Хортензията - топка от стотици цветчета

7 коментара1/5

Съцветия с разнообразна форма и невероятни багри, големи красиви листа, интересна кора – тези качества, съчетани с обилен цъфтеж и непретенциозност, правят хортензията любимка на градинарите.


Хортензията (Hydrangea)Хортензията (Hydrangea) принадлежи към семейство Хортензиеви, родът включва около 100 вида храсти.
Те са изключително разнообразни – има изправени и увивни, листопадни и вечнозелени, студоустойчиви и топлолюбиви, хортензии-джуджета и дървовидни гиганти.

Произхождат от Хималаите, Северна и Южна Америка, Централна и Източна Азия.


Хортензията има големи овални листа, назъбени по края. Цветовете са събрани в съцветия, различни според конкретния вид, но за всички е характерно, че в центъра им се намират малките плододаващи цветчета, а по периферията те са големи и стерилни. Багрите включват различни нюанси на розовото, лилавото, синьото, червеното, има бели и кремави хортезии, съществуват двуцветни и такива с преливащи оттенъци на един цвят.Любопитно е, че окраската при повечето видове зависи от киселинността на почвата – хортензиите цъфтят в розово на почви с основна реакция и в синьо на такива с висока киселинност.

Да се отгледа хортензия не е трудно.Тя е благодарно, издържливо и непретенциозно растение. Предпочита глинести структурни и отцедливи почви, богати на хранителни вещества, с неутрална или висока киселинност. Прекалено силната основна реакция на почвата не е за препоръчване, защото води до заболявания.

Хортензията обича водата, добре е почвата около корените да е постоянно влажна. В зависимост от вида предпочитанията към светлината варират от полусянка до пряко слънце. Най-добре се развиват растенията на защитено от вятър място.

Хортензията (Hydrangea)

Повечето хортензии се нуждаят от периодично подрязване
. То се извършва през пролетта, преди активната вегетация. В никакъв случай обаче не бива да се прекалява. За да ви радва растението с цялата си декоративност, отстранявайте старите съцветия до първия чифт силни и здрави пъпки. Ако храстът е прекалено гъст, могат да се отрежат близо до корена няколко стари, слаби или прекалено близо разположени един до друг клони. При работа с растението трябва да се внимава, защото сокът му може да предизвика раздразнение на кожата.

Хортензиите се размножават със семена, чрез отводи, но най-често, през пролетта и лятото, със зелени резници – върховете на млади клони, които няма да цъфтят.
Хортензията (Hydrangea)По отношение на дизайна хортензиите предлагат много възможности – те изглеждат красиво както в групи, така и като самостоятелни растения. Според височината на конкретния вид могат да бъдат пищен фон или да заемат челно място. Увивните видове са изключително ефектни при ветрикалното озеленяване. А разнообразието на сортове дава възможност за създаването на цели колекции от различни по големина, багри и срокове на цъфтене растения.

Най-често срещаните в градините хортензии са едроцветни, с кълбовидни съцветия. Те са пренесени в Европа от Япония през 18 век и тогава предизвикват истински фурор. За съжаление били твърде топлолюбиви и се налагало да се отглеждат като саксийни растения. Последвалата интензивна селекция довела до създаването на разнообразни сортове, които освен с декоративни качества се характеризират и със студоустойчивост.

На най-голяма популярност се радват:

  • Едролистната хортензия (H. macrophylla, H. horticula) – красив храст с яркозелени листа и кълбовидни съцветия. Представена е от голям брой декоративни сортове – Quadricolor, Grandiflora, Lilacina, Perfecta; Nigra, Altona.
  • Метловидна хортензия (H. Paniculata) – много красива, с едри пирамидални съцветия, които в началото са бяло-кремави, а с течение на времето порозовяват, като цветът им става все по-интензивен до есента. Този вид нараства бързо на височина, особено ако се отглежда при подходящи условия. Добре понася ежегодно подрязване. Най-популярни сортове – Unique, Floribunda, Grandiflora, White Moth.
  • Дървовидна хортензия (H. arborescens) – отличава се с едрите си бяло-кремави съцветия, които я украсяват от юни до септември. Някои сортове достигат повече от 2,5 м на височина.
  • Едроцветна хортензия (H. serrata) – съцветията са едри, кълбовидни. Цъфти без умора от началото на лятото до есента. Обича обилното слънце, достига 1,2 м на височина. През есента листата й са не по-малко декоративни от цветовете.
  • Хортензията (Hydrangea)Хортензия Саржентиана (H. aspera sargentiana, H. villosa) – впечатлява с нежните си тъмнозелени листа и огромните, до 30 см в диаметър съцветия. Вътрешните цветчета са виолетови, окръжени от външните бледорозови. Фаворитка на пчелите, които явно оценяват медоносните й качества. Цъфти през втората половина на лятото.Това е късноцъфтящ вид. Забележителен е и ръстът на тази хортензия – достига цели 4 метра.
  • Дръжкова хортензия (H. anomala petiolaris) – увивна хортензия, много подходяща за вертикално озеленяване в полусянка. Цъфтежът е сравнително кратък – само няколко седмици, но кадифените яркозелени листа я правят достатъчно декоративна през останалото време.
  • Дъболистна хортензия (H. quercifolia) – листата на този красив двуметров храст много напомнят на дъбовите, а през есента се обагрят в пурпурно и бордо. Цъфти през цялото лято с бели цветове, събрани в конусовидни съцветия.

Ако почвата в градината ви е с неутрална реакция, а много искате от розовата си хортензия да направите виолетова или синя, добавете в почвата сяра или алуминиев сулфат. При нередовно внасяне е много вероятно растението да цъфти едновременно с виолетови и розови съцветия, а ако извършвате добавките само от едната страна, храста ще се раздели на розова и на виолетова половина с интересен преход между тях. Изпитан народен метод за получаване на синя хортензия е закопаването на стари ръждиви пирони около нея.

Любезно предоставен от www.gradinata.bg

ГРАДИНАТА


25.09.2008/rozali.com

7 коментарaДобави коментар »

Руб Ал Хари

От Руб Ал Хари22.05.2009, 11:33 ч.

Имам Хортензии в моята градина много хубави и многотрайни цветя За да бъдат цветовете сини около корена се поставят пирони или стърготини от желязо Според мен многодобре виреят на двора

Виж всички коментари за "Хортензията - топка от стотици цветчета".

Още от "Цветя"

Мускари

Мускари

Името Мускари идва от аромата на мускатовото (индийско) орехче, което излиза от цветовете.

Подходи при изготвяне на Икебана

Подходи при изготвяне на Икебана

При Икебана се спазва принципът на простота, превъзходство, пропорционалност, хармония и ритъм. Това представлява идеята за вечния кръговрат на живота. Всяко цвете има собствен характер и стойност, а правилното съчетаване изразява определен смисъл.

Ерика - нежно храстче с име на момиче

Ерика - нежно храстче с име на момиче

Европейските видове са зимоустойчиви и не се нападат от болести и неприятели