Как да почистим ефективно щорите у дома?

0 коментара0/5

Грижата за щорите според материала, от които са направени, е от решаващо значение както за ефективността им, така и за тяхна издръжливост. Ето и кои са спецификите при почистването им:

Как да почистим ефективно щорите у дома?
 © iStock

Както външните, така и вътрешните щори са незаменими за дома, като го защитават от вредното влияние на слънчевите лъчи. За съжаление обаче и те са податливи на замърсяване и трябва да бъдат почиствани редовно. Това трябва да се случва поне веднъж месечно, за да се избегне натрупването на прах и мръсотия. Вижте кои са спецификите при грижата за различните видове щори:

Алуминиеви щори

Когато почиствате алуминиеви щори, винаги започвайте със забърсването им с кърпа, с която да премахнете праха и между пукнатините. Ако предпочитате, можете да използвате и класическата четка за прах, която лесно може да достигне до всички места и да премахне наслоената прах. 

Добави описание

След като приключите с този етап, пригответе съд с гореща вода, в който сте добавили няколко капки препарат за съдове. Напоете с течността гъба или стар парцал и минете с него всяка щора по дължина, като не пропускате ъглите и пространството между пукнатините. След като почистите с влажната кърпа, подсушете с микрофибърна, за да не останат петна.

По-бърз начин за почистване на щорите е да поставите стари чорапи или памучни ръкавици върху ръцете си. Едната ръка напоете със сапунена вода или универсален препарат, а другата оставете суха. Първо преминете с влажната ръкавица, за да премахнете петната, а след това подсушете с другата.

Дървени щори

Добави описание

Дървото е материал, който се нуждае от по-специфични грижи в сравнение с останалите. За дървените щори ще ви е необходима четка с мек косъм, с чиято помощ да премахнете мръсотията, която се е събрала. След като премахнете праха, с чиста микрофибърна кърпа разнесете препарат за полиране на дърво, за да съхраните блясъка му и да предотвратите за известен период събирането на прах по щорите. 

Препаратът за дърво може да замените и със зехтин. Разредете ¼ ч.ч. зехтин в купа с топла вода и с течността полирайте щорите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вътрешни щори за дома – какви да изберем? >>>

 

ПВЦ щори

Добави описание

ПВЦ щорите са най-издръжливият и невзискателен вид. Достатъчно е да ги избършете със сапунена вода, за да възвърнат чистия си вид. За по-упорите замърсявания можете да използвате и обезмаслител, който да разнесете с мека кърпа. Удобна и лесна алтернатива е почистването на тези щори с пара.

Пластмасови щори

Добави описание

За  да почистите пластмасовите щори и капаци, напълнете леген с топла вода и добавете в нея марсалски сапун. Почистете щорите с гъба напоена в разтвора. За по-упорити замърсявания към сапунената вода могат да се добавят няколко капки винен оцет.

За максимална дезинфекция на щорите, независимо от вида им, се препоръчва предварително да бъдат минати с парочистачка, която да разтвори мръсотията и да помогне за по-ефективното действие на почистващите препарати.

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да почистим ефективно щорите у дома?".

Още от "Дом"

Къде да държите виното

Къде да държите виното

Февруари е месецът, посветен на хубавото вино и любовта. Затова, ако сте от ценители на качественото вино, не е зле да се замислите къде да му отредите място у дома. Къде да държите виното?

Коледна атмосфера у дома

Коледна атмосфера у дома

Коледната атмосфера у дома не се свежда само до украсата и подаръците под елхата. Коледната атмосфера у дома е чувство, емоция, пламък, който вие трябва да разпалвате с усмивка и празнично настроение!

Нова година – нов дом

Нова година – нов дом

Как се чувствате в първите дни на Новата година? Радва ли ви новото начало?