Стрелиция - райското цвете

0 коментара0/5

Няколко съвета как да отгледате у дома райското цвете стрелиция, познато още като райска птица, жеравно цвете - екзотично растение с прекрасни цветове:

Стрелиция - райското цвете
 © iStock

Стрелиция отблизо

Растението Стрелиция, известно още като райска птица и жеравно цвете, произхожда от Южна Африка. Това красиво, екзотично цвете цъфти от февруари до август, а някои оприличават специфичните му цветове на глава на птица, откъдето произхожда и другото име, с което е популярно - "Райска птица".

 

Отглеждане на Стрелиция в домашни условия

Тъй като цветето произхожда от местност с тропичен климат, отглеждането му у дома има своите особености. Ето и кои са те:

  • Светлина

Най-важното за правилното отглеждане на Стрелицията е да получава поне 5 часа през деня директна слънчева светлина. Ако нямате възможност да осигурите необходимото количество естествена светлина, можете да комбинирате и с изкуствена с подходяща лампа.

Индикатор за това, че цветето ви не получава достатъчно светлина е навиването на листата и липсата на цъфтеж.

Добави описание

  • Температура

Райската птица предпочита температура на въздуха около 18 – 21 градуса. Не оставяйте цветето в помещения с температура под 10 градуса, тъй като то няма да го понесе.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Внезапна смърт при цветята - защо? >>>

Полезни съвети за стайната градина >>>

 

  • Поливане

Поради произхода на Стрелицията не е учудващо, че тя се нуждае от често поливане. В активния си период, когато цъфти, почвата трябва да се поддържа постоянно влажна. В латентните периоди е възможно намаляване честотата на поливане. В тези месеци поливайте цветето само когато пръстта е суха.

  • Почва

Най-подходяща почва за стрелицията е смес от хумус, глина и пясък. Ако отглеждате растението в саксия, задължително е тя да бъде с добър дренаж, за да се избегне загниване на корените.

Добави описание

  • Торене

„Райската птица“ се нуждае от наторяване два пъти седмично през периода на цъфтене и веднъж месечно през останалото време.

  • Размножаване

Размножаването се извършва по два начина – единият вариант е чрез разделяне на резниците, а другия чрез семена. Ако предпочетете семената имайте предвид, че растението няма да цъфти през първите 2 години.

 

Съвет:

Една често срещаните грешки, които хората правят, когато отглеждат Стрелиция, е да я пресаждат твърде често. Особеност на това цвете е, че то се нуждае от три до четири години, преди да започне да цъфти.

Пресаждането в нова саксия е стрес за растението, който може да доведе до прекъсване на цъфтежа за още две до три години. Ето защо е най-добре Стрелицията да не се мести често. Те се притеснявайте, ако забележите корените да се увиват. Тези растения се развиват най-успешно, когато саксията им е по-малка.

29.03.2017/Боряна Харлова

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Стрелиция - райското цвете".

Още от "Цветя"

7 ароматни билки, които можете да отглеждате на балкона

7 ароматни билки, които можете да отглеждате на балкона

Отглеждането на пресни билки у дома носи не само чудесен вкус на вашите ястия, но и безплатна ароматерапия благодарение на уникалните и наситени аромати, които притежават. Вижте, кои растения ще ви помогнат да превърнете без никакви усилия балкона си в малка билкова градина.

Традесканция

Традесканция

Ако сте любител на екзотичните листнодекоративни растения, сигурно сте чували за традесканция. Ако не - вижте нашите полезни съвети, как да си отгледате това красиво цвете.

Камбанка – цветно бижу за градината

Камбанка – цветно бижу за градината

Камбанка е красиво и нежно цвете – истинско бижу за вашата градина. Не е капризно и се отглежда лесно, а в замяна на вашите грижи ще ви се отблагодари с богат цъфтеж.