Пахира акватика - дървото на парите

0 коментара0/5

В Южна Америка се отлежда за добиване на ядки, в Азия смятат, че носи късмет, в Европа и САЩ се използва като декоративно стайно растение заради оригиналния си външен вид. Научете защо пахирата е наричана дървото на парите и как можете да я отглеждате у дома:

Пахира акватика - дървото на парите
 © iStock

 

Дървото със сплетено стъбло

На пръв поглед специфичното в това растение е стеблото, което най-често се срещат сплетено, правейки Пахирата оригинална и запомняща се. Това увиване не се случва естествено. Още при засаждането, в една саксия се поставят близо едно до друго няколко коренчета. Когато растението е на възраст около 1 година и стеблата му са още гъвкави, те се сплитат заедно и образуват специфичната плетена форма.

Добави описание

 

Растението, което увеличава богатството

Има поверие, което гласи, че растението привлича успех и богатство. Това в източните култури се обяснява с  броя листата на един клон, които му олицетворяват петте Фън Шуй елемента. "Магическите" сили на Пахирата се активират, ако се полагат всеотдайни грижи за нея и в пръстта и бъде заровена монета с висока стойност. Други вярват, че ценните ядки, които ражда дървото, са причина за нарицателното име, което е получило. Плодовете на дървото могат да се консумират сурови или да се смилат на брашно. В суров вид те имат приятен аромат, подобен на фъстъци, а когато са сварени имат вкус на кестени.

Добави описание

ВИЖТЕ ОЩЕ: 

7 цветя, които носят късмет >>>

 

 

Как да отглеждаме дървото на парите?

Растението вирее на умерена стайна температура - 18-24  градуса. То не е притенциозно, за предпочитане е поставянето му на полусенчесто място, далеч от директна слънчева светлина, която може да изсуши листата.

  • Поливане

Растението обича умерена влажна среда, не бива да се прекалява с поливането, за да не предизвикате боледуване на дървото. Поливането трябва да се случва само, когато пръстта се сухаПрез зимата Пахирата забавя своето развитие и се нуждае от още по-малко вода.

 

 

  • Почва 

Подходяща почва за този тип растение е торфената смес, която е съставена от две части торф и една част пясък.

  • Пресаждане

Пресаждайте растнието на всеки 2 години през пролетта. Максималната височина на дървото, отглеждано в саксия, достига до 3 метра. Ако не желаете толкова голяма височина, при пресаждане не сменяйте саксията с по-голяма.

Добави описание

 

Често срещани проблеми

  • Листата пожълтяват и окапват

Има две възможни причини, които да доведат до този проблем – преполиване или прекалено често торене. За да спасите растението, преустановете и двете. Торенето може да възобновите след месец, а поливането – когато почвата изсъхне.

  • Крайчетата на листата и периферията им покафеняват

Когато крайчетата на листата потъмнеят това е знак за твърде сух въздух в помещението. Ако и крайчетата и периферията на листата покафеняват причините могат да са няколко – неправилно поливане, излагане на директна слънчева светлина или недостиг на светлина, рязка промяна на климата и т.н. В такива случаи единствения начин да откриете причината е да действате по метода на изключване.

  • Листата падат

Листата могат да капят заради резки промени в температурата или осветлението. Друга възможна причина е да стрес от новото място, ако позицията на растението е променена или е купено наскоро.

31.10.2016/Боряна Харлова

 

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "Пахира акватика - дървото на парите".

Още от "Цветя"

Градината – месец по месец (част 2)

Градината – месец по месец (част 2)

Не е тайна, че красива и благоуханна градина се постига на цената на много труд, грижи и внимание. Всеки сезон предполага по-различно отношение към растенията в сравнение с предишния. Ето какви са изискванията на градината месец по месец.

Дипладения (Мандевила) у дома и в градината

Дипладения (Мандевила) у дома и в градината

Дипладения (Мандевила) през лятото се отглежда в градината, а през зимата у дома. Дипладенията  е бързорастящо, пълзящо растение, което достига височина до 5 м, а цветовете и разпръскват главозамайващ аромат.

Върбинка (Verbena)

Върбинка (Verbena)

Върбинка е едно от най-лесните за отглеждане цветя у дома. Освен това има нежни и пъстри цветчета, които внасят пролетно настроение вкъщи. Вижте как да си отгледате Върбинка у дома.