Растения хищници у дома

1 коментар0/5

Става дума за насекомоядни растения. Растенията хищници използват система от хитрини, измами, „технически" приспособления, за да улавят безгръбначни организми и така задоволяват своя глад.

Растения хищници у дома
Растения хищници у дома

Насекомоядните хищни растения в мнозинството си обитават блатисти, мочурливи терени, дъждовни тропически гори или малки сладководни басейни. Общото между тези места е, че почвените субстрати са бедни на определени вещества. Най-остра е липсата на фосфорни и особено на азотни соли. Доказано е, че чрез уловените насекоми растенията приемат азот, фосфор, калций, калии, магнезий, както и редица микроелементи. С този факт природата обявява старт на надпреварата за хитроумни начини да се набавят недостатъчните храни.

Най-популярните насекомоядни растения са представителите на семейство Канички - Nepenthaceae.

Канички (Nepenthes)

Единственият род Канички (Nepenthes) включва около 70 вида, растящи в Северна Австралия, Индонезия, Мадагаскар, Шри Ланка и най-много в Югоизточна Азия - полуостров Калимантан. При тях най-интересна за нас е метаморфозата на листа.

В началото има видоизменена широка зелена листна дръжка, натоварена с функциите на един фотосинтезиращ лист. Следва друга част от дръжката, удължена във формата на мустак, който, закрепейки се, понася тежестта на същинския лист, в някои случаи надхвърляща 3 кг. Формата на листа е променена до неузнаваемост и в резултат наблюдаваме красиви канички-гърненца, с дължина от 2,5 до 50 см, разположени с отвора нагоре.

Някои канички са предпазени от крадци на плячка (птици, влечуги, гризачи), като в периферията на отвора им се образуват остри назъбвания и твърди власинки, насочени навън. Тези образувания възпират едрите животни, но насекомите с лекота се провират между тях към своята гибел. За предпазване от проливните дъждове на отвора се образува пъстро покритие. Освен с багрите си, непентесите примамват насекоми и със силния си аромат.

Канички (Nepenthes)Различните видове растения имат нектарници с различен брой и гъстота на разполагане, но общо взето ги откриваме на еднакви места - долната вътрешна повърхност на капанчето и по поясчето, опасващо отвора на листата. С навлизане на дълбочина нектарниците стават по-многобройни и отделеният сок е толкова обилен, че потича навътре. Насекомите, следвайки гибелната наслада, попадат все по-здраво в капана. Някои канички са покрити отвътре с твърди власинки, насочени надолу. Навлизането по тях е лесно, но да се излезе оттам е невъзможно. При други видове от отвора надолу се образува зона с восъчен налеп. Тя е толкова хлъзгава, че дори насекоми, познати като добри алпинисти, не успяват да се задържат и попадат на дъното на каничката, където има гъста ензимна течност. Тя разлага белтъчните вещества на удавените насекоми.

Растенията успешно се култивират като саксийни. Изискват висока въздушна влажност, обилно поливане и напръскване с пулверизатор няколко пъти дневно. Това е необходимо, тъй като непентесите имат нужда от вода в каничките.

Отглеждат се в дървени кошнички в смес от торф, сфагнум и недокрай угнил компост. Изключително топлолюбиви растения.

Зимната температура да е 18-25° С.

Да не се излагат на пряко слънце.


СТР.3: Хищници от сем.Sarraceniaceae
СТР.4: Хищници от сем.Darlingtonia

1 коментарДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Виж всички коментари за "Растения хищници у дома".

Още от "Цветя"

Лимониум (Гърлица)

Лимониум (Гърлица)

Ако не сте чували за лимониум, то тогава може да сте го срещали с българското му наименование „гърлица“. Лимониумът е популярен както в свежата лятна градина, така и сред букетите от сухи цветя.

Кафе в саксия? Защо пък не...

Кафе в саксия? Защо пък не...

Кафееният храст вирее добре и под покрив и може да достигне височина 1,5-2м.

Трицветна теменуга

Трицветна теменуга

Още от ерата на Романтизма трицветната теменуга покорява женското сърце със своята деликатност, нежност и неоспорима красота. Днес трицветната теменуга е изящна декорация за откритите тревни площи и за домашния балкон.