Отживелица ли е гладенето?

40 коментара0/5

Отживелица ли е гладенето? Някои домакини смятат, че това домакинско задължение отдавна си е „изпяло песента“, докато други твърдо определят гладенето като необходимост. Ще се превърне ли ютията в поредния неизползваем уред?

Отживелица ли е гладенето?
Благодарение на топлото и спокойно време през лятото гладенето остава на заден план като ненужно безсмислено усилие. Достатъчно е да прострете дрехите веднага след като сте ги изпрали и жегата ще свърши останалото вместо вас. Но през есента, когато вятърът завърта прането на 180 градуса, някои дрехи видимо се нуждаят от парещите „ласки“ на ютията. Факт е обаче, че гладенето е посочвано като едно от най-неприятните домакински задължения. Дали затова, или заради променливото модерно мислене на домакинята, за някои гладенето се е превърнало в отживелица. А така ли е?

Отживелица ли е гладенето?Защо гладенето е отживелица?


  • Мнозина смятат, че гладенето е загуба на време и си задават въпроса, какъв е смисълът да се глади дреха, която още щом я облечеш, се намачква отново. Освен това при всичките струпани задачи в работата и у дома много домакини буквално нямат сили да хванат ютията и да се потят на купчината, която чака да й бъде обърнато внимание.
  • Защо да се глади, след като с подходящата стратегия може да се избегне намачкването на дрехите. Изпитан трик е използването на омекотител при прането или простирането веднага след като пералнята е свършила. Някои домакини пък имат навика да простират на закачалка дрехите, които се мачкат по-лесно.
  • Много хора определят гладенето като досадно и уморително. Освен, че дейността сама по себе си е еднообразна, тя води и до болки в кръста и гърба заради продължителния изправен стоеж.

Защо гладенето не е отживелица?


  • Добре изпраната и изгладена дреха винаги прави положително впечатление. В нея собственикът й изглежда по-елегантен и привлекателен. Освен това е признак за някои негови лични качества -
  • Някои гледат на гладенето като на метод за дезинфекция. Докато дрехите съхнат, има опасност по тях да полепнат вредни частици и микроби, които се носят из мръсния градски въздух. Гладенето е вид топлинна обработка, която елиминира „вредителите“ преди те да достигнат до кожата на човека.
  • Има домакини, които смятат, че гладенето запазва тъканта по-мека на допир и така прави дрехата по-приятна за носене.

Отживелица ли е гладенето?Когато гладим

Отживелица или не, гладенето все още има своите последователи. Ако вие сте от тях, ето някои съвети, които може да са ви от полза:

Сортирайте прането и започнете да гладите дрехите, които са от по-леки и деликатни материи.Винаги се съветвайте с етикетите на дрехите, ако имате съмнения в материята или в степента на ютията.

Памучните дрехи се гладят от лицевата страна, докато още са леко влажни.
Ленените материи се гладят от обратната страна. Ще стане по-лесно, ако се напръскат с вода.

Дрехите от естествена коприна е добре да се гладят през леко влажна кърпа с немного гореща ютия. Светлата коприна е препоръчително да се глади от лицевата страна, а тъмната – от опаковата.

Трико и плетива се гладят със среднонагорещена ютия от обратната страна, когато вече са добре изсъхнали.

Отживелица ли е гладенето?Ютията от вчера до днес

Хората изпитали необходимост да гладят дрехите си още в далечното миналото. Съществуват сведение, че през 1.век пр.Хр. китайците използвали метални тигани, пълни с гореща вода, за да премахнат гънките от дрехите си. По-късно съоръжението започнало да приема различни форми, докато през 1882г. на бял свят не се появила първата електрическа ютия, която тежала скромните 15кг.

Едва през 1926г. ютията приела по-приемлив вид и тегло и постепенно се превърнала в достъпна стока. Днес ютиите са конструирани така, че максимално да улесняват домакинята. По-висока мощност, въртящ се кабел или изобщо без, незалепващо покритие, силна пара и контрол върху изгарянето са само част от предлаганите екстри на модерните ютии.

Специалисти съветват да пълните уреда само с дестилирана вода, тъй като чешмяната съдържа минерали, които като се натрупат, може да повредят ютията. Почиствайте я редовно с влажна кърпа, за да не се запушват парните отвори. А ако по ютията ви се появи ръжда, опитайте да я отстраните като натъркате повърхността й със свещ, а след това намажете петната със сол и забършете с кърпа.

А вие как мислите – отживелица ли е гладенето?

25.09.2012/ Христина Спасова

Още от "Дом"

Хартиени лампи за арт декор

Хартиени лампи за арт декор

Хартиените лампи са все по-често срещани в декора на дома. Освен че внасят артистичен елемент в интериора, те са практични и достъпни. Вижте идеи за хартиени лампи вкъщи.

Моят дом – моята крепост

Моят дом – моята крепост

Нагли, хитри и изобретателни – такива са крадците, които се навъртат край жилището ви и дебнат идеалния момент, за да го атакуват. Как да предпазите дома си и да го превърнете в защитена крепост сред морето от изкусни обирджии?

Хитрини за почистване на огледалата у дома

Хитрини за почистване на огледалата у дома

Огледалото е най-добрият приятел на жената, но колкото повече стават те в дома ни толкова задачата да ги поддържаме чисти се оказва мисия невъзможна.