Дървеници у дома – как да се преборим с тях

1 коментар0/5

Ето какво трябва да знаем за досадните насекоми и за борбата с тях:

Дървеници у дома – как да се преборим с тях
 © iStock

Какво трябва да знаем за дървениците?

 • Дървениците са плоски, червеникаво-кафяви, овални насекоми с големина на ябълково семе - от 4 до 5 мм.
 • Те се хранят единствено с кръв и се подуват и придобиват червеникав оттенък след като са се нахранили.
 • Способни са да оцелеят до една година без храна и са активни през нощта, когато стопаните на дома спят.Добави описание
 • Най-често дървениците се откриват в пукнатини и цепнатини на мебелите, между шевовете на матрака, върху чаршафите, около електрическите контакти и дори върху рамки за снимки.
 • Често се срещат в хотелите, където могат да се транспортират от стая в стая и в багажа на посетителите – в куфара, чантата или портфейла им.

Как да разберем дали в дома ни има дървеници?

За да бъдете абсолютно сигурни за наличието на дървеници трябва да се доверите на специалисти, които да инспектират дома ви. Освен това можете да разберете за наличието на досадните насекоми, ако забележите следното:

 • Ухапванията са най-ясният показател за наличието на дървеници, тъй като причиняват зачервявания по кожата, придружени с неприятен сърбеж.
 • Младите дървеници сменят кожата си, докато растат. Ето защо, ако откриете люспи, ще означава, че има нашествие.
 • След хранене, дървениците се връщат в своите скривалища и там отделят течности, които правят черни или кафяви петна върху порести повърхности.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

 

      8 промени в спалнята за по-добър сън >>>

 

 

Как да се отървете от тях?

Веднъж попаднали в дома ви, дървениците бързо се размножават (женските могат да снесат до пет яйца на ден, и между 200 и 500 яйца през целия си живот) и стават особено трудни за премахване без професионална помощ. Ето защо е важно да вземете и превантивни мерки:

 • Ограничете разхвърлянето на вещите си до минимум, за да не успеят дървениците да се промъкнат в дома ви и да се скрият;
 • При съмнение за дървеници, изперете спалното бельо на най-високата възможна температура;
 • Обстойно преглеждайте новите мебели за следи от насекомите, преди да ги внесете в дома си;
 • Инспектирайте дома си, след преместване, пътувания или гости.

Добави описание

Средства за борба с дървениците

В търговската мрежа можете да откриете всевъзможни продукти, които обещават да ви спасят от досадните насекоми. В състава на най-ефикасните сред тях влиза веществото "Малатион". Ако не желаете да харчите излишни средства, можете да се доверите на природните изпитани рецепти.

 • Най-обикновеният спирт е смъртоносен за дървениците. Ето защо може да напълните шише с пулверизатор и да напръскате засегнатите места.
 • Оцетът също има силно действие срещу нежеланите насекоми. Накиснете памучен тампон в съд с оцет и обработете с него съмнителните петна върху мебелите и стените на дома ви.
 • Друго успешно средство за борба с дървениците е тинктурата от валериана. Тя отблъсква насекомите благодарение на специфичната си миризма.

Домашен препарат за борба с дървениците

Добави описание

За да приготвите разтвора са ви необходими – 30 гр. сапун, 3 с.л. терпентин, 4 с.л. керосин и ½ ч.ч. гореща вода. Сапунът се настъргва на ренде и се разтваря във водата. Добавят се керосина и терпентина. С приготвения разтвор се мажат засегнатите повърхности. След обработката с разтвора е препоръчително помещението да се проветри.

25.01.2017/Боряна Харлова
 

1 коментарДобави коментар »

Domakinka

От Domakinka25.01.2017, 10:10 ч.

Такъв проблем съществува вече и у нас, и то от години. Досега бях чувала за дървеници само по американските сериали, но откакто тук мои приятели пострадаха, взех да се интересувам и аз. Разбира се, не трябва да се бъркат...

Виж всички коментари за "Дървеници у дома – как да се преборим с тях".

Още от "Дом"

7 чести грешки при коледната украса

7 чести грешки при коледната украса

Коледната еуфория бързо завладява домовете. Понякога обаче тя толкова ни опиянява, че допускаме неприятни за окото грешки при празничната декорация. Вижте 7 чести грешки при коледната украса.

Как да реорганизирате гаража

Как да реорганизирате гаража

Гаражът е мястото, което събира всички ненужни или неизползвани ежедневно вещи. Ако и вие използвате гаража си за склад, значи не сте успеели да преминете всички предизвикателства, които поставя почистването и подреждането на дома и гаражът ви се нуждае от ред.

Цветен таван – да или не?

Цветен таван – да или не?

След дълъг и изтощителен ремонт повечето хора напълно забравят тавана и го боядисват в традиционното бяло, без да помислят за други варианти. А всъщност цветният таван може да е добро попадение в интериора. Цветен таван – да или не?