8 промени в спалнята за по-добър сън

0 коментара0/5

Добрият сън е до голяма степен свързан с атмосферата в помещението, където спите. Защото дори незначителни за вас фактори като осветление, шум и разположение на мебелите всъщност могат да окажат сериозно въздействие върху покоя на ума и тялото ви през нощта.

8 промени в спалнята за по-добър сън
 © Сн.: iStock.com

Предлагаме ви осем прости промени в спалнята за по-добър сън

 

1. Превърнете спалнята в рай

Старайте се да държите ежедневния хаос и безпорядък далеч от помещението, в което спите. Подбирайте меки тонове, подходящо осветление, старайте се помещението да е проветрено, а въздухът – благоуханен. Избягвайте да използвате помещението за работа, ограничете техниката и се концентрирайте върху съня и секса.

 

2.  Поддържайте стаята хладна

Температурата в помещението оказва неподозирано влияние върху съня. Качеството му може да бъде нарушено, ако в спалнята е прекалено топло или прекалено студено. Според проучванията най-благоприятно е да се спи при 18 градуса Целзий и добра вентилация.

 

3. Спете на тъмно

Според изследванията  дори слабата светлина нарушава качеството на съня и не позволява на мозъка да се отпусне напълно. Затова, ако нямате щори, сложете на прозорците плътни завеси, които спускайте всеки път преди лягане, затваряйте плътно вратата на стаята и проверявайте дали телевизорът е на режим „сън“.

 

4. Уверете се, че леглото ви е удобно

Трябва да разполагате с достатъчно пространство за „маневри“ през нощта. Ако често се събуждате с болки в гърба или в шията, може би трябва да помислите за нов матрак или да смените възглавницата. Експериментирайте с няколко варианта,  докато намерите най-комфортния.

 

5. Направете разместване

Дори да не вярвате в лоши енергии и Фън Шуй, направете си експеримент. Позиционирайте леглото далеч от вратата, завъртете го или просто сменете стената, до която е опряно. Пренаредете периферните мебели, махнете някои вещи и сложете нови. Кой знае, може пък довечера за първи път от месеци насам да спите непробудно?

 

6. Заложете на удобен матрак

За добър сън нямате нужда от красиво легло, по-добре заложете на удобен матрак. Но ако нямате възможност да смените матрака, то поне се опитайте да удължите живота и да подобрите функционалността на настоящия. На всеки няколко  месеца го завъртайте – сменяйте не само лицето му, но и разположението на ъглите му.

Magniflex

7. Елиминирайте шума

Понякога, колкото и да сте уморени, има шумове, които просто не ви позволяват да заспите – лаещи кучета на улицата, купон у съседите, преминаващи превозни средства или просто друг член на семейството, решил да будува. Вместо да се ядосвате, опитайте да замаскирате шума с нещо по-приятно за слуха – пуснете си някоя успокояваща мелодия, записи на природни или животински звуци или просто си купете специална машина за звуци. В краен случай, едни тапи за уши ще ви спасят.

 

8.Накрая, направете малки промени и в начина си на живот!

Защото качеството на съня зависи не само от атмосферата и настроението в спалнята, но и от ежедневните ви навици. Спортувайте повече, хранете се здравословно, поддържайте тялото си хидратирано и прилагайте някои методи за успокояване на духа преди лягане.

Всичко това ще ви помогне да спите сладко като бебе всяка нощ!

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "8 промени в спалнята за по-добър сън".

Още от "Дом"

Идеи за азиатски декор

Идеи за азиатски декор

Азиатският стил за декор на дома е избор, който ще внесе едновременно екзотика и хармония вкъщи. В зависимост от това коя негова вариация изберете, ще сте по-свързани с мистиката на Ориента или с магията на Китай.

Дом във френски стил

Дом във френски стил

Домът във френски стил съчетава най-доброто от минали епохи и съвременни тенденции в обзавеждането. Домът във френски стил е уютен, стилен и оригинален, тъй като отразява само вашите идеи и виждания за домашен интериор.

Идеалната домашна библиотека

Идеалната домашна библиотека

Идеалната домашна библиотека вдъхва живот на дома и създава уют. Освен това идеалната домашна библиотека събира в себе си много цвят, оригиналност и разбира се любимата ви литература.