12-те най-чести грешки в декора

1 коментар0/5

В стремежа си да превърнем дома в уютно и приветливо място, понякога може да пресилим нещата и да постигнем обратен ефект. Вижте 12-те най-чести грешки в декора на дома и как да ги избегнете.

12-те най-чести грешки в декора
12-те най-чести грешки в декора © iStockPhotos

Не проверяваш боята

Това, че сте харесали един цвят в магазина, не означава задължително, че той ще стои добре вкъщи. Понякога наслояването на боята променя нюанса, а друг път - светлината го прави да изглежда по различен начин. Затова винаги се консултирайте предварително и вземайте предвид страничните фактори, преди да тръгнете да боядисвате.

Бързаш с обзавеждането

Обзавеждането и декора на дома не става за 1 ден, дори да разполагате с достатъчно финансови възможности. Понякога са необходими месеци, за да намерите идеалната рамка за снимка, която искате да закачите над дивана. Затова не прибързвайте с решенията, докато сте в мебелния магазин.

Не инвестираш

Не винаги най-скъпото е гаранция за качество, но обратното важи и за евтините стоки. Изводът - намерете златната среда и се интересувайте от изработката и материалите, от които са изработени мебелите. Така, дори когато видите мебели на по-ниска цена, ще може да прецените дали си заслужават или трябва да инвестирате по-голяма сума.

Мебели в различен цвят

Съчетавайте цветово мебелите вкъщи. Както има разлика между нюансите на червеното, така има и между тези на дървесното. Светло или тъмно дърво, бук, явор или череша - всяка плоскост има различен отенък.

Не съгласуваш стиловете

Изберете един водещ стил за декора на дома. Няма как спалнята да бъде в шаби шик, а антрето или хола в минимализъм или скандинавски стил. Освен това съобразявайте климата отвън. Ако живеете в планината, крайбрежният стил би стоял странно.

Всичко в един цвят

Колкото и да харесвате как стои един цвят, трябва да разнообразявате с цветни акценти, за да не стане прекалено еднообразно и скучно. Другият вариант е да изберете един водещ цвят и да декорирате в различни негови тоналности.

Повече от една фокусна точка

Другата крайност е, когато изберете повече от една фокусна точка в помещението - така погледът се разсейва и декорът изглежда хаотичен. Боядисайте само една стена в контрастен цвят вместо две, или пък ако сте избрали диван с ярка дамаска, ограничете цветово останалите елементи в декора.

Не изхвърляш

Не се затрупвайте с вещи и мебели, които не ползвате или които вече не отговарят на стила на дома ви. Колкото и даден предмет да има сантиментална стойност за вас, в даден момент той вече не е актуален и е време да се замени или промени.

Пренебрегваш текстила

Не пренебрегвайте ефекта на домашния текстил, защото с негова помощ домът става по-уютен и приветлив. Малко килимче, завеса в ефектен принт или пък деко възглавнички с красиви калъфки ще представят хола в съвсем друга светлина.

Добави описание

Много възглавнички

Говорейки за възглавнички, трябва да напомним, че повече от 2-3 на един диван стават много. Все пак идеята е те да създадат удобство и комфорт, а не да се чудите как да седнете между тях.

Прекаляваш със снимките

Хубаво е да имате изложени любими мили моменти с вашите близки, но това не означава да направите изложба на всеки ваш празник или спомен - някои неща си остават лични. Вместо да затрупвате етажерката с малки рамки, по-добре изберете 6 снимки и ги подредете симетрично в еднакви рамки.

Цветарник или джунгла?

Цветята също имат важна роля в декора на дома, като внасят зеленина, свежест и създават усещане за връзка с природата. Не трябва обаче да прекалявате с големите растения. Пораснала палма и голям фикус в една стая "ще се бият" за внимание например. Изберете само по едно голямо растение в стая, за да предотвратите усещането за джунгла.

14.09.2015/ Христина Спасова

 

1 коментарДобави коментар »

Linden

От Linden14.09.2015, 16:08 ч.

Хубава статия.Но странно защо точно над текста, който ни съветва да не прекаляваме с възглавничките, стои снимка на диван с шест възглавнички в едната му половина.Пък изглежда добре и уютно...

Виж всички коментари за "12-те най-чести грешки в декора".

Още от "Дом"

Здравословен дом за здравословен живот

Здравословен дом за здравословен живот

Европейците за здравето: Вентилацията и достъпът на свеж въздух в помещенията са по-важни от упражненията

Съвети за премахване на петната от восък от всяка повърхност

Съвети за премахване на петната от восък от всяка повърхност

Свещите в декора на дома създават уютна атмосфера, а по време на празниците засилват магията на коледното настроение. Употребата им обаче често води до петна, върху любимата покривка, килим или върху паркета, които понякога се оказват по трудни за отстраняване от колкото изглеждат.

Как да пестите енергия у дома?

Как да пестите енергия у дома?

С наближаването на по-студените месеци повечето домакинства се подготвят психически (а и не само) за предстоящите високи сметки за ток. Вижте как да пестите енергия у дома и да намалите разходите?