Пъстри пролетни попълнения в домашна градина

0 коментара0/5

Настъпи най-цветния и романтичен сезон от годината. Красотата на разцъфналите пролетни цветя създават истински празник за сетивата. Въпреки разнообразието им, има някои пролетни растения, които остават незабелязани от повечето от нас. Разберете, кои са те и внесете в дома си техния прекрасен аромат, придавайки на интериора щипка елегантност и пролетно настроение.

Пъстри пролетни попълнения в домашна градина
 © istockphoto.com

Дните става все по-дълги, слънцето ни се усмихва все по-често и ни зарежда с позитивна енергия и добро настроение. Какъв по-подходящ момент да подновите декора у дома, давайки свеж и цветен вид на кухнята, всекидневната или спалнята? Вече откриваме меките пастелни нюанси на жълтото, синьото, лилавото и розовото в модните тендеции и интериора. Вдъхновението за модерните палитри безспорно са любимите ни пролетни цветя. Защо тогава не внесете оживление, пъстрота и прекрасен аромат на домашното пространство като отглеждате у дома красивите растения.

Вижте още:

С аромат на пролетни цветя

Сред най-популярните и обичани пролетни цветя несъмнено са теменужката, лалето, игликата и нарцисът. Истинска класика, която можете да засадите у дома в цветни саксии, които да поставите на перваза на прозореца. Те обаче са само една малка част от разнообразни цъфтящи през пролетта цветя, които ще ви правят компания и ще ви радват с красотата си през пролетните месеци. Ето и три вида, които въпреки безспорните си качества, са останали встрани от списъка с предпочитани за домашно отглеждане пролетни прелести.

Лютиче

Добави описание

Сн.:Pinterest, iStock

Лютичето се отличава сред останалите пролетни цветя със своята елегатност и величие. То кара да му се възхищава всеки, който го види, благодарение на формата на цветовете му, която напомня на звезда. Макар да е разпознаваемо най-вече с жълтите си цветове, може да се открие и червено, розово, оранжево лютиче. А  най-деликатно безспорно е така нареченото азиатско лютиче. Изчистеният му вид го прави едно от най-изтънчените и нежни цветя. Непретенциозно и лесно за отглеждане, то ще внесе щипка елегантност във всяка стая, в която го разположите, без значение от стилът на декора ви, както поставено в саксия, така и откъснато и аранжирано във ваза.

Вижте още:

Листата на растенията – сигнал за проблем

Камелия

Добави описание

Сн.: iStock

Камелията е друго прекрасно пролетно цвете, чиято форма напомня на роза. Тази прилика го прави също толкова подходящо за дома ви, като освен това, тя ще внесе нотка на жизненост и радост.  Внимавайте, обаче при поливането и, тъй като растението не обича много вода. Това деликатно цвете с ориенталски произход, ще краси дома ви и след като прецъфти, благодарение на пищните си зелени листа, които оформят прекрасна корона.

Съсънка (Анемония)

Добави описание

Сн.: Архив, Pinterest

Грациозно цвете с дълго стебло, което също цъфти през пролетта, в периода между април и юни. Макар да е по-скоро диво цвете, то може да бъде отглеждано в домашни условия. Съсънката е позната с лековитите си свойства. Перфектно вирее на сенчести места, не изисква много поливане, а прекрасните и цветове я превръщат едно от най-красивите декоративни пролетни растения.

 

След като положите съответните грижи и ги дарявате с много любов, тези растения ще пораснат здрави и цъфтящи, отблагодарявяйки ви се за отношението със своята красота и аромат, които ще обгърнат дома и душата ви.

Още от "Цветя"

Лилиум – ароматен крем

Лилиум – ароматен крем

Лилиумът е любимо цвете на много хора заради красивите си и ароматни цветове. Макар да присъства по-често в букети и цветни аранжировки, лилиум може да си отгледате и в градината. Лилиум – ароматен крем.

Драцена

Драцена

Драцената е издръжливо растение, приличащо на палма, което в зависимост от вида и сорта си достига височина от 1 до 3 м, със стъбло или без него.

Вризея – пламтящ меч

Вризея – пламтящ меч

Вризеята е ефектно растение със цветове, които няма как да не разпознаете. Именно за това толкова градинари го добавят в колекцията си. Вижте как да си отгледате вризея, позната още като пламтящ меч.