Торения – цветна туфа

0 коментара0/5

Чували ли сте за цветето Торения? Дребните му цветчета се сливат в розови до синьо-виолетови туфи – прекрасно допълнение към цветния ви балкон или градина.

Торения – цветна туфа
 © istockphoto.com

Торенията е едногодишно цъфтящо растение, което произхожда от Южна Азия. Цветовете му варират от розово-лилаво до синьо, но се срещат и видове в бяло и жълто. Височината на цветето варира от 15 до 35 см и е идеално каскадно цвете за сандъчета, а също изглежда прекрасно и разстлано на туфи в градината.

Торения – цветна туфа

Листата на торенията са издължени и назъбени, а цветовете са като фунийки, заради което торенията много прилича на кученцето. Торенията, обаче, има една много характерна особеност. Ако се в гледате в цветовете, ще видите форма, силно наподобяваща ядец.

Торения – цветна туфа

Как да отглеждате торения?

Светлина

Торенията обича да е на добре осветено до полусенчесто място. Преките слънчеви лъчи или пък дебелата сянка могат да доведат до пожълтяване, опадване на листата и липса на цъфтеж.

Температура и влажност

Важно е торенията да се намира на проветриво място, без да е на течение. Това цвете не обича високата влажност, която би довела до гъбични заболявания и загниване. А най-добрата температура за отглеждането му е между 15 и 25 градуса.

Поливане

Торения – цветна туфаНе преполивайте торенията. Влажната почва е нещото, което може да убие това цвете. Поливайте цветето тогава, когато саксията е станала лека, пръстта е суха, а цветето дори е започнало леко да клюмва. То бързо ще живне, след като го полеете умерено.

Цъфтеж

Торенията цъфти между април и октомври, но, ако бъде отглеждана в домашни условия, може да цъфти и целогодишно, макар и не толкова обилно.

Размножаване

Най-лесно торенията се размножава чрез семена, които се сеят около февруари-март във влажна почва, а за да покълнат, трябва да са на добре осветено и топло място (около 20-25 градуса). А, тъй като торенията не понася добре пресаждането, най-добре посейте семената й в саксиите, в които възнамерявате да я отглеждате занапред.

09.11.2016/Ели Йорданова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Торения – цветна туфа".

Още от "Цветя"

Фелиция – цветно щастие

Фелиция – цветно щастие

Фелиция е симпатично цветно храстче, подходящо за отглеждане в домашни условия. Как да си отгледате фелиция и защо растението е синоним на цветно щастие.

Калцеолария (дамска пантофка)

Калцеолария (дамска пантофка)

Към този род принадлежат над 300 многогодишни и едногодишни вида, разделени в две групи - тревисти и храстовидни.

Нарцис в саксия

Нарцис в саксия

Нарцис е едно от най-красивите и подарявани пролетни цветя. Нарцисът носи радост и настроение заради „слънчевите“ си цветове. Как да си отгледате нарцис в саксия?