Пролетните цветя символно обвързани с Великден

0 коментара0/5

Страстната седмица започва само след броени дни, а с нея и приготовленията за най-светлия християнски празник. Знаете ли, че има пролетни цветя, които носят в себе си символиката на Великден? Разберете кои са те и как да ги включите в домашния декор:

Пролетните цветя символно обвързани с Великден
Пролетните цветя символно обвързани с Великден © Колаж:Розали

По традиция великденските букети и композиции са подбрани в ярки цветове и класически форми без излишна претрупаност. Има обаче няколко вида цветя, които имат символно и религиозно значение, ето и кои са те:

 1. Нарцисът е класическо пролетно цвете, което благодарение на своите ярките и жизнени цветове, се счита за символ на Великден, който олицетворява радостта от възкръсването на Исус.
 2. Лалето, наред с нарцисите е едно от първите цветя, които разцъфва още през ранната пролет. То е символ на пролетта, богатството и живота след смъртта. Ето защо е много характерно и предпочитано цвете, както за дома, така и за църквата.
 3. Здравецът - е със силно присъствие в българските народни обичаи от векове. Със своите вечнозелени листа и свеж аромат, той е символ на здравето, хармонията, новото начало и дълголетието. В саксия или във ваза, той ще ви донесе пролетно настроение и цвят на великденската трапеза.
 4. Лилиум, това нежно и красиво цвете, също е много използван за декориране по време на великденските празници. Неговите снежно белите и цветове символизират чистотата, невинността и надеждата за нов живот. Наричан е великденски, защото цъфти точно в този период.
 5. Цветето на страстта е едно от най-интересните по-форма и често се използва, от хора с голямо въображение и футуристичен поглед за постигането на оригинален декор. Пасифлората е свързана с Великден, още при откриването и от мисионерите, които и дали това име в чест на Страстите Христови. Всяка част от цветето е именувана на символи през последните дни от живота на Христос. Разперените пръсти на листата са наречени Светото разпятие, венчелистчетата - верните апостоли, нишковидната коронка на цвета – трънливият венец, а чашковидният плодник- Светият Граал.

Има и други пролетни цветя, които не са обвързани пряко с великденските традиции, но са чудесен акцент към пролетния ви декор и ще внесат радост и усещане за ново начало. Такива са теменужката, ирисът, момината сълза, клонките от цъфнали овощни дървета и храсти, които определено носят в себе си свежестта, красотата и идеята за прераждането.

Кои са цветовете, към които да се придържате при цветята за великденската украса?

Композициите от цветя за празничната украса трябва да отразяват великденските традиции. Това най-често се свързва със символиката на самите цветове:

 • бялото, жълтото и златистото – символизират духовността, чистотата и светлината;
 • зеленото – цветът на надеждата и хармонията;
 • синьото – на небето, вярата и мъдростта;
 • червеното – на живота, енергичността и прераждането;

Вижте още:

Великденска украса със свежи цветя

Великденче – великденски кактус

Как да ги използваме за празнична украса?

В зависимост от вашите предпочитания, стил и декор в дома ви можете да подредите цветята по-различни начини:

 • в импровизирана ваза от яйчени черупки
 • в саксия поставени на масата или на прозореца
 • като част от великденския венец
 • интересно решение е да направите купа/ваза/гнездо с техника папиемаше, в които да поставите цветята. Резултатът със сигурност ще възхити семейството и гостите ви.

 

Украсата ви ще бъде винаги актуална и красива, ако е максимално естествена и семпла - без излишни добавки и изкуствени материи. И преди всичко, важното е, тя да ви носи радост и уют. 

Още от "Цветя"

Драцена

Драцена

Драцената е издръжливо растение, приличащо на палма, което в зависимост от вида и сорта си достига височина от 1 до 3 м, със стъбло или без него.

Вризея – пламтящ меч

Вризея – пламтящ меч

Вризеята е ефектно растение със цветове, които няма как да не разпознаете. Именно за това толкова градинари го добавят в колекцията си. Вижте как да си отгледате вризея, позната още като пламтящ меч.

Дюля, но не съвсем

Дюля, но не съвсем

Един от най-ефектните храсти, завоювал в последните години заслужена популярност и у нас, е японската дюля (Chaenomeles Japonica).