Вайгела - водопад от цветове

0 коментара0/5

Вайгела е многогодишен цъфтящ храст, окичен с множество дребни цветчета. Отдалече вайгелата прилича на цъфтящ водопад, фойеверки, пуканки или пък захарен памук. Цветовете на вайгелата са предимно бели, розови или лилави.

Вайгела - водопад от цветове
 © istockphoto.com

Вайгелата е растение, чиято родина е Източна и Централна Азия. Достига до 1-2 метра височина, което в комбинация с атрактивната й форма, прави вангелата идеална за изграждането на жива ограда.

Растението обича топлото, така че ако сте решили да си посадите вайгела в двора, най-добре това да стане в края на март или началото на април. Изберете й място, където растението ще се огрява от пряка слънчева светлина, но може и на шарена сянка. Също е важно мястото, което сте избрали за вайгелата да е достатъчно широко, тъй като вайгелата се превръща в обемист и висок храст.

Добави описание

Вайгелата цъфти обилно май, юни и юли. При топло и слънчево време цъфтежът може да продължи и през август. След края на цъфтежа е важно да подрежете и оформите растението. 

Важно е почвата да бъде добре дренирана, дори варовита. Вайгелата не обича твърде влажна почва, ето защо я поливайте умерено. В противен случай растението ще загине.

Предвид обилния си цъфтеж, вайгелата се нуждае и от редовно торене, дори при всяко поливане.

Добави описание

Вайгелата се размножава чрез резници, които може да поставите в сандъчета през септември или октомври, а на пролет да посадите в градината. 

Вижте още:Размножаване чрез резници >>>

06.02.2017/Ели Йорданова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Вайгела - водопад от цветове".

Още от "Цветя"

Драцена

Драцена

Драцената е издръжливо растение, приличащо на палма, което в зависимост от вида и сорта си достига височина от 1 до 3 м, със стъбло или без него.

Когато подаряваме цветя

Когато подаряваме цветя

Цветята са незаменим подарък за всеки повод и идеалният начин да накараш някой да се почувства обичан и ценен.

Дебелолистно хебе

Дебелолистно хебе

Чували ли сте за храстчето, наречено хебе? Растението е към групата на храстите с плътни, зелени листа и не се страхува от ниски температури, затова е идеално за есенно-зимния сезон. Вижте как да си отгледате дебелолистно хебе.