Как да аранжирате цветята във вазата?

0 коментара0/5

Подреждането на цветя във вазата сред най-приятните домакински задачи, тъй като действа успокояващо, а крайният резултат е наслада за окото и освежаване на стаята. На пръв поглед може да изглежда лесно, но аранжирането на цветни композиции също има собствени закони и правила.

Как да аранжирате цветята във вазата?

Избор на цветя

Преди да се захванете с аранжирането на цветната композиция, трябва да изберете „точните“ цветя. Решението зависи от няколко фактора:

Интериор – какви са преобладаващите цветове и десени в стаята, къде смятате да поставите цветята. Например по-малките вази ще стоят самотно на голямата маса за хранене, но ще се чувстват комфортно на кокетната масичка за кафе.

Цветове – има едноцветни композиции, в които се използват вариациите само на един цвят. В други можете да експериментирате, като изберете цветовете според мястото им на цветното колело – дали да са съседни или противоположни. Не пренебрегвайте и личните си предпочитания.

Добави описаниеПоводът за аранжиране – дали е за собствено удоволствие, или за официалната вечеря. При втория случай избягвайте големите букети, тъй като те ще пречат на  разговорите между събеседниците. Освен това, ако има пушачи, цветята бързо ще повехнат.

Роля в композицията – водеща, второстепенна или пълнеж. Обикновено цветята, които имат по-големи цветове, се използват за център на аранжировката, защото фокусират вниманието върху себе си и придават повече обем на букета. По-дребните цветчета имат поддържаща роля, като помагат на водещото цвете в композицията да изпъкне сред другите. Пълнежът – това са всички останали растения, които запълват букета, като палмови клонки и папрат.

Сезоните и символиката на цветята също влияят на крайния избор.

Изборът на ваза

Няма как да освежите дома си с красив букет, ако ви липсва подходящ съд, в който да го съхранявате. Препоръчително е височината на вазата да е на половина на тази на букета, за да се запази баланса на композицията. Цветята се поставят в отделните „ъгли“ на съда – така ще се открои красотата на всяко от тях.

От значение е също формата на вазата. Например големите букети трябва да се потопят в съд с широко гърло, а цветята с дълги дръжки или по-дребни цветове – във вази с по-тясно гърло. Кръглите вази пък са по-капризни и не всяка цветна композиция би паснала на стила им.

Видове аранжировки на цветя

В зависимост от начина, по който искате да подредите цветята във вазата, има различни видове аранжировки. За хоризонтална ви трябва малка ваза, в която да поставите едно цвете за център на композицията и няколко зелени клонки за пълнеж. При вертикалната използвайте цветя с високи и тънки стъбла.

Ако изберете асиметрична, подберете цветя с различна дължина на дръжките и ваза с нестандартна форма, за да подхожда на идеята. За триъгълна аранжировка подредете по-високите цветя в центъра на композицията, а по-малките сложете от двете им страни, за да образуват „ъглите“ на триъгълника. Среща се също и овална композиция. При нея в средата на букета се поставят цветята с най-ярки цветове.

Добави описаниеПолезни съвети:

  • Колкото по-бързо се справите с подреждането на цветята във вазата и колкото по-малко материали използвате за аранжировката, толкова по-дълго ще се радвате на своя цветен шедьовър.
  • Прекалено много зеленина в букета може да развали баланса на аранжировката.
  • Не оставяйте листа под нивото на водата във вазата, защото развалят разтвора и завъждат бактерии.
  • Ако аранжирате цветя с различна дължина на стъблата, то по-високите сложете отзад, а по-късите отпред, за да изглежда вазата по-пълна.
  • Вместо ваза може да изпозлвате кошница, изрисувана метална кофичка или друг нестандартен съд. За повече настроение можете да добавите и някакъв артистичен елемент в цветната композиция (фигурка на пеперуда, калинка) или да вържете вазата с красива панделка. 

22.04.2013/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Как да аранжирате цветята във вазата?".

Още от "Дом"

Нестандартни цветове за коледна украса

Нестандартни цветове за коледна украса

Свикнали сме да виждаме коледната украса в традиционни празнични нюанси – червено, зелено, синьо, сребърно, златно. Но ако искате да разнообразите цветната палитра, то вижте тези 4 варианта за нестандартни цветове за коледна украса.

Дом в синьо

Дом в синьо

Синият цвят е любим на много хора, затова не е изненада, че намира приложение в интериора на дома. Как да декорирате дом в синьо, какви цветни комбинации може да използвате и за какво да внимавате?

Да отдадем място на аксесоарите у дома.

Да отдадем място на аксесоарите у дома.

Не е тайна, че хармонията отвън носи душевно равновесие. Следвайки тази логика, с малко повече въображение може да превърнем дома си в приказен храм.