Как да изберем перфектната завивка според материята

0 коментара0/5

Основната функция на одеялото е да поддържа постоянната температура, при която да се чувствате комфортно. За тази цел при изработването на различните видове одеяла се използва различна материя, всяка от които има специфични топлоизолационни свойства. Вижте кои са те и разбере, коя ви подхожда и отговаря най-добре на нуждите ви:

Как да изберем перфектната завивка според материята
 © iStock

Пух. Пухените завивки са издръжливи и същевременно много леки. Те изолират тялото, като запазват приятна температура осигуряваща спокоен сън. Способността им да пропускат въздух ги прави подходящи както за зимата, така и за лятото. Един от недостатъците им е, че при по-висока влажност на въздуха в помещението, те я абсорбират и задържат в себе си. Това ги превръща в подходяща среда за размножаването на акарии и други микроби. Друг проблем, който може да се наблюдава при този тип одеяла е изгубване на формата им след изпиране. Ето защо се препоръчва да се бъдат носени на химическо чистене. 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

         9 чести грешки при пране >>>

 

 

Вълна. Тя е тежка, топли и осигурява отлична изолация, докато същевременно абсорбира и позволява на влагата да се изпарява. Това нейно качество, прави този тип одеяла подходящи за студените зимни месеци. Чудесен избор, ако искате много топло и масивно одеяло. Недостатък на вълнената завивка е, че може да предизвика алергична реакция при хора с чувствителна кожа, тъй като е по-груб материал. Вълнените завивки могат да бъдат открити в два вида – под формата на юрган или одеяло с вплетени вълнени нишки, познато у нас като „родопско одеяло”. Докато първият вариант е подходящ за зимата, вторият може да се използва през пролетта и есента.

Добави описание

Памук. Памучните завивки са устойчиви на често пране, за това са подходящи за хора, които страдат от алергии. В зависимост от начина, по които са вплетени влакната памучните одеяла могат да бъдат достатъчно леки и да се използват през лятото или дебели – за да пазят топло през зимата. Съществуват и одеяла от органичен памук за хората, които предпочитат екологичния начин на живот. При избора на одеяло, изработено от памук, обърнете внимание на дължината на влакното. Колкото по-дълги са памучните влакна, толкова по-меко и нежно е одеялото. късите влакна са по-пухкави и по-добре абсорбират влагата.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

     Полезни съвети за добър сън >>>

 

 

Коприна. Копритените одеяла могат да се използват целогодишно, тъй като са тънки, пропускат въздух, задържат топлината, а също така и перфектно абсорбират и изпаряват влагата. Като естествен материал, коприната не предизвиква алегрии и не задържат микроби в себе си. Много издръжлива, тази завивка ще ви служи дълго. Недостатък е трудното почистване, тъй като коприната е специфична тъкан и не се влияе добре от машинното пране. Препоръчва се, такъв тип завивки да се носят на химическо чистене.

Бамбук. Един от най-добрите естествени материали. На първо място е екологично чист, което изключва възможността от алергична реакция, освен това е мек и приятен на допир с кожата. Също като вълната, бамбуковите влакна абсорбират и изпаряват лесно влага и миризми, което ги задържа за дълго време чисти. Материалът притежава и антибактериални свойства, които го правят нежелана среда за установяване на различни микроорганизми.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

  Как да се справите с домашния прах? >>>

 

 

Синтетични материи. Съществуват много синтетични материи, които се използват за изработватено на одеяла – акрил, полиестер, микрофибър и т.н. Завивките от синтетични материи са най-достъпни що се отнася до цената и най-лесни за подръжка – перат се в пералня. Същевременно са по-топли в сравнение с памучните. Недостатък при този тип завивки е склонността им да привличат статично електричество, да задържат косми и прах. Освен това по-евтините варианти лесно се късат и износват.

15.02.2017/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Гардеробът – не можем без него

Гардеробът – не можем без него

Гардеробът е тази мебел, без която не можем. От практична гледна точка той ни кара да се чувстваме подредени и спретнати, дори, когато зад вратите му е хаос.

8 въпроса относно почистването на дома

8 въпроса относно почистването на дома

Представяме ви 8 въпроса, които всяка домакиня си е задавала поне веднъж, докато се опитва да се справи с почистването на дома. Ето и решението на най-честите проблеми с почистването:

Дом в кафяво

Дом в кафяво

Кафявият цвят често е подценяван от собствениците на жилище, а всъщност той е добър вариант на неутрал с характер, който да предаде особено излъчване на вашия дом. Дом в кафяво – ето какво трябва да знаете.