Цветният ни изглед към спалнята

0 коментара0/5

Кои цветове са най-подходящи за стените в спалнята и как ни въздействат?

Цветният ни изглед към спалнята

Класическата спалня се характеризира с ред, хармония и балансирани цветове. Тя е нашият малък оазис на спокойствието, в който бягаме от пустинята на ежедневието, изпълнено с песъчинки задължения. Най-често нещата, на които държим в една спалня, са меките възглавници и удобното легло, осигуряващи ни спокоен и регенериращ сън.

Има едно нещо обаче, което не бива да подминаваме, и това са цветовете на спалнята ни. Цветовете Те не само влияят на нашите емоции, но също подходящо избраният цвят може да увеличи визуално пространството на тясната спалня или да ни накара да се почувстваме по-комфортно и интимно. Цветотерапията вълнува хората още от древността. За да създадем идеално кътче за отдих в спалнята, ние също си служим с цветовете, занимавали умовете на писатели, учени и философи.

Цветът на стените в спалнята ни играе ключова роля, тъй като влияе върху настроението ни. Важно е да вземем предвид големината на помещението. Ако целим да увеличим визуално пространството, можем да боядисаме стените със светъл цвят, най-добре бял или съчетан със светложълто, светлозелено или друга подобна тоналност. Усещането за по-голямо пространство може да бъде създадено и с небесносиньо, което пък действа успокояващо.

Прекалената наситеност на синьо може да намали уюта на стаята.

Студените тонове е препоръчително да се използват в спални, които имат югозападно изложение и в които влиза изобилие от слънчева светлина. Ако държим на небесносиньо или зелено в спалнята, а светлината в нея е оскъдна, си струва внимателно да проектираме електрическото осветление. Наличието на повече лампи, светещи корнизи или подово осветление подпомага разпръскването на светлината, което ще се отрази на атмосферата в спалнята.

Зеленият цвят, от своя страна, носи оптимистичност. Той успокоява, позволява на очите да си починат, асоциира се с природата и надеждата. Наситеното зелено създава визуална илюзия за приближаване, поради което може оптично да намали размерите на спалнята. Правилно избраната тоналност на цвета обаче може да я превърне в уютна и приятна. Елегантното и стилно черно подчертава другите цветове и им придава очарователност, но, въпреки това, може да предизвика тъга и депресия. Композицията на черно и бяло е лишена от топли емоции и създава усещане на стерилност.

Добави описание

Ако спалнята е светла, но лишена от уют, можем да експериментираме с топли тонове. Това са нюансите на червеното, оранжевото и жълтото. Топлокафявото в съчетание с приглушеночервено ще създаде усещане за комфорт и интимно предразположение. Трябва да се има предвид, че топлите нюанси създават усещане за по-малко пространство. Ако спалнята е малка, но все пак искаме да вкараме топъл цвят в нея, препоръчваме боядисването на само една от стените в топъл нюанс, а останалите да са в неутрален цвят.

Не бива да прекаляваме с червеното, защото неговата интензивност може да превъзбуди сетивата, което да попречи на съня. Най-добре е червеният цвят да бъде съчетан с друга, по-малко интензивна гама. Например с кафяво или бяло.

Ако спалнята е дълга и тясна, можем да я скъсим визуално, ако боядисаме късите стени в червено или зелено, а дългите стени в бяло.

Ценителите на изкуството трябва да имат предвид, че картините изглеждат по-добре на гладки повърхности, особено върху топъл нюанс на жълто, свежозелено и класическо бяло.

Най-лесни за поддържане и преправяне са неутралните цветове (сив, бял, бежов или кафяв). Интериор в неутрални цветове ще осигури основа за промяна на спалнята в зависимост от настроението, посредством пердета, спално бельо, възглавници, свещи и други спални аксесоари.

Пастелните цветове често биват предпочитани пред ярките, но ако  пространството е достатъчно голямо и сме решени на интензивен цвят, е добре мебелите и аксесоарите да бъдат в светъл тон.

Какъвто и цвят да изберем за стените в спалнята, най-важно е индивидуалното усещане, което той носи. Не на последно място, за да постигнем синергия от естетика и удобство за сетивата, покоите ни следва да отговарят на определени критерии. Именно затова Magniflex създават Naturcomfort Deluxе – ортопедичен матрак с Eliosoft пяна за поддържане правилната позиция на тялото по време на сън и Мемори пяна, отпускаща допълнително напрежението и подпомагаща релаксацията.

Naturcomfort Deluxе

В допълнение към уюта от кътчето, което сме си създали,  текстилът на калъфа, съдържащ втъкани дървесни влакна, регулира телесната температура и ни дарява с безкрайна свежест.

Naturcomfort Deluxе

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Цветният ни изглед към спалнята".

Още от "Дом"

Методът Конмари: как да внесем ред в дома и живота си

Методът Конмари: как да внесем ред в дома и живота си

Ако се чувствате заринати от вещи, които са ви непотребни или не можете да намерите нищо, защото в дома ви е пълен хаос, ви предлагаме да се запознаете с една японска практика, която ще внесе ред не само в дома, но и в живота ви.

Нестандартни идеи за дома

Нестандартни идеи за дома

Ако сте бунтари по природа, или обичате да изпъквате с различни и нетипични хрумки, то нестандартните идеи за декора на дома са точно за вас. Смело напред!

кухня Болеро

Кухня в твой стил...

Кухня в огнено червено, която залага на изчистен дизайн без излишни детайли или декорации, но с достатъчно блясък и вкус.