5 грешки, които допускате при прането на ръка

0 коментара0/5

Прането на ръка се смята за по-безопасно особено за деликатните тъкани. Въпреки това и тук могат да бъдат допуснати грешки, които да повредят любимите ви дрехи. Вижте кои са те и как да ги предотвратите.

5 грешки, които допускате при прането на ръка
5 грешки, които допускате при прането на ръка © istockphoto.com

Слагате дрехите в мивката преди да я напълните

Силата, с която водата ще попада върху дрехите може да предизвика стрес на плата, освен това, ако поставите перилния препарат директно върху дрехите, рискувате той да попадне по-надълбоко между власинките на плата и изплакването му да бъде по-трудно.

5 грешки, които допускате при прането на ръка

Вместо това напълнете предварително мивката или легена, в който ще перете, с хладка или студена вода (според указания на етикета) и докато се пълни прибавете перилния препарат. Разбъркайте, докато водата се разпени и се убедите,че препарата се е разтворил напълно. Чак тогава прибавете прането.

 

5 грешки, които допускате при прането на ръка

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Съветите на баба: Как да спасим белите тъкани от пожълтяване? >>>

 

 

Търкате петната

Агресивното търкане може да увреди тъканите, особено когато са по-нежни. Третирайте петната внимателно, като нежно разтриете с върховете на пръстите си замърсеното петно с течен перилен препарат или такъв за петна. Така той ще проникне във вътрешността на тъканта. След това потопете дрехата в сапунената вода няколко пъти и изстискайте. Повечето петна ще изчезнат след около 15 минути. Ако мястото е силно замърсено накиснете дрехата за около 30 минути и продължете с изплакването.

5 грешки, които допускате при прането на ръка

Изплаквате под течаща вода

Ако държите деликатните тъкани под течащата вода на мивката, рискувате те да се разтегнат. Ето защо трябва да ги изплаквате по същия начин, по който ги перете в съд с вода. Когато сте готови за изплакването преместете прането в леген с чиста вода. Ако смесителят на мивката има накрайник, който разпръсква водата, можете да си позволите да го използвате при този етап от прането за по-леки тъкани като бельо или тънки блузи. Ако не разполагате с такъв, напълнете мивката с хладка чиста вода и изплакнете дрехите.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:Добави описание

Как да се грижим за дрехите си според материята >>>

 

 

Изстисквате водата

Усукването на дрехите, за да изстискате водата от тях, често се превръща в сигурна рецепта за повреждане на тъканите и нанасянето на щети. По-щадящ за дрехите метод е изстискването на водата внимателно без дрехата да бъде мачкана.

Изстисквате водат

Останалата част от водата оставете сама да се отцеди. Ако става въпрос за тъкан, която абсорбира повече вода като вълнения плат, което прави дрехата по-тежка и може да я деформира, не се препоръчва простирането на тереса. Преди да прострете прането поставете всяка дреха върху абсорбиращи кърпи и я увийте в нея за да попие максимално от влагата.

 

Добави описание

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Как да се грижим за тъмните дрехи>>>

 

 

Окачвате деликатните дрехите да съхнат на простор

Плетивата както и други по нежни тъкани, не трябва да бъдат окачани да висят на въже или сушилник, тъй като са много чувствителни към разтягане и загубване на формата. Вместо това поставете пуловерите и банските в легнало положение върху суха кърпа и ги поставете така върху сушилника да съхнат на въздух. След като предната част изсъхне, обърнете дрехата на обратно, за да може и гърбът да получи въздух.

14.12.2016/Боряна Харлова

Още от "Дом"

Дом в зелено

Дом в зелено

Зеленият цвят е често срещан избор, когато става дума за интериорен дизайн и декор на дома. Вижте защо да изберете зеленото за водещ цвят вкъщи и за какво трябва да внимавате, когато го комбинирате с други цветове от палитрата.

Лятна вила

Лятна вила

Като че ли в градски условия лятото е още по-безмилостно към хората, нажежавайки асфалта и блоковете до максимална степен. Потърсете спасение през почивните дни в лятна вила на морето или в планината. Ето няколко идеи как да обзаведете и декорирате лятната вила!

Какво е кислородна белина и как да я използваме у дома?

Какво е кислородна белина и как да я използваме у дома?

Кислородна белина е почистващо средство, което може да бъде особено ефективнo в борбата с упоритите петна. Екологична и безопасна алтернатива на хлорната белина, този продукт има най-различни приложения в домакинството. Ето кои са те: