Зюмбюл / Hyacinthus

От 6 коментара0/5

Зюмбюлът / Hyacinthus е едно от най-популярните и най-обичани цветя. Носи името на прекрасния юноша Хиацинт от гръцката митология.

Зюмбюл / Hyacinthus
Зюмбюл / Hyacinthus

Преди повече от три столетия зюмбюлът  е пренесен от Азия в Западна Европа. Там той е култивиран и днес освен в градината може да се отглежда и у дома.

Съществуват множество сортове, отличаващи се с нежните си съцветия в разнообразни багри - сини, виолетови, бели, розови.

Зюмбюлът (Hyacibthus orientalis) е с прости кичести камбанковидни цветове, които имат силен приятен аромат. Разположени са в плътни или рехкави гроздовидни съцветия. Добре развитият зюмбюл трябва да има най-малко 12 цветчета на цветоносното си стъбло, които може да достигат и до 50. Листата са широколинейни, сочни, лъскави, на върха слабо заострени.

Зюмбюл / HyacinthusГрадинският зюмбюл

Градинският зюмбюл достига до 20-30 см височина и цъфти от края на март до май. Той не е капризно растение, може да расте както на слънчеви места, така и на полусянка. Градинският зюмбюл се размножава по вегетативен начин - чрез отделяне на дребните луковици. При някои сортове това мероприятие става по-бавно, понеже се образуват много малки луковици. Затова преди засаждането, което се прави през есента, трябва да се цепне кръстообразно дъното на възрастната луковица. Хубаво е всяка година след прецъфтяването луковиците да се изваждат и веднага да се засаждат на ново място, където се заравят с 12-15 см пръст. За да се предпазят от измръзване през зимата, след засаждането върху тях се разхвърлят слама или листа от дървета.

Отглеждане на зюмбюл в саксия

Отглеждане на зюмбюл в саксия

За да се радвате на зюмбюл вкъщи се взема подходящ съд, сипва се малко почва на дъното му и се нареждат 3-4 луковици една до друга, но без да се докосват и да се допират до стените на съда. След това се сипва още пръст, така че върховете на луковиците да се подават над нея. За да се получат цъфтящи зюмбюли през зимата, трябва да се направи форсаж.

Зюмбюл / Hyacinthus

За него се използват едри, плътни и неповредени дънца на луковици. През септември подбраните луковици с диаметър 6-7 см се засаждат по една в 9-10-сантимет-рови саксии. Почвената смес се приготвя от по 2 части чимова и парникова почва и 1 част пясък. Оставят се до началото на зимата в тъмно помещение, може и мазе, където се вкореняват. Месец преди желания срок за получаване на цъфтящи зюмбюли саксиите се пренасят в стаята. В продължение на седмица престояват покрити с тъмна тъкан, за да се изтеглят цветоносните стъбла. След като минат седемте дни и се свали покривалото, се доосветяват (по 4 часа вечер) с помощта на електрически лампи. Когато растенията достигнат 8-10 см, могат да се сложат на прозореца.

Страница 1 от 2

  1. Начало
  2. Отглеждане на зюмбюл във ваза
Предишна страницаСледваща страница
Още за: зюмбюл

6 коментарaДобави коментар »

Penmar

От Penmar06.11.2013, 22:19 ч.

По-добре да стоят на слънчево и топло място, най-добре вътре в стаята.Поливай по малко. Ще цъфнат рано. На пролет, след като вече са прецъфтели, извади луковиците и ги засей навън, в градината. А ако нямаш градина, може да...

Виж всички коментари за "Зюмбюл / Hyacinthus".

Още от "Цветя"

Детелина, Оксалис, Киселче (Oxalis) - цвете на щастието

Детелина, Оксалис, Киселче (Oxalis) - цвете на щастието

Оксалисът е тревисто луковично растение, което произхожда от Мексико и достига около 20см височина. Родът му включва няколко вида, които цъфтят с различни цветове: розови, жълти, червени или бели.

Здравец – билка за здраве

Здравец – билка за здраве

Здравецът разпръсква аромат в почти всеки български дом. Здравецът участва в религиозните обичаи и в озеленяването на обществените площи. А заради лечебните си свойства, здравецът успешно се използва и като билка за здраве.

Еписция, Episcia

Еписция, Episcia

Еписцията е едно от най-ефектните висящи растения за вътрешна украса.