Хармония на цветовете

5 коментара0/5

Всичко, което човек възприема с очите си, е цветно. Няма предмети, които да нямат някакъв цвят.Научните изследвания са показали, че въздействието на отделните цветове върху човека е различно. Някои цветове успокояват, други предизвикват чувство на студенина, трети - на топлота и т.н.

 • Цветовете се разделят на две големи групи - към едната група спадат белият, черният и всички оттенъци на сивия цвят, които човек усеща (на брой до триста прехода).
  Тази група цветове се наричат ахроматични, което значи още безцветни и неутрални.

  Другата група е на хроматичните цветове, в която влизат всички спектрални цветове: червен, оранжев, жълт, зелен, син, виолетов, цинобър, ултрамарин и т. н.

 • Хроматичните цветове имат три основни качества — светлост, нюанс и наситеност.

 • Светлотата или яснотата на цветовете зависи от съотношението на процентите на отразената и погълнатата светлина от общото количество светлина, падаща върху повърхността на предметите, което зависи от качествата на материала, от който са направени.
  Ахроматичните цветове се отличават само по светлост или яркост.
  Най-чисти и най-ярки са цветовете на спектъра. Най-слаба наситеност (яркост) имат жълтите цветове, а най- голяма - тъмносините. При еднаква отдалеченост наситените цветове изпъкват повече и изглеждат по-близо до нас, а по-слабо наситените — „потъват".

 • Деленето на цветовете на „топли" и „студени" се определя от разликата на психологичното им въздействие върху хората.

  Червените цветове и близките до тях оранжеви, жълти и охровокафяви, напомнящи цветовете на пламъка, нагорещено желязо, се наричат „топли".
  Синьовиолетовите и синьозелените цветове, които напомнят цвета на водата и въздуха (пространство и далечина), са „студени".

 • Различават се прости и сложни цветове.

  Към простите цветове се отнасят жълтите, червените и сините, а към сложните - цялата гама оранжеви цветове и всички съставки на простите цветове. На всеки основен цвят отговаря един допълнителен съставен, който се получава от останалите два основни цвята.
  Например на червения допълнителен е зеленият цвят, получен от жълт и син.
  Обратно — на всеки съставен цвят допълнителен е един основен, който не взема участие при неговото получаване. Допълнителните цветове имат свойството взаимно да усилват наситеността си.
  Неутрализиращото свойство на допълнителните цветове може да се използува за омекотяване на яркостта на цветовете. Допълнителните цветове са едновременно противоположни помежду си, защото лежат един срещу друг в цветния кръг. Трябва да се знае обаче, че един и същ цвят, поставен в различна обстановка, изглежда различно.
  Например сивият цвят, поставен на син фон, получава жълтеникав оттенък.
  На червен фон същият цвят изглежда по-светъл, а на бял фон - по-тъмен. Това видимо изменение на цветовете в зависимост от околната цветна среда се нарича едновременно контраст на багрите. Действието на този контраст има голямо значение в интериора.


 • Ако човек дълги години прекара в стая, в която всичко е в един цвят, той постепенно загубва свойството да вижда останалите допълнителни цветове поради изтощаване на очния нерв да противопоставя допълнителния цвят. Ако се гледа дълго червен кръг на бяла стена, около него започва да се вижда допълнителният зелен цвят.

  За определяне на хармоничното съчетание на багрите се използува разположението на взаимно допълнителните цветове в цветния кръг.
  Сполучливи се считат съчетанията на цветовете, разположени в границите на малките интервали на кръга на цветовете. Хармонично се съчетават цветните тонове, разположени в големите интервали, равни на половин окръжност. В този случай хармоничните съчетания са основани на взаимно допълнителните цветове - червен със студено зелен, жълт със син, оранжев с небесносин и т. н.
  До хармония води и контрастът между двете цветни групи - от топлата група с черен, сив, син и виолетов, а от студената - с бял.

5 коментарaДобави коментар »

NO WAY

От NO WAY02.10.2008, 10:06 ч.

ако ми каете какво трябва да рисувам за рисунка в хроматична гама евала

Виж всички коментари за "Хармония на цветовете".

Още от "Дом"

Перфектност във всеки детайл на дома

Перфектност във всеки детайл на дома

За модерния човек, който е погълнат от забързаното ежедневие, е изключително важно да се чувства уютно, когато се прибере вечер у дома.

Да отдадем място на аксесоарите у дома.

Да отдадем място на аксесоарите у дома.

Не е тайна, че хармонията отвън носи душевно равновесие. Следвайки тази логика, с малко повече въображение може да превърнем дома си в приказен храм.

Как да почистим ефективно щорите у дома?

Как да почистим ефективно щорите у дома?

Грижата за щорите според материала, от които са направени, е от решаващо значение както за ефективността им, така и за тяхна издръжливост. Ето и кои са спецификите при почистването им: