Кухня по поръчка – полезни съвети

0 коментара0/5

Понякога мястото в жилището не е подходящо за монтиране на готова кухня. Друг път просто не си харесвате нищо от мебелните магазини. Тогава идва вариантът за кухня по поръчка. Вижте някои полезни съвети по темата

Кухня по поръчка – полезни съвети

Каква ще е формата?

В зависимост от мястото, с което разполагате, трябва предварително да помислите в каква форма искате да бъде кухнята, за да може шкафовете и уредите да бъдат практично подредени. Най-често хората се спират на Г или U-образна форма. Но кухнята може да бъде също едноредова (с шкафчета само на едната стена) или двуредова (с шкафове на две срещуположни стени или с кухненски остров).

Кои мебели ще са вградени?

Естетически по-добре е, ако основните уреди (фурна, хладилник, съдомиялна) са вградени в кухненските шкафове. Но тъй като тук мебелите са по поръчка, може да избирате. Например, хладилникът да остане невграден, а да отделите място за микровълновата и аспиратора. Ако кухнята е малка, има вариант също котлоните да се прибират и вадят с помощта на плъзгащ механизъм.

Ще има ли плочки на стената?

В повечето кухни в миналото стената между долния и горния ред шкафове е била покрита от декоративни плочки с цел, когато пръска вода от мивката или мазнина, докато готвите, да се чисти по-лесно. Днес този вариант може да се замени с гръб на плот, идентичен с този, който сте избрали да бъде монтиран като работен. Разликата е, че основният плот представлява по-дебела плоскост, а гърбът, който се монтира на стената, е по-тънък.

Какви механизми ти трябват?

Когато поръчвате кухня, майсторът ще ви попита какви механизми искате да монтира в шкафовете и дали изобщо искате такива. Механизмите се монтират с цел улесняване на работата на домакинята и по-практичната организация на кухнята. Най-често хората избират въртящ плот за ъглов шкаф, плъзгащ механизъм за бутилки, механизъм за чинии (подобен на този от съдомиялната).

Кое къде ще стои?

Преди да поръчате кухня е желателно да я разпределите на зони (макар и мислено). Например в едната част са шкафовете, в които ще държите съдове, в друга – продукти като ориз, брашно и други, в трета – печка и котлони, където ще готвите, в четвърта хладилник и т.н. По този начин майсторът ще ви предложи различни варианти за позициониране на кухненски шкафове.

Помисли за аспиратора

Аспираторът е необходимост за апартаментите, тъй като изсмуква лошите миризми, както мириса на готвено или пържено. Монтира се над котлоните, но не е задължително да бъде вграден. Ако обаче изберете да го скриете, трябва да решите дали искате да покриете и тръбите към него, или те ще останат видими над кухненските шкафове.

Къде ще е кошчето за боклук?

Въпросът може да ви се вижда глупав, но когато започнете да готвите в новата кухня, ще осъзнаете, че мястото на кошчето за боклук е от съществено значение за вашето удобство. Първо, то трябва да е близо до печката и да работния плот, на който най-често обработвате продуктите.

Обикновено кошчето се монтира под мивката, но това е добър избор само ако шкафът под мивката е с две вратички, за да може то да не стои в частта, в която миете. Ако сте двама души и единият мие, а другият иска да изхвърли нещо, ще трябва винаги да се местите. Затова някои избират да имат капак на работния плот и кошчето да бъде монтирано отдолу.

09.01.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кухня по поръчка – полезни съвети".

Още от "Дом"

Цветовете при оформяне на интериора

Цветовете при оформяне на интериора

Цветът в интериора на жилището играе значителна художествена роля. Той участвува активно в архитектурно-композиционното оформяване на жилището. Едно и също помещение може да въздействува по различни начини в зависимост от оцветяването му.

10 интериорни грешки, които допускате у дома (част 2)

10 интериорни грешки, които допускате у дома (част 2)

Неподходящият декор у дома може да се превърне в истинско фиаско. Вижте втората част на най-често допусканите интериорни грешки:

Модерните цветовете за Коледа 2016

Модерните цветовете за Коледа 2016

Тази година модерните и класически нюанси се съчетават, създавайки бляскава и стилна палитра. Ето и кои са модерните цветове за коледната украса на 2016 г. :