Традесканция

0 коментара0/5

Ако сте любител на екзотичните листнодекоративни растения, сигурно сте чували за традесканция. Ако не - вижте нашите полезни съвети, как да си отгледате това красиво цвете.

Традесканция
Традесканция © iStockPhotos.com

Традесканция отблизо

Традесканцията е красиво листнодекоративно растение, което идва от земите на Южна Америка. Среща се в близо 70 разновидности, всяка от които има характерен външен вид, но си прилича по листата - лъскави, в нюанси на зеленото и най-често на тъмни и светли ивици. Растението е пълзящо, с крехки стъбла, които стоят много добре във висящи кошници. Някои видове цъфтят в бяло, синьо, виолетово и розово. Смята се, че самата традесканция не е капризна и лесно може да се отглежда в домашни условия.

Добави описание

Как да отглеждате традесканция?

Поливане

Традесканцията се нуждае от редовно поливане, но трябва да внимавате почвата да не загние. Затова по-добре винаги изчаквайте първо леко да засъхне. Освен това е почитател на по-влажния въздух, така че е добре редовно да пулверизирате.

Светлина

Важно е традесканцията да получава достатъчно светлина, за да има красиви листа, но и трябва да се пази от преките слънчеви лъчи, защото са пагубни за нея. Най-добре изберете полусенчесто място. През лятото може да я изнесете навън, защото високите температури не са проблем за цветето, а зимата е важно термометърът да не пада под 5 градуса.

Добави описание

Почва

Традесканцията се нуждае от богата на витамини и минерали почва. Тори се от началото на пролетта до средата на есента на всеки две седмици с тор за листнодекоративни растения. Пресаждането става на всеки две години винаги напролет.

Размножаване

Може да си захванете традесканция по всяко време на годината с помощта на отделяне на резници. Дори не е нужно веднага да ги вкоренявате в почва - в началото може да ги сложите във вода.

Други

Традесканцията е апетитно растение за доста вредители, включително акари, листни въшки, а понякога заболява и от сива плесен. Хубаво е също напролет да подрязвате цветето, за да му придадете форма и да стимулирате растежа.

09.09.2015/ Христина Спасова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Традесканция".

Още от "Цветя"

Еониум

Еониум

Еониум е ефектно растение, затова много градинари го приютяват в дома си.

Гардения – ароматен храст

Гардения – ароматен храст

Цветовете на гарденията са често използвани в козметиката и парфюмерията, защото имат силен и приятен аромат. Отгледайте си ароматния храст и вкъщи, за да заразите дома с уханието на гарденията.

Палма Вашингтония

Палма Вашингтония

Палмата, която необича силното слънце, носи името на първия президент на САЩ - Джордж Вашингтон.