власт. Черното е показател още на сила и сериозност.
  В допир с други цветове те създават добър контраст и отличен фон, на който се откроява великолепието на другите цветове.
 • Сребърните багри хармонират най-много с червения и синия цвят. Създават веселост и добро настроение.
 • Златните багри са символ на разкош. Предизвикват чувство на топлота и пищност. Хармонират с всички цветове.

15 коментарaДобави коментар »

Ваня

От Ваня25.04.2008, 12:16 ч.

Здравейте, в момента правим ремонт - разбиваме стената между трапезарията и хола. Имам нужда от съвет как да боядисам стените - искам тоновета да са нюанси на оранжавото, но незнам как до го съчетая, кои стени да са...

Виж всички коментари за "Въздействието на цветовете".

Още от "Дом"

Идеи за малкия офис

Идеи за малкия офис

В голяма част от жилищата не е предвидено място за работен кът, защото се предполага, че работата и почивката у дома не се смесват. Но понякога се налага да си вземем домашно за вкъщи. Вижте нашите идеи за малък и уютен офис у дома.

Дървеници у дома – как да се преборим с тях

Дървеници у дома – как да се преборим с тях

Ето какво трябва да знаем за досадните насекоми и за борбата с тях:

Удобно кресло за дома

Удобно кресло за дома

Ако обичате уютната обстановка на дома и за вас е удоволствие да прекарвате част от свободното си време вкъщи, тогава си вземете релаксиращ стол. Вижте нашите идеи за обзавеждане на дома с удобно кресло.