Кухня по поръчка – полезни съвети

0 коментара0/5

Понякога мястото в жилището не е подходящо за монтиране на готова кухня. Друг път просто не си харесвате нищо от мебелните магазини. Тогава идва вариантът за кухня по поръчка. Вижте някои полезни съвети по темата

Кухня по поръчка – полезни съвети

Каква ще е формата?

В зависимост от мястото, с което разполагате, трябва предварително да помислите в каква форма искате да бъде кухнята, за да може шкафовете и уредите да бъдат практично подредени. Най-често хората се спират на Г или U-образна форма. Но кухнята може да бъде също едноредова (с шкафчета само на едната стена) или двуредова (с шкафове на две срещуположни стени или с кухненски остров).

Кои мебели ще са вградени?

Естетически по-добре е, ако основните уреди (фурна, хладилник, съдомиялна) са вградени в кухненските шкафове. Но тъй като тук мебелите са по поръчка, може да избирате. Например, хладилникът да остане невграден, а да отделите място за микровълновата и аспиратора. Ако кухнята е малка, има вариант също котлоните да се прибират и вадят с помощта на плъзгащ механизъм.

Ще има ли плочки на стената?

В повечето кухни в миналото стената между долния и горния ред шкафове е била покрита от декоративни плочки с цел, когато пръска вода от мивката или мазнина, докато готвите, да се чисти по-лесно. Днес този вариант може да се замени с гръб на плот, идентичен с този, който сте избрали да бъде монтиран като работен. Разликата е, че основният плот представлява по-дебела плоскост, а гърбът, който се монтира на стената, е по-тънък.

Какви механизми ти трябват?

Когато поръчвате кухня, майсторът ще ви попита какви механизми искате да монтира в шкафовете и дали изобщо искате такива. Механизмите се монтират с цел улесняване на работата на домакинята и по-практичната организация на кухнята. Най-често хората избират въртящ плот за ъглов шкаф, плъзгащ механизъм за бутилки, механизъм за чинии (подобен на този от съдомиялната).

Кое къде ще стои?

Преди да поръчате кухня е желателно да я разпределите на зони (макар и мислено). Например в едната част са шкафовете, в които ще държите съдове, в друга – продукти като ориз, брашно и други, в трета – печка и котлони, където ще готвите, в четвърта хладилник и т.н. По този начин майсторът ще ви предложи различни варианти за позициониране на кухненски шкафове.

Помисли за аспиратора

Аспираторът е необходимост за апартаментите, тъй като изсмуква лошите миризми, както мириса на готвено или пържено. Монтира се над котлоните, но не е задължително да бъде вграден. Ако обаче изберете да го скриете, трябва да решите дали искате да покриете и тръбите към него, или те ще останат видими над кухненските шкафове.

Къде ще е кошчето за боклук?

Въпросът може да ви се вижда глупав, но когато започнете да готвите в новата кухня, ще осъзнаете, че мястото на кошчето за боклук е от съществено значение за вашето удобство. Първо, то трябва да е близо до печката и да работния плот, на който най-често обработвате продуктите.

Обикновено кошчето се монтира под мивката, но това е добър избор само ако шкафът под мивката е с две вратички, за да може то да не стои в частта, в която миете. Ако сте двама души и единият мие, а другият иска да изхвърли нещо, ще трябва винаги да се местите. Затова някои избират да имат капак на работния плот и кошчето да бъде монтирано отдолу.

09.01.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Кухня по поръчка – полезни съвети".

Още от "Дом"

Как да се грижим за дрехите си според материята

Как да се грижим за дрехите си според материята

Прането на различните тъкани винаги е било обвито от дълбока мистерия - коя дреха да перем на ръка, коя в пералня, коя пък се нуждае от химическо чистене? Този хаос в културата ни относно тъканите, може да доведе до катастрофа и съсипани дрехи.

Марсилски сапун – провансалското чудо

Марсилски сапун – провансалското чудо

Предпочитан от домакините от векове, заради натуралния си състав, ефективност и мултифункционалност, марсилският сапун е истинско чудо от Френския Прованс, което трябва да имате задължително у дома. Ето защо:

7 грешки, които допускаме при почистване на техника

7 грешки, които допускаме при почистване на техника

В днешно време, електронните устройства са най-използваните вещи в ежедневието ни. Все пак колко часа от денонощието не използвате компютъра, таблета или смартфона си? Но почистването им често бива подценявано, а грешките, които допускаме остават неосъзнати. Вижте, кои са най-честите от тях: