Зюмбюл / Hyacinthus

От 6 коментара0/5

Зюмбюлът / Hyacinthus е едно от най-популярните и най-обичани цветя. Носи името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология.

Зюмбюл / Hyacinthus
Зюмбюл / Hyacinthus

Преди повече от три столетия зюмбюлът  е пренесен от Азия в Западна Европа. Там той е култивиран и днес освен в градината може да се отглежда и у дома.

Съществуват множество сортове, отличаващи се с нежните си съцветия в разнообразни багри - сини, виолетови, бели, розови.

Зюмбюлът (Hyacibthus orientalis) е с прости кичести камбанковидни цветове, които имат силен приятен аромат. Разположени са в плътни или рехкави гроздовидни съцветия. Добре развитият зюмбюл трябва да има най-малко 12 цветчета на цветоносното си стъбло, които може да достигат и до 50. Листата са широколинейни, сочни, лъскави, на върха слабо заострени.

Зюмбюл / HyacinthusГрадинският зюмбюл

Градинският зюмбюл достига до 20-30 см височина и цъфти от края на март до май. Той не е капризно растение, може да расте както на слънчеви места, така и на полусянка. Градинският зюмбюл се размножава по вегетативен начин - чрез отделяне на дребните луковици. При някои сортове това мероприятие става по-бавно, понеже се образуват много малки луковици. Затова преди засаждането, което се прави през есента, трябва да се цепне кръстообразно дъното на възрастната луковица. Хубаво е всяка година след прецъфтяването луковиците да се изваждат и веднага да се засаждат на ново място, където се заравят с 12-15 см пръст. За да се предпазят от измръзване през зимата, след засаждането върху тях се разхвърлят слама или листа от дървета.

Отглеждане на зюмбюл в саксия

Отглеждане на зюмбюл в саксия

За да се радвате на зюмбюл вкъщи се взема подходящ съд, сипва се малко почва на дъното му и се нареждат 3-4 луковици една до друга, но без да се докосват и да се допират до стените на съда. След това се сипва още пръст, така че върховете на луковиците да се подават над нея. За да се получат цъфтящи зюмбюли през зимата, трябва да се направи форсаж.

Зюмбюл / Hyacinthus

За него се използват едри, плътни и неповредени дънца на луковици. През септември подбраните луковици с диаметър 6-7 см се засаждат по една в 9-10-сантимет-рови саксии. Почвената смес се приготвя от по 2 части чимова и парникова почва и 1 част пясък. Оставят се до началото на зимата в тъмно помещение, може и мазе, където се вкореняват. Месец преди желания срок за получаване на цъфтящи зюмбюли саксиите се пренасят в стаята. В продължение на седмица престояват покрити с тъмна тъкан, за да се изтеглят цветоносните стъбла. След като минат седемте дни и се свали покривалото, се доосветяват (по 4 часа вечер) с помощта на електрически лампи. Когато растенията достигнат 8-10 см, могат да се сложат на прозореца.

Страница 1 от 2

  1. Начало
  2. Отглеждане на зюмбюл във ваза
Предишна страницаСледваща страница
Още за: зюмбюл

6 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar06.11.2013, 22:19 ч.

По-добре да стоят на слънчево и топло място, най-добре вътре в стаята.Поливай по малко. Ще цъфнат рано. На пролет, след като вече са прецъфтели, извади луковиците и ги засей навън, в градината. А ако нямаш градина, може да...

Виж всички коментари за "Зюмбюл / Hyacinthus".

Още от "Цветя"

Арека (Кокосова палма) | Areca

Арека (Кокосова палма) | Areca

Ареките са палми с няколко тънки ствола и пръстеновидни ръбове по тях. Рядко са екземплярите само с един ствол. Листата са перести, яркозелени, а листенцата по тях са гъсто разположени, стоят като гребенче, към върха са разсечени.

Кафе в саксия? Защо пък не...

Кафе в саксия? Защо пък не...

Кафееният храст вирее добре и под покрив и може да достигне височина 1,5-2м.

Аспидистра - Семейно щастие

Аспидистра - Семейно щастие

Аспидистра (Семейно щастие) е желано декоративно растение за всеки дом. Аспидистра издържа на сух и мръсен въздух, на топло и студено, на преполиване и засушаване. Грижите за Аспидистра (или липсата на такива) са истинско семейно щастие.