Торения – цветна туфа

0 коментара0/5

Чували ли сте за цветето Торения? Дребните му цветчета се сливат в розови до синьо-виолетови туфи – прекрасно допълнение към цветния ви балкон или градина.

Торения – цветна туфа
 © istockphoto.com

Торенията е едногодишно цъфтящо растение, което произхожда от Южна Азия. Цветовете му варират от розово-лилаво до синьо, но се срещат и видове в бяло и жълто. Височината на цветето варира от 15 до 35 см и е идеално каскадно цвете за сандъчета, а също изглежда прекрасно и разстлано на туфи в градината.

Торения – цветна туфа

Листата на торенията са издължени и назъбени, а цветовете са като фунийки, заради което торенията много прилича на кученцето. Торенията, обаче, има една много характерна особеност. Ако се в гледате в цветовете, ще видите форма, силно наподобяваща ядец.

Торения – цветна туфа

Как да отглеждате торения?

Светлина

Торенията обича да е на добре осветено до полусенчесто място. Преките слънчеви лъчи или пък дебелата сянка могат да доведат до пожълтяване, опадване на листата и липса на цъфтеж.

Температура и влажност

Важно е торенията да се намира на проветриво място, без да е на течение. Това цвете не обича високата влажност, която би довела до гъбични заболявания и загниване. А най-добрата температура за отглеждането му е между 15 и 25 градуса.

Поливане

Торения – цветна туфаНе преполивайте торенията. Влажната почва е нещото, което може да убие това цвете. Поливайте цветето тогава, когато саксията е станала лека, пръстта е суха, а цветето дори е започнало леко да клюмва. То бързо ще живне, след като го полеете умерено.

Цъфтеж

Торенията цъфти между април и октомври, но, ако бъде отглеждана в домашни условия, може да цъфти и целогодишно, макар и не толкова обилно.

Размножаване

Най-лесно торенията се размножава чрез семена, които се сеят около февруари-март във влажна почва, а за да покълнат, трябва да са на добре осветено и топло място (около 20-25 градуса). А, тъй като торенията не понася добре пресаждането, най-добре посейте семената й в саксиите, в които възнамерявате да я отглеждате занапред.

09.11.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Торения – цветна туфа".

Още от "Цветя"

Да посрещнем пролетта с иглика

Да посрещнем пролетта с иглика

Игликата е красиво цвете, което може да отглеждате както вкъщи на закрито, така и в градината. Игликата изпраща зимата и приветства пролетта. Посрещнете новия сезон с пъстра иглика.

Пролетните цветя символно обвързани с Великден

Пролетните цветя символно обвързани с Великден

Страстната седмица започва само след броени дни, а с нея и приготовленията за най-светлия християнски празник. Знаете ли, че има пролетни цветя, които носят в себе си символиката на Великден? Разберете кои са те и как да ги включите в домашния декор:

Кливия (Clivia)

Кливия (Clivia)

Пролетта е времето, когато прекарваме най-много време в градината и я допълваме с нови и интересни растения. Съветваме ви да включите в колекцията си Кливия – красиво и нежно цвете. Вижте как да си отгледате Кливия.