8 правила как да се разделим със сантименталните вещи и спомени

0 коментара0/5

Трудно е да се разделиш с вещите, които пазят в себе си, спомени от различен етап от живота и хората оставили отпечатък върху него. Затрупването с тях обаче, не оставя възможност да се насладим на настоящия момент. Ето защо ви представяме 8 съвета, които да ви помогнат да се разделите по-лесно и безболезнено със следите от миналото:

8 правила как да се разделим със сантименталните вещи и спомени
 © iStock

Вещите, които притежаваме играят ролята на машина на времето. Всеки човек обича да се връща чрез тях към миналото и хубавите моменти, които вече са зад гърба му. Обграждането с такива вещи обаче, ни кара да забравяме да живеем в реалността и се превръщаме в меланхолици потънали в миналото. Ето защо е нужно да разчистите част от тези емоционално наситени предмети и да освободите място както в дома, така и в съзнанието си.

 

Започнете от банята

Нещата, които запълват банята ви – малко използвани продукти, запазени хавлиени кърпи или пък красив комплект за баня, който ви е подарък за миналата Коледа, но така и не сте използвали - може би нямат толкова голяма сантиментална стойност – в това се крие решението. Така изхвърлянето им се превръща в по-безболезнено събитие. Това е най-правилното място за започване на разчистването, защото вещите, с които по-лесно се разделяте, ще ви помогнат да осъзнаете, колко много неща не всъщност използвате  и как не е толкова трудно да се изхвърля.

 

 

Не може да се разделиш с предмета, ако не си се разделил със спомена

Много хора пазят вещи, които роднини или приятели са им подарили, въпреки че нямат място или не ги искат. Запитайте се дали семейството ви ще иска тези неща да ви тежат? Ако не ги използвате, те стават още едно допълнение към непотребните вещи в дома ви. Взаимната любов между вас и близките ви няма да се промени, ако изхвърлите вещи, които са ви подарили.

7 съвета за малкия гардероб >>>

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

7 съвета за малкия гардероб >>>

 

 

Разделете се със спомените като им подарите още един звезден миг

Така например абитуриенската рокля, която пазите, за някоя официална вечер, всъщност е неизползваема вещ от дълги години. Преди да се разделите с нея, я облечете за последен път и се покажете на приятелките си.Те ще бъдат най-честните съдници и ще ви помогнат да видите, че тази вещ не ви е нужна и времето и е миналото отдавна.

 

Вещите, които притежаваш, трябва да те карат да се чувстваш добре

8 правила как да се разделим със сантименталните вещи и спомени

 

Това може да ви се струва очевидно, но нещата стават по-трудни що се отнася до спомени. Вещи на починал роднина или подаръци от бивши – ако тези предмети само ви натъжават, по-добре е да се разделите с тях.

 

Може да запазиш най-добро, ако изхвърлиш останалото

Вместо да съхранявате купища предмети в кутии, поставете на видно място само няколко от тях.  Възможно е да преобразите някои от тези вещи като ги превърнете в полезни и използваеми неща. Така например колекцията ви от марки, може да се превърне в красива картина, булчинската рокля, може да се превърне в блуза или някакъв аксесоар. Така спомените ви ще останат живи и същевременно няма да трупат прах.

 

 

Разграничете стойностните неща от просто предметите

Помислете за всички снимки, които притежавате. Не е нужно да пазите всички размазани или пък такива, на които не харесвате как сте излезли. Запазете само тези, които ви карат да се чувствате щастливи. Използвайте същата тактика с бебешките дрешки и детски играчки.

 

Дигитализирането на спомените може да улесни разчистването

Добави описание

Напълно разбираемо е да не искате да се разделите с дипломната си работа или пък стари любовни писма. Благодарение на магията на дигиталния скенер обаче те могат да изчезнат от мазето ви. Запазете нещата, с които не може да се разделите в твърдия диск на вашия компютър или в приложение за файлове споделяне.

Спомени от пътувания >>>

 

ВИЖТЕ СЪЩО:

Спомени от пътувания >>>

 

 

Направете това своята нова мантра

Чрез разделянето със спомените и семейните вещи, създаваме свободна стая за настоящия си живот, освобождаваме се от излишното бреме на спомените и осъзнаваме, че най-хубаво се случва в момента, а не в кашон на тавана.

05.10.2016/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Съвети за миене на прозорци

Съвети за миене на прозорци

Миенето на прозорци е сред най-неприятните домакински задачи. Уморително, трудоемко и отнемащо доста време, миенето на прозорци често остава на заден план именно заради неприятния си характер. Вижте някои полезни съвети и хитрини.

Идеи и съвети за малката баня

Идеи и съвети за малката баня

Малката баня е често срещан проблем при обзавеждането и декора на жилището. Ето няколко полезни идеи и съвети как да се справите със скромните размери на малката баня.