Марсилски сапун – провансалското чудо

0 коментара0/5

Предпочитан от домакините от векове, заради натуралния си състав, ефективност и мултифункционалност, марсилският сапун е истинско чудо от Френския Прованс, което трябва да имате задължително у дома. Ето защо:

Марсилски сапун – провансалското чудо
Марсилски сапун – провансалското чудо © iStock/Pinterest

Какво е марсилски сапун?

Това е натурален, ръчно приготвян, в областта на Марсилия, сапун от растителни масла. Неговата история може да се проследи столетия назад. Писмени доказателства за първите опити за производство на този сапун са от 1370 година.

Автентичният сапун се приготвя единствено от натурални съставки - морска вода от Средиземно море и растителни масла, първоначално само зехтин, които трябва да са минимум  72 % от състава.

Тези съставки се поставят заедно в голям казан, нагряват се в продължение на няколко дни. Сместа се оставя да престои, след това се излива във форми. Докато е все още мек, сапунът се нарязва, щампира и оставя напълно да се втвърди. Целият процес отнема около месец.

Марсилският сапун съществува в две оригинални разновидности. Класическият вид е с зеленикав цвят и е направен със зехтин. Другият е белият, който се приготвя от палмово масло или комбинация от палмово и кокосово масло. Съществуват и вариации, които включват в състава ароматни етерични масла от лавандула, цветя и т.н.

Вижте още:

Лекуване със зехтин >>>

Какво е специално в него?

Този сапун е доказал във времето своите качества. Освен, че в него няма оцветители и консерванти, което го прави подходящ за чувствителната кожа на бебета и деца, той е икономичен и издържа два пъти по-дълго от обикновените сапуни.

За какво може да се използва?

Като козметичен продукт. Хипоалергичен продукт, който има бактерицидно и антисептично действие. Подходящ за почистване на чувствителна и предразположена към алергии и акне кожа.  Благодарение на рН от 9.5, марсилския сапун  не предизвиква дразнене.

Като сапун за бръснене. Марсилският сапун образува плътна и кремообразна пяна, която е идеална за бръснене. Зехтинът в състава му пък има защитен ефект върху кожата, като я прави мека и гладка.

Добави описание

За отстраняване на петна. Нежен дори към деликатни тъкани като коприна и лен, марсилския сапун премахва всякакви петна. Използвайте го като потъркате влажния сапун върху мръсния участък или като накиснете дрехата в сапунена вода за 30 минути преди да ги изперете в пералнята.

Освен от дрехи този сапун премахва петна и почиства плотовете в кухнята и от бижутата. Смесвайки го с топла вода и сода можете да си направите универсален препарат за почистване на дома.

Вижте още:

9 неща, които да държите далеч от кухнята >>>

Като препарат за миене на съдове. Ефективен, без да бъде агресивен, този сапун може да използвате както в съдомиялната, така и при миене на съдовете на ръка. За да си направите домашно веро ви трябва т люспи от марсилски сапун, вода и няколко капки от любимото ви етерично масло  за наситен аромат.

Като антисептик. Потъркайте сапуна върху засегната област, така ще ускорите процеса на възстановяване.

Като оръжие срещу насекоми. Поставете парче сапун между дрехите си, така ще ги предпазите от молци. За да се отървете от мравки и листни въшки направете разтвор от топла вода, в която да разтворите люспи от сапуна. Съотношението е 8 грама сапун на 1 литър вода. Полверизирайте с разтвора ъглите, от които излизат мравките и листата на заразените растения.

20.07.2016/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Марсилски сапун – провансалското чудо".

Още от "Дом"

Къде да държите бижутата?

Къде да държите бижутата?

Като ценители на оригиналните и красиви бижута, вкъщи сте натрупали стабилно количество, което вече се чудите къде да „складирате“. Ако искате да избягате от обикновените и скучни кутии за бижута, ето някои оригинални идеи.

8 правила за мебелите в хола

8 правила за мебелите в хола

Холът е ключово място в едно жилище. Обикновено живущите прекарват по-голямата си част от времето именно в тази стая, тук посрещат и своите гости. Вижте 8 правила за организация на мебелите в хола, за да сте сигурни, че всичко тук е безупречно.

Съвети за увеличаване на естествената светлина у дома

Съвети за увеличаване на естествената светлина у дома

Как да увеличим притока на естествена светлина у дома без да се налага да бутаме стени, ето нашите съвети: