12-те най-чести грешки в декора

1 коментар0/5

В стремежа си да превърнем дома в уютно и приветливо място, понякога може да пресилим нещата и да постигнем обратен ефект. Вижте 12-те най-чести грешки в декора на дома и как да ги избегнете.

12-те най-чести грешки в декора
12-те най-чести грешки в декора © iStockPhotos

Не проверяваш боята

Това, че сте харесали един цвят в магазина, не означава задължително, че той ще стои добре вкъщи. Понякога наслояването на боята променя нюанса, а друг път - светлината го прави да изглежда по различен начин. Затова винаги се консултирайте предварително и вземайте предвид страничните фактори, преди да тръгнете да боядисвате.

Бързаш с обзавеждането

Обзавеждането и декора на дома не става за 1 ден, дори да разполагате с достатъчно финансови възможности. Понякога са необходими месеци, за да намерите идеалната рамка за снимка, която искате да закачите над дивана. Затова не прибързвайте с решенията, докато сте в мебелния магазин.

Не инвестираш

Не винаги най-скъпото е гаранция за качество, но обратното важи и за евтините стоки. Изводът - намерете златната среда и се интересувайте от изработката и материалите, от които са изработени мебелите. Така, дори когато видите мебели на по-ниска цена, ще може да прецените дали си заслужават или трябва да инвестирате по-голяма сума.

Мебели в различен цвят

Съчетавайте цветово мебелите вкъщи. Както има разлика между нюансите на червеното, така има и между тези на дървесното. Светло или тъмно дърво, бук, явор или череша - всяка плоскост има различен отенък.

Не съгласуваш стиловете

Изберете един водещ стил за декора на дома. Няма как спалнята да бъде в шаби шик, а антрето или хола в минимализъм или скандинавски стил. Освен това съобразявайте климата отвън. Ако живеете в планината, крайбрежният стил би стоял странно.

Всичко в един цвят

Колкото и да харесвате как стои един цвят, трябва да разнообразявате с цветни акценти, за да не стане прекалено еднообразно и скучно. Другият вариант е да изберете един водещ цвят и да декорирате в различни негови тоналности.

Повече от една фокусна точка

Другата крайност е, когато изберете повече от една фокусна точка в помещението - така погледът се разсейва и декорът изглежда хаотичен. Боядисайте само една стена в контрастен цвят вместо две, или пък ако сте избрали диван с ярка дамаска, ограничете цветово останалите елементи в декора.

Не изхвърляш

Не се затрупвайте с вещи и мебели, които не ползвате или които вече не отговарят на стила на дома ви. Колкото и даден предмет да има сантиментална стойност за вас, в даден момент той вече не е актуален и е време да се замени или промени.

Пренебрегваш текстила

Не пренебрегвайте ефекта на домашния текстил, защото с негова помощ домът става по-уютен и приветлив. Малко килимче, завеса в ефектен принт или пък деко възглавнички с красиви калъфки ще представят хола в съвсем друга светлина.

Добави описание

Много възглавнички

Говорейки за възглавнички, трябва да напомним, че повече от 2-3 на един диван стават много. Все пак идеята е те да създадат удобство и комфорт, а не да се чудите как да седнете между тях.

Прекаляваш със снимките

Хубаво е да имате изложени любими мили моменти с вашите близки, но това не означава да направите изложба на всеки ваш празник или спомен - някои неща си остават лични. Вместо да затрупвате етажерката с малки рамки, по-добре изберете 6 снимки и ги подредете симетрично в еднакви рамки.

Цветарник или джунгла?

Цветята също имат важна роля в декора на дома, като внасят зеленина, свежест и създават усещане за връзка с природата. Не трябва обаче да прекалявате с големите растения. Пораснала палма и голям фикус в една стая "ще се бият" за внимание например. Изберете само по едно голямо растение в стая, за да предотвратите усещането за джунгла.

14.09.2015/ Христина Спасова

 

1 коментарДобави коментар »

Linden

От Linden14.09.2015, 16:08 ч.

Хубава статия.Но странно защо точно над текста, който ни съветва да не прекаляваме с възглавничките, стои снимка на диван с шест възглавнички в едната му половина.Пък изглежда добре и уютно...

Виж всички коментари за "12-те най-чести грешки в декора".

Още от "Дом"

Идеи за ароматизатори за дрехи

Идеи за ароматизатори за дрехи

Предлагаме ви четири лесни и ефектни ароматизатори за дрехи, които може да си приготвите без проблем в домашни условия. Оригинално и щадящо семейния бюджет решение!

Идеи за малкия килер

Идеи за малкия килер

Почти всяко по-ново жилище разполага с малък килер, в който може да се съхраняват различни домакински принадлежности. Как да оползотворите максимално пространството на малкия килер и за какво може да го ползвате?

Тенденции в декора за 2013г.

Тенденции в декора за 2013г.

Тенденциите в декора на дома за 2013г. залагат на материали от природата, ярка цветна палитра и връщат отново „в играта“ някои характерни стилове в обзавеждането. Какви са тенденциите в декора за 2013г. и кои от тях ви допадат?