Нещата, които пренебрегвате по време на чистене

0 коментара0/5

Колкото и да се стараем да поддържаме дома си чист, всеки от нас неусетно пропуска някои малки неща като например почистването на ключовете за лампите. Вижте, кои са най-често пренебрегваните места, които забравяте да почистите:

Нещата, които пренебрегвате по време на чистене
 © iStock

Ключовете за осветлението. Ключовете за лампите са едни от най-мръсните места в дома ви. Те постоянно са докосвани и посредством тях лесно се пренасят бактерии. Същевременно често са пренебрегвани по време на чистенето. За да ги поддържате чисти е необходимо единствено да мине повърхността им с чиста кърпа и спирт или предпочитаният от вас препарат. Така ще се отървете от мръсотията и микробите бързо и ефективно. Препоръчително е процедурата да се извършва поне веднъж седмично.

Кошът за боклук. Колкото и често да изхвърляте боклукът си, няма да се спасите от неприятната миризма и бактериите, които се развъждат, ако не почиствате и самият кош.

Това можете да направите най-лесно в банята, където да измиете кошът с дезинфекциращ продукт като белина, а след това и със сапунена вода. Правете го на всеки 2-3 месеца, за да удължите живота на коша, да предотвратите захабяването му и да съхраните чистотата в дома си.

Добави описание

Кафе машината. Ако искате да сте сигурни, че в сутрешната ви чаша горещо кафе няма да откриете изнедваща и нежелана добавка, трябва редовно да се грижите за нейната чистота и дезинфекция. Разбира се, различните видове машини имат специфични изисквания, но универсална правило е да изхвърляте кафето и измивате, дори само с вода, основните части на машината, като каничката, веднага след употреба, за да не се запушва цедката и да не се наслоява кафе и мръсотия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

         Как да се справите с домашния прах? >>>

Зад тоалетната. Почистването на повърхността и вътрешността на тоалетната е очевидно за всяка домакиня, но колко често се сещате да погледнете и пространството зад нея? Ако се замислихте над отговора, значи има голяма вероятност на това място да са се насъбрали купчина прах, мръсотия и косми. Ако пространството е прекалено тясно, за да ги премахнете с обикновен парцал или за да използвате моп, може сами да си направите уред с помощта на метла, върху която сте увили микрофирбърна кърпа.

Поставката за четката за зъби. Този аксесоар може лесно да бъде пренебрегнат, особено ако формата му не позволява да  се види вътрешността му, където именно се събира най-много мръсотия и остатъци от пастата за зъби. За да поддържате поставката чиста, е необходимо да я измивате всеки месец с топла вода и сапун. За недостъпните места пък може да използвате малка четка и вода за уста, с които да дезинфекцирате.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

       Колко често трябва да подменяте най-използвани вещи в бита >>>

Вътрешността на дивана. Кога за последен път чистихте дивана? Трохи, стотинки и други случайни предмети могат лесно да се изгубят под и зад възглавниците му. Това от своя страна води до появата на микроби. Ето защо не забравяйте следващия път, когато чистите с прахосмукачка да не пропуснете да надникнете и в дивана.

Добави описание

Дръжките на вратите. Също както ключовете за лампите и дръжките на вратите са едни от незабележимите развъдници на бактерии. Ако дръжките ви са алуминиеви или пластмасови, можете да ги почиствате, както ключовете, с мокра кърпа или дезинфекциращ препарат. Ако вратите ви обаче са стари и имат захабени метални дръжки, които имат специфична миризма, ще се наложи да им  отделите повече време. Най-ефективни средства ще бъдат оцетът и содата бикарбонат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

     Направи си сам: мултифункционален спрей с лимон и розмарин >>>

Завесите. Завесите събират прах толкова лесно, колкото и мебелите в дома ви. Ето защо не бива да ги поставяте и да забравяте за тях. Изпирането им поне два пъти годишно е задължително. Грижата за тях зависи от материята, от която са изработени. Преди да ги пуснете в пералнята се уверете, на каква температура могат да се перат. Ако не сте сигурни, е препоръчително да ги занесете на химическо чистене.

08.02.2017/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Къде да държите виното

Къде да държите виното

Февруари е месецът, посветен на хубавото вино и любовта. Затова, ако сте от ценители на качественото вино, не е зле да се замислите къде да му отредите място у дома. Къде да държите виното?

5 идеи за икономично обновяване на кухнята

5 идеи за икономично обновяване на кухнята

Кухнята е сред най-използваните стаи в един дом, затова е важно да изглежда уютно и красиво. Проблемът е, че ремонтите в нея излизат по-скъпо, затова не може често да я променяте. Вижте нашите 5 идеи за икономично обновяване на кухнята.

Russell Hobbs Серия Desire – срещата на страстта и функционалността…

Russell Hobbs Серия Desire – срещата на страстта и функционалността…

Russell Hobbs e синоним на качество в кухнята повече от 50 години.