Как да изберете подходящ килим за уютен и стилен дом

1 коментар0/5

Килимът може да придаде цвят и стил на пространството, но при изборът му трябва да се вземе предвид и стаята, в която ще бъде разположен. Ето защо ви предлагаме няколко съвета, за да можете лесно да откриете перфектния килим за всяко помещение в дома ви:

Как да изберете подходящ килим за уютен и стилен дом
 © istockphoto.com

В спалнята

Килимът в спалнята трябва да спомогне за  превръщането на помещението във вашето спокойно и тихо убежище. За целта избягвайте тъмните и агресивни цветове, меките и пастелни нюанси са по-подходящи в случая. Що се отнася до тъканите – памука и вълната са фаворите.

Големите килими, които покриват целият под ще помогнат за изолирането на вътрешните и външни шумове.

В кухнята

Поставянето на килим в кухнята е чудесен начин за добавяне на топлина и характер към сърцето на вашия дом. Много хора избягват да използват килими в кухнята, от страх да не бъдат перманентно в петна и мръсотия, те обаче могат да намалят умората, причинена от дълги периоди стоене прав и да добавят цвят на стаята.

Добави описание

Придържайте към килимите с къс косъм, независимо дали е естествен или синтетичен, тъй като се чистят по-лесно.

Не забравяйте да поставите под него подложка, за да предотвратите изместването му.

Що се отнася до формата, най-популярни са квадратните и правоъгълните килими,тъй като пасват на всякаква организация на помещението. Полумесеците са подходящи за пространството пред мивката, като добавят комфорт и топлина. Кръглите килими могат да омекотят острите линии в дизайна и често са поставяни в центъра на стаята или под кухненската маса. Размерът им зависи от големината на помещението и предпочитанията ви.  

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

Грижа за килимите у дома – полезни съвети >>>   

 

Във всекидневната

Тук имате възможност да покажете своята индивидуалност и стил. Това е помещението, в което можете спокойно да експериментирате.

Имайте предвид, че килимът не трябва да е доминиращият елемент в стаята, той трябва да е част от цялостната композиция на интериора.

Обикновено всекидневната разполага с красива подова настилка, независимо от материала. Ето защо не е необходимо да криете красотата и под килим, които да я покрива изцяло. Ако всекидневната във вашия дом е преходно помещение, което постоянно се използва, най-подходящия материал е вълната, тъй като се чисти по-лесно от памука и найлона.

Ако холът ви има специфична форма, проявете творчество като комбинирате няколко по-малки килимчета и ги разположите на групи в помещението.

В коридора

Килимът в коридора задава тон и на помещенията, които го заобикалят. Важно условие, когато избирате килим за тази част от дома, е той да бъде издръжлив на износване, тъй като ще понася постоянен трафик от хора.

В банята

Забравете за евтините постелки за баня – те не са единствения вариант. Въпреки, че може да ви се стори нелогично да инвестирате във висококачествен килим за това помещение, можете да откриете меки и абсорбиращи влагата килимчета, които да са на изгодна цена. Памучните или хавлиени впелетени постелки за баня са икономичен вариант, който можете да си направите и сами, ако разполагате с време и желание. Те също така са много практични, тъй като лесно се перат в пералнята.

16.11.2016/Боряна Харлова  

1 коментарДобави коментар »

hanna-maria

От hanna-maria17.03.2017, 09:56 ч.

Във всекидневната с килима може покажете индивидуалност и стил. Това е помещението, в което можете спокойно да експериментирате. Да се предвид, че килимът не трябва да е доминиращият елемент в стаята, той трябва да е...

Виж всички коментари за "Как да изберете подходящ килим за уютен и стилен дом".

Още от "Дом"

Рози в декора на дома

Рози в декора на дома

Розата е кралицата на цветята в градината, но това не означава, че не може да използвате магията й и у дома. Предлагаме ви няколко идеи как да включите розите в декора на дома.

Параванът – нотка от миналото

Параванът – нотка от миналото

Ако живеете в малко жилище, ако търсите нестандартен и различен декор или просто имате слабост към винтидж интериора, тогава обзаведете дома си с параван. Параванът внася носталгични нотки от миналото, съчетани с практичност и оригиналност.

Tенденции в интериора за 2017 година

Кои са тенденции в интериора за 2017 година?

Тенденциите в интериорния дизайн за 2017 година са ориентирани в посока устойчивост и практичност. Материалите и цветове, които са модерни са вдъхновени от природата и излъчват спокойствие и топлина. Ето и кои ще бъдат главни действащи лица в интериора: